Van Çığ Faciasında Ölü Sayısı 33'e yükseldi

Van Çığ Faciasında Ölü Sayısı 33'e yükseldi

Van Bahçesaray-Çatak yolunda çığ faciasında 8'i jandarma, 3'ü güvenlik korucusu, 3'ü itfaiye eri, 17’si sivil olmak toplam 33 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 53 yaralının olduğu bilgileri gelirken kaç vatandaşın ise kayıp olduğu henüz netleşmedi.

Gazete Duvar'ın çeşitli kaynaklara dayandırdığı haberi şöyle; Van’da son yılların en yoğun kar yağışları yaşanıyor. Bahçesaray ilçesinde çığ altında kalan minibüsteki iki kişiyi arama çalışmaları devam ederken, ikinci çığ düştü. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, çığ altında kalan ekiplerdeki 25 kişinin kurtarıldığını ve hastaneye kaldırıldığını duyurdu. Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas ise 8 kişinin öldüğünü söyledi. AFAD, şu ana kadar jandarma, korucu, itfaiyeci ve sivil olmak üzere 33 kişinin öldüğü, 53 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Bugün yaşanan son olayla ilgili Van Valisi Mehmet Emin Bilmez tarafından yapılan açıklamada, “Çığ altındakileri arayan AFAD, UMKE ve diğer ekiplerin üzerine de çığ düştü. Kurtarma çalışması başlatıldı. Bazı görevliler kendi çabalarıyla çığ altından çıktı. Çığ altında kalan ekiplerdeki 25 kişi kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Kurtarma çalışmaları devam ediyor” denildi.

ÇOK ACI GÖRÜNTÜLER

CANLI YAYINDA AÇIKLAMA
 
NTV canlı yayınına bağlanan Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas ise “25 kişinin kurtarıldığı bilgisini aldık. Yoğun sis var. Çıkarılanların hayati tehlikesi yok. Bölgede 300 kişilik bir ekip çalışıyordu. 50 kişiden fazla kişi çığ altında” açıklamasını yaptı.

AFAD İL MÜDÜRÜ, ERDOĞAN’IN BAŞDANIŞMANI VE HDP’Lİ ESKİ BAŞKAN KURTARILDI

Çığ altında kalan 25 kişi arasında AFAD Van İl Müdürü Osman Uçar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanı ve eski Van milletvekili Gülşen Orhan ile HDP’li eski Belediye Eş Başkanı Galip Yakut’un da bulunduğu bu üç ismin de kurtarılarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Yukarı Narlıca Karakolu ile çığ düşen bölge arasında 5 km bulunurken bölgede yapılan kurtarma çalışmalarının da çığ düşmesini neden olmuş olabileceği belirtiliyor.

AFAD 26 ÖLÜ VAR DEDİ
 
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), çığda 26 kişinin öldüğünü 53 kişinin yaralandığını duyurdu.

Açıklamada, “Van’ın Bahçesaray ve Çatak ilçeleri arasında, 24 saat içinde ikinci kez çığ düştü. Dün çığ altında kalan vatandaşlarımızı kurtarmak için çalışan ekiplerin üzerine, bugün saat 12.02’de ikinci bir çığ düştüğü bilgisi alındı. Alınan bilgilere göre olayda, aralarında şehit olan güvenlik görevlilerimizin de bulunduğu, toplam 26 kişi hayatını kaybetti; 53 kişi ise yaralandı” denildi.

AFAD, son açıklamasında ölü sayısının 33’e yükseldiğini aktardı.

5 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Van-Bahçesaray karayolunun 33. kilometresinde dün bir minibüsün üzerine çığ düşmüştü. Başlatılan çalışmalarda 7 kişi sağ kurtarılırken, 5 kişinin de cesedine ulaşılmıştı.

Meteoroloji’dan yapılan açıklamada Doğu Anadolu’nun doğusu ile Doğu Karadeniz’in yüksek kesimlerinin dik eğime sahip ve yüksek kar örtüsü olan yerlerde çığ tehlikesi bulunduğu bildirilmişti.

(KAYNAK DUVAR)

İlgili Haberler