Soykan Özçelik

Soykan Özçelik

TWITTER'DA GÖRGÜ KURALLARI

Sosyal Medya deyince akla en başta Twitter,Facebook,Instagram vs geliyor. Bu yazımda Twitter'i doğru ve görgü kurallarına uygun olarak nasıl kullanılması gerektiğini anlatmaya çalışacağım.

Sizi takip eden kişilere otomatik mesaj göndermeyin

Takipçileriniz sizinle ilgilenip de takibe alıyorsa zaten sizi istemese takip etmezdi. Takipçi gelir gelmez, robot tarafından gönderilen “Beni takibe aldığın için teşekkürler” yazmaya gerek yoktur.  “Şunu da takibe al, bunu da beğen” yada "Facebook sayfamızı beğenirmisiniz" gibi DM ler itici olmaktadır. Gerçekten onlarla ilgilendiğinizi belli etmek istiyorsanız, takibe alındığınızda kendiniz, gerçek bir tweet atabilirsiniz.

Hashtagleri (#) abartmayın

Evet, istatistikler, 1 ya da 2 hashtag kullanılan Tweetlerin, 3’ten fazla hashtag kullanılan tweetlere göre %21 daha fazla etkileşim aldığını gösteriyor. Neden mi? Çünkü #çok #fazla #gereksiz #hashtag #kullanımı #gerçekten hem okurken çok saçma ve anlaşılmaz oluyor hem de görünüş açısından hoş olmuyor. Tweetlerinizde bahsettiğiniz konu ile ilgili anahtar kelimeleri veya markanızı ya da güncel bir hashtagini kullanmanız daha faydalı olacaktır. (Instagram bu konunun dışında çok sayıda hasthtag kullanabilirsiniz)

Bu konu ile ilgili Hashtag nedir? nasıl kullanılmalı? yazıma bakabilirsiniz.

Başka markaların veya kişilerin hashtaglerini kullanmayın

Sosyal medya uzmanları, markaları için hashtagler kullanmak isterler, aynı sizin gibi siz de başka bir markanın iyi etkileşim alan, performansı yüksek bir hashtagini gördüğünüzde aynısını kullanmayın. Bu etkileşimden kendinize pay çıkarmaya çalışırken daha fazla değer kaybedeceğinizi unutmayın. Üstelik sizinle ilgisi olmayan bir hashtagle ne kadar etkileşim yaratılabileceğini unutmayın. Yaratıcı olmaya çalışın ve kendiniz etkileşimi az olsa da size uygun bir hashtag bulun.

Otomatik takip sistemlerini veya sitelerini kullanmayı bırakın

Otomatik takip sistemi kullanan hesaplar artık Twitter tarafından askıya alınıyor. Sizi kendi isteğiyle, haberi bile olmadan takip eden kullanıcılardan ne bekliyebilirsiniz? amaç sadece takipçi sayısı olmamalı! Takipçi sayınız çok olup da hiç etkileşim almadığında ya da bunu gerçek satış rakamlarına yansıtamadığınızda takipçi saysınınızın bir anlamı kalmaz.  Twitter'da Takipçi Sayısı  değil etkileşim önemlidir.

Sadece kendinizi veya ürünlerinizi kullanmayın

Siz de içerik üretme makineniz harekete geçtiğinde kendinizi durduramayanlardan mısınız? Ard arda kendinizle ya da ürünlerinizle ilgili 4, 5 tweet atanlardan mısınız? bunu yapmayın , Timelinenınıza bakıp da sadece sizi gören bir takipçi ne yapıyor? hemen mağazanıza koşup ürünlerinizi almıyor!, ya da sizin için “Vay be kadar da bilgili!” demiyor. Tek tuşa basıp, takibi bırakıyor. Ayrıca ard arda olmasa da sürekli kendinizden bahsetmeniz hoş değil. Arada retweet yapın, yanıt verin ki orada karşılıklı iletişim için olduğunuz anlaşılsın.

Evet dilimin döndüğünce Twitter'da olması gereken ve var olan "Twitter Görgü Kuralları" nı anlatmaya çalıştım.

Sosyal Medyada Kalın!

@soykanozcelik | about.me/soykanozcelik

Önceki ve Sonraki Yazılar