Rıza Sarraf'ın ilk duruşmasında dikkat çeken detay

Rıza Sarraf'ın ilk duruşmasında dikkat çeken detay

ABD'de İran asıllı işadamı Rıza Sarraf'ın itirafçı olmasının kesinleştiği davanın ilk duruşmasında tek sanık durumunda bulunan Halk bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın savunma stratejisi damga vurdu.

Türk ve dünya kamuoyunun yakından takip ettiği Reza Zarrab ve Halk bankası Genel Müdür yardımcısı Hakan Atilla ilgili duruşmalı dava süreci resmen başladı.

İTİRAFÇI OLDUĞU RESMİYET KAZANDI

Beklendiği gibi İran Asıllı ve 17-25 Aralık olarak bilinen yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Rıza Zarrab'ın itirafçı olarak suçu kabul ettiği açıklanan ilk duruşma  karşılıklı suçlamalar ile  başladı. Sözcü'den Zeynep Gürcanlı'nın New York'tan bildirdiğine göre davanın şimdilik tek tutuklu sanığı durumunda bulunan Hakan Atilla'nın avukatı, evinde ayakkabı kutularında milyonlarca dolar çıktığı öne sürülen eski halk Bankası genel Müdürü Süleyman Aslan'ı suçlayarak savunmasına başladı. Gözlemciler ilk duruşmada başlayan suçlamanın anlamının davada ilerleyen süreçte rüşvet ilişkisinin Rıza Zarrab ve Halk Bankası eski genel Müdürü Süleyman Arslan üzerine kurulacağı netleşti. İşte Zeynep Gürcan'ın haberi

SÜLEYMAN ASLAN'A SUÇLAMA

Dava başladı. Açılış konuşmaları yapıldı. Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatı, Süleyman Aslan’ı suçladı.

ZARRAB İTİRAF ETTİ

Savcılık, konuşmada Atilla’yı işlendiği iddia edilen suçların “baş mimarı” olarak nitelendirdi. Savcılık, Zarrab’ın savcılıkla anlaştığını, suçlu olduğunu itiraf ettiğini, mahkemeye gelip Atilla aleyhine tanıklık yapacağını söylediğini aktardı.
Fotoğraf çekmenin yasak olduğu mahkeme salonunda sanatçı Jane Rosenberg, Atilla'yı ve avukatını böyle görüntüledi.
Fotoğraf çekmenin yasak olduğu mahkeme salonunda sanatçı Jane Rosenberg, Atilla'yı ve avukatını böyle görüntüledi.
 
“ZARRAB HAPİSTEN KURTULMAK İSTİYOR”

Atilla’nın avukatı Victor Rocco ise savunmasını asıl suçlunun Zarrab olduğu, Zarrab’ın Atilla’yı suçlayarak hapisten kurtulmaya çalıştığı üzerine kurdu.
Rocco, Zarrab’ın kurduğu suç şebekesinde rüşveti alanın müvekkili Atilla değil Halkbank’ta patronu olan Süleyman Aslan olduğunu söyledi.

Rocco, 17/25 Aralık tapelerinde yer alan Zarrab ve Atilla ile konuşmalarını da doğrulayarak “Müvekkilim Zarrab ile toplamda 6 kez konuşmuş. Konuşma süresi 33 dakika 21 saniye. Atilla bu konuşmaları Halkbank’ta iyi tanınan bir müşterisiyle yapmış. Konuşmaların tonu Atilla’nın bir müşteri ile konuştuğunu gösteriyor. 

Oysa Zarrab ile Süleyman Aslan arasında geçen konuşmaların Türk polisi tarafından dinlendiği 15 aylık sürede 32 adet konuşma var. İkisi arasında binlerce online sohbet, e-mail, metin mesajları bulunuyor” dedi.

TALİMATLARI ASLAN VERDİ

Rocco, Aslan’ın altında çalışan Atilla’ya güvenmediğini bizzat bankanın operatör bölümüne giderek Zarrab’ın işleriyle ilgili talimatlar verdiğini söyledi.
Zarrab’ın da birkaç telefon konuşmasında Atilla’yı şikayet ettiğine de vurgu yaptı.

SAVCILIK: 17/25 ARALIK’I KAYDEDEN POLİSLER DE İFADE VERECEK

Savcılık, Atilla’yı yalancı olmakla suçladı. Zarrab’la birlikte ABD yaptırımlarını da deldiklerini ABD bankalarını dolandırdıklarını, İran’ın kirli parasını akladıklarını söyleyen Savcılık, jüriye hitaben “Size bu suçun işlendiğini hem içeride hem dışarıda kanıtlayacağız. İçeriden suçun ortağı olan ve suçlu olduğunu kabul eden, savcılıkla anlaşma yapan Zarrab’ın ifadesini dinleyeceksiniz. Dışarıda ise Türkiye’de 15 ay boyunca bu suçu araştıran ve rapor haline getiren Türk polisini dinleyeceksiniz” dedi.

“FBI DİNLEMELERİYLE UYUŞUYOR”

FBI, 2013’ten itibaren ABD yaptırımlarının delindiğini fark ederek soruşturma başlattığını, FBI bulgularının Türk polisinin raporuyla bire bir uyuştuğunu kaydeden savcılık jüriye hitaben şöyle dedi: “Zarrab hem İran Merkez Bankası Başkanı’na hem İran liderine mektup yazarak başlattığını ekonomik cihada destek vereceklerini taahhüt etmişti. Ekonomik cihadı askerler yapmaz bankerler yapar. O banker de Mehmet Hakan Atilla’dır.”
Savcılık Zarrab’ın imkanları sunduğunu, suçun işlenmesini için şebekenin mimarlığını ise Atilla’nın yaptığını öne sürerek, jüriye Atilla’nın suçlu olduğunu kanıtlayacaklarını söyledi.

ABD BASININDA İTİRİAF AĞIRLIĞI

Öte yandan ABD medyasının ağır topları davayı Türkiye ve ABD ilişkilerinde yeni bir gerginliğin başlaması olarak değerlendirdi. Davada Atilla'nın avukatlarının erteleme istemesine red kararı verilmesi öne çıkarıldı 

Erteleme yok, Sarraf hazırlanıyor
Sarraf’ın aleyhte tanıklık yapacak olması, Atilla’yı ve avukatlarını zora soktu. Avukatlar, mahkeme heyetinden davanın iki hafta ertelenmesini istedi ancak hakim Richard Berman, jürili duruşmaya kadar yeterli süre geçtiğini belirterek talebi reddetti.

 

ERDOĞAN NE İLE SUÇLANACAK

4-116.jpg

NEW YORK TIMES TÜRKÇE TWEET ATTI

New York Times, Zarrab davasına dair gelişmeleri Türkçe olarak attığı tweet ile duyurdu.

riza.jpg

sdasd.jpg

İlgili Haberler