BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDE TÜRKİYE KRİZİ; FETÖCÜ DEĞİL MASONUM

BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDE TÜRKİYE KRİZİ; FETÖCÜ DEĞİL MASONUM

Benim ve ailemin FETÖ’yle bir bağlantısı olamaz ve yoktur” diyen Akay ‘Hür ve Kabul edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği’ üyesi olduğunu belirtmişti.

Türkiye, darbe girişiminin ardından tutuklanan ve Birleşmiş Milletler’in (BM) serbest bırakılması için çağrı yaptığı Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıcı Aydın Sefa Akay’ı serbest bırakmayıp ‘yargı bağımsızlığı’nı ihlal ettiği gerekçesiyle BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sevk edildi.

"MASONUM FETÖCÜ DEĞİLİM"

Akay, 26 Eylül’de ‘FETÖ üyeliği, anayasal düzeni değiştirmeye kalkışmak ve adam öldürmek’ suçlamalarıyla tutuklanmıştı. “Benim ve ailemin FETÖ’yle bir bağlantısı olamaz ve yoktur” diyen Akay ‘Hür ve Kabul edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği’ üyesi olduğunu belirtmişti.

Tutuklama kararı üzerine Birleşmiş Milletler Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ruanda’daki temyiz mahkemesindeki beş kişilik yargıç heyetinde yer alan Akay için çağrıda bulunarak, yargılamaların felç olduğunu bildirmişti: “Bu çok ciddi bir mesele. Çünkü uluslararası ceza mahkemelerinin modern tarihinde ilk defa bir ülke, görev başındaki bir BM yargıcını tutukladı.”

Mahkeme son olarak Akay’ın tutukluluğunun yargı bağımsızlığının ihlali olduğunu belirterek, 14 Şubat’a kadar serbest bırakılmasını istemişti.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI TEHDİT ELTINDA

Birleşmiş Milletler Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye’nin çağrılara uymaması, Temyiz Mahkemesi’nin bu dava hakkındaki değerlendirmelerini etkiliyor ve mekanizmanın yargı bağımsızlığını tehdit ediyor” denildi.

Mahkemenin kendi başına herhangi bir yaptırım gücü bulunmazken, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Türkiye üzerinde diplomatik baskı ya da yaptırımlar uygulayabiliyor. Zaman zaman ‘güç kullanımı’na gidebilme yetkisi de bulunan BMGK’nın bu yönteme çok nadir başvurduğu biliniyor.

İFADESİNDE NE DEMİŞTİ

İfadesinde, Gülen Cemaati’nin haberleşmek amacıyla kullandığı iddia edilen ‘ByLock’ yazılımını Burkina Faso Dışişleri Bakanı Djibrill Bassole’nin isteğiyle ‘Google Play Store’dan indirdiğini vurgulayan Atay, “Üç dört ay aynı şahıs ve Herve Zongo ile Masonik konularda yazıştık. Bu programı bir şifreleme girmeden sadece Google Play Store’den indirdim ve kullandım” dedi.

KÜTÜPHANEMDE 2 BİNDEN FAZLA KİTAP VAR

Haberde, kütüphanesinde kapatılan Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Fethullah Gülen’in yazdığı kitaplar bulunduğu hatırlatılan sorulan Akay,, “Kütüphanemde 2 binin üzerinde kitabım vardır. Yaşam biçimim ve çevrem icabı bunlarla ilgim olması eşyanın tabiatına aykırıdır” diye yanıt vermişti.

 

İlgili Haberler