Haberimize Tekzip Gönderen AKP Milletvekili Hüseyin Çelik'e Yanıtımızdır

HÜSEYİN ÇELİK İTİRAZINA YANITIMIZ

ATV sunucusu Gözde Kansu’yu, katıldığı bir TV programında ima ederek, açık giysi eleştirisinde bulunan AKP eski Milli Eğitim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Hüseyin Çelik, bir anda gündemin ilk konusu haline geldi. Hüseyin Çelik’in dekolte eleştirisinin ardından ATV sunucusu Gözde Kansu da işinden kovulduğunu iddia etmiş, bu haber neredeyse tüm medyada yer bulmuştu. AKP Milletvekili Hüseyin Çelik bu gelişmelerin ardından gazetecilerin sorularına "Ben ifade özgürlüğümü kullandım” şeklinde yanıt vermişti.
 
Gündemde geniş yankı uyandıran bu gelişmeler üzerine araştırma yapan Haber Artı Türk, konuyla bağlantılı olarak, anayasal teminat altında bulunan ve Hüseyin Çelik’in de kullandığını belirttiği “İfade Özgürlüğü” kavramını örneklemek
için “ Hüseyin Çelik Hakkında Bomba İddialar"
 başlıklı bir haber yaptı.
Haber Artı Türk’ün yaptığı bu haber, ne kurumsal, ne de gazeteci kimliğimizin kendi görüş ve bakış açısının yansıtıldığı bir içerik ifade etmemektedir. Gündemde çok tartışılan bir konuya, katkı sağlayacak nitelikte bulduğumuz, sadece bir iddianın yansıtılması haberidir. Haber Artı Türk haber değeri olan gündemdeki bir konuyu işlemiş ve yansıtmıştır.
 
Haberciliğin, kendi görüşlerimizin değil, dayandırdığımız kaynakların “özgür ifadelerinin” yansıtılması işi olduğunu çok iyi bilmekteyiz. Yayıncılığa başladığımız ilk günden bu güne kadar yaptığımız haberlerin, ilgili taraflarca çok nadiren eleştirilmesi ve tekzip yoluna gidilmesi bu duruşumuzun net bir göstergesidir.
 
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HERKESİN HAKKIDIR
 
İlgili linkte (TIKLAYINIZ) yaptığımız ve içerikte iddia edilen hususlar ilk kez Mayıs 2010 tarihlerinde olmak üzere, birçok haber kaynağı tarafından haberleştirilmiştir. Bazı tanınmış köşe yazarları tarafından da yayınlanan bu haber içeriği, sosyal medyada binlerce insan tarafından yorumlanıp tartışılmıştır (belgeleri bizde mevcuttur). Sayın Çelik vekili tarafından itiraza konu olan söz konusu iddianın sahibi ise, Haber Artı Türk değil, Gazeteci Sayın Murat İde’dir.

Haber Artı Türk, basılı ya da görsel medyanın tamamının binlerce kez yaptığı gibi, sosyal medya hesaplarından onbinlerce takipçisi olan Sayın Murat İde’nin yazdıklarını, (ekran görüntüsü ile belgeleyerek) sadece  “İddia “ başlığı ile haberleştirmiştir.

"İçerikte yer alan iddialar Haber Artı Türk’ün iddiaları değildir." Haber metninin hiçbir yerinde kendi kurumsal iddiamız ya da görüşümüzün en küçük bir iması dahi yoktur. Haber Artı Türk, kim olursa olsun ve hangi nedenle olursa olsun, insanların özel hayatlarına dair mahremiyet alanına girmemiş, bundan böyle de girmeyecektir. Haberimizin ara manşetinde, “İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ HERKES KULLANIYOR”, cümlesine yer vermiş olmamız, bu haberi hangi nedenle ve niyetle yapmış olduğumuzun kesin kanıtı niteliğindedir. 
 
HÜSEYİN ÇELİK VEKİLİNİN  İTİRAZ METNİ

 
Aynen yayınlıyoruz.
 
Sayın http://www.haberartiturk.com   Yetkilisi,
 
İnternet sitenizde, 08.10.2013 tarihi itibari ile “HÜSEYİN ÇELİK HAKKINDA BOMBA İDDİALAR” başlıklı müvekkilin şahsı, ailesi ve iffeti ile ilgili tamamen yalan, iftira ve asılsız dedikodu niteliğindeki iddialarla kamuya açık olarak yayımlanan haber, müvekkilin kişilik haklarına ağır saldırı içermektedir.
Müvekkile yönelik bu gerçek dışı,  mesnetten yoksun ve kabul edilemez iddialar Türk Ceza Kanunu’nun 256’ncı ve ilgili diğer maddelerine göre “İFTİRA” suçunu oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra sitenizde yer alan ve hiçbir doğru belge, bilgi dayanağı olmayan bu haber müvekkilin kişilik haklarını ağır bir şekilde zedelemiş olup tazminat ve ceza davası açma hakkımız saklı tutarak, haberin 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 9. maddesi” gereğince sitenizden kaldırılmasını ve bu tekzibin tümünün değiştirilmeden bir hafta süre ile aynı yerde yayımlanmasını, aksi halde yasal sürecin başlatılması amacıyla Sulh Ceza Mahkemesi’ne ve ilgili tüm diğer birimlere başvuracağımızı bildirir, gereğini bilvekale rica ederim. 09.10.2013
 
 
Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK
Vekili
Av. Mehmet Fuat AKSOY
 
HABER ARTI TÜRK’ÜN HÜSEYİN ÇELİK'E YANITI
 
1-   Sayın Çelik’in vekili Avukat Sayın Mehmet Fuat Aksoy, gönderdiği yazılı talebinde itirazının yayınlanmasını ve içeriğin yayından kaldırılmasını talep etmektedir. Öncelikle Haber Artı Türk bu güne kadar kimden gelirse gelsin, yayınladığımız içerik ile ilgili tüm itirazları herhangi bir resmi dayatmaya gerek görmeden yayınlama prensibindedir. Ancak Sayın avukatın içeriğin kaldırılması talebini, yukarıda açıkladığımız nedenler ile sitemiz prensiplerine ve habercilik etiği gerçeğine yapılmış bir haksızlık olarak görmekteyiz.

Çünkü, haber içeriğindeki iddialar bizim iddialarımız değildir. Yasalar nezdinde ilgili kişi iddiaları, haber editörlerimiz tarafından belgelendirilmiş, Gazeteci Sayın Murat İde’dir. Biz birçok kaynaktan belgelendirdiğimiz iddiaları, her hangi bir yorum eklemeden haberleştiren konumdayız. Sayın Avukat da eminiz ki iyi bilmektedir, yasalar nezdinde İddiayı sahibi kanıtlamak zorundadır, haberleştiren değil.

Haber Artı Türk burada haberci olarak yansıtma görevini yapmaktadır. Ünlü bir gazetecinin, ünlü bir siyasetçi hakkında öne sürdüğü belgeli iddialar, ilgili yasalarda da karşılığı olduğu gibi, haber değeri taşır. Eğer yetkili mahkemeler bu iddiaların asılsız olduğuna ve yayından kaldırılması gerektiğine hükmederse Haber Artı Türk, elbette ki yargı kararlarının gereğini yerine getirecektir.
 
2-   Haber Artı Türk kişilik haklarına ve kişinin özel hayatına saygının bir gereği olarak, haberinde kullandığı ve belgeler ile Gazeteci Sayın Murat İde’ye ait olduğu sabit olan iddialara, Sayın Hüseyin Çelik’in vereceği her türlü yanıtı, hiçbir yasal dayatmaya gerek görmeden yayınlayacaktır. Bu nedenle, tıpkı iddia sahibi Gazeteci Murat İde’nin yazdıklarını belgelediğimiz Twitter hesabı ekran görüntüleri gibi, Sayın Hüseyin Çelik tarafından aynı sitedeki hesabından yaptığı açıklamaları da aynen yayınlamayı, kendiliğimizden habercilik sorumluluğu olarak görüyor ve yayınlıyoruz..
 
HÜSEYİN ÇELİK’İN TWİTTER HESABINDAN YAPTIĞI AÇIKLAMA

Avukatı aracılığı ile yaptığımız habere itiraz eden AKP Milletvekili Hüseyin Çelik, konuya ilişkin tüm medyada yer alan haberlere dair popüler sosyal medya sitesi Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Yaptığı açıklamasını ekran görüntüsü olarak aynen yayınlıyoruz.



Önceki ve Sonraki Yazılar