ANKARA ÜNİVERSİTESİNDE PROTESTO EYLEMİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİNDE PROTESTO EYLEMİ

Akademisyenler ve öğrenciler KHK ile ihraç edilenlere destek için Cebeci Kampüsü’nde bir araya geldi. Rektör İbiş istifaya çağrıldı

Ankara Üniversitesi’nde mesleklerinden ihraç edilen akademisyenler için Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) önünde basın açıklaması düzenlendi. Çok sayıda CHP milletvekilinin, akademisyenin ve öğrencinin katıldığı açıklamada rektör Erkan İbiş istifaya çağrıldı. llk çıkan KHK ile meslekten ihraç edilen akademisyen Aysun Gezen; aydınlığı, ilerici birikimi, bilimsel özgürlüğü, üniversitenin özerkliğini savunanların hedef gösterildiğini ve mesleklerinden ihraç edildiğini söyledi. Gezen, “Barış talebini dile getirmeyi suç sayarak bizleri buradan uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Ama bugün burada dayanışmayla yan yanayız. Bizi buralardan atsalar da biz bu mücadeleye sonuna kadar sürdüreceğiz. Ankara Üniversitesi’nde rektörden kaynaklı ayrı bir saldırı var ve rektör resmen kişisel kin haline getirdi bu işi” dedi.

Referandum kararı verilen Başkanlık sistemini içeren Anayasa değişikliği teklifine göndermede bulunan Gezen, “Başkanlık sistemi şu anda gündemde. Bu başkanlık sistemi ne getirecekse şu anda Ankara Üniversitesi rektörü bunu bir fiil uyguluyor. Bizim başımız dik mücadelemiz sonuna kadar devam edecek” diye konuştu.
CHP Milletvekili Tıp Doktoru Gaye Usluer de, “Bir gecede muhalif olan tüm sesleri susturmak için tam 330 öğretim üyesini ihraç ettiler. Bu hükümet muhalif olan herkese düşman ve her sesi bastırmak istiyor. Ben bir tıp profesörüyüm, bundan daha önemlisi Mülkiye’de yüksek lisans öğrencisiyim. Buradaki öğretim üyelerinin gücünü, aydınlığını ve bu karanlığa karşı nasıl başkaldırdıklarını göstereceğiz. Korkmak yok, inançsızlık yok” şeklinde konuştu.

Görevimiz direnmek
Türkiye’nin içerisinde bulunduğu durumun darbe dönemlerinden daha kötü olduğunu ve mücadele edilmesinin öneminin her zamankinden daha çok olduğunu ifade eden bir diğer CHP Milletvekili Musa Çam ise, “1980 darbesinde bile bu kadar çok akademisyen atılmadı. Üniversitelerde özgürlük olması gerekiyorken soykırım oluyor. Teslim olmayan akademisyenler ihraç ediliyor. Bu, faşizmin doruk yaptığı noktadır. Buna karşı direnmek görevimizdir. Saray’ın İbiş’i olmayacağız” dedi.

Son ihraçların bilime ve halka yapılan saldırı olduğunu ifade eden CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, açıklamasında şunları söyledi: “4464 kişinin görevine son verildi. İhraç edilenlerin sayısı 100 bini aştı. Yapılan işlem FETÖ’cülerin saptanması değil, bu bahane ile muhalefeti ortadan kaldırma operasyonudur. Referanduma bu şartlar altında gidiyoruz. Özgür ortam yok ama bu kırımın herkesin direncini ve öfkesini arttırdığını da AKP hükümetinin görmesi gerekiyor. Bu karanlığı aşacağız.”

Üniversite katili İbiş
Bir önceki KHK ile ihraç edilen Hukuk Fakültesi Akademisyeni Dr. Cenk Yiğiter, Erkan İbiş’in üniversite katili olarak tarih sayfasına adını yazdırdığını söyledi. Yiğiter, Rektör İbiş’in AKP siyaset akademisindeki görevine işaret ederek, partiyle ilişki içinde ihraçların gerçekleştiğini söyledi.

***

Öğrenciler: Endişeliyiz

İhraç edilen DTCF öğretim üyeleri Doç. Dr. Banu Yılmaz ve Araştırma Görevlisi Ercan Şen için bölüm öğrencileri bir açıklama yaptı. Öğrenciler,in açıklamayı şöyle: “Hiçbir gerekçe gösterilmeden, sorgusuz, yargısız ihraç edilen hocalarımızın yanındayız. Banu Yılmaz Ankara Üniversitesi’nin akademik bünyesinde çalışan, özellikle travma psikolojisi alanında birçok bilimsel çalışma ve makaleye imza atan ayrıca, maden facialarında ve toplumu etkileyen diğer travmatik durumlarda gönüllü olarak çalışmış kıymetli bir hocamızdır. Ege Üniversitesi’nden hraç edilen, Melek Göregenli için, aynı fakülteyi paylaştığımız benzer şekilde OHAL mağduru sosyoloji ve tiyatro bölümünden ihraç edilen hocalarımız için, içerisinde bulunduğumuz bilim dünyasında yeri doldurulamayacak tüm kayıplar için, geleceğimiz için endişeliyiz. Toplumsal barış temennisindeki hocalarımızın ait oldukları yere, akademiye geri dönmelerini talep ediyoruz.”

***

Rektör İbiş protestosu: Bütün bunlardan sonra o koltukta nasıl oturuyorsunuz?

SBF, İletişim, Hukuk ve Eğitim Bilimleri fakültelerinin hocaları Mülkiye'nin Dekan Vekili Prof. Dr. Kadir Gürdal'ı ve rektör Erkan İbiş'i istifaya davet ettiler. Gürdal, "Bütün bunlardan sonra o koltukta nasıl oturuyorsunuz?" sorusuna cevap veremezken ihraç edilen hocalar sessiz kalan meslektaşlarını, "Hâlâ okulu koruyalım vb. boş sözlerin arkasına saklanarak hiçbir şey yapmamayı kendine yediren hocalara da yazıklar olsun. Üniversite dört duvardan ibaret değildir!" sözleriyle eleştirdiler.

birgün

İlgili Haberler