AKP'DEN ABD'YE  FETHULLAH GÜLEN ATAĞI

AKP'DEN ABD'YE FETHULLAH GÜLEN ATAĞI

Referandum sonuçlarından emin olamayan AKP , EVET oylarında patlama yapacak proje için yeni atak başlattı.


Referandum anketlerinde "Hayır" oylarının yüksek gelmesi AKP'de yeni arayışlar başlattı. Bunların içerisinde 
n önem verilen konu ise Fethullah Gülen'in iadesinin sağlanması. Saray ve AKP'nin bu konuya büyük önem verdiği kendi yazarları tarafından yazılıp çizilmeye de başlandı. Karar gazetesi konuya ilşkin yeni bir atılım başlatıldığını ve sonuç alınma ihtimalinin yüksekliğine güvenildiğini yazdı. habere göre Trump yönetimi Gülen'in iadesine karar verebilir.

ABD'YE GÜLEN İADE ÇIKARTMASI

Obama yönetiminden FETÖ lideri Gülen’in iadesi konusunda istediğini alamayan Türkiye, Trump yönetimiyle bu konuda ilk teması sağladı. Washington’a giden Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın hafta başından beri temaslarda bulunuyor. Karar’a konuşan AK Parti’li milletvekilleri de Trump’ın selefinden farklı olarak Gülen’i iade edeceğini söyledi.

İADE GİRİŞİMLERİNİN GEÇMİŞİ

Türkiye FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrası örgüt lideri Fetullah Gülen’in iadesi için Obama yönetimiyle bir çok kez temasa geçti. Kalkışmadan 21 gün sonra Washington’a Ankara 85 kutu belge ile birlikte 4 ayrı iade dosyası gönderdi ve ABD yönetiminden uluslararası anlaşmalar ve karşılıklı suç iadesi anlaşmaları gereği 15 Temmuz’un planlayıcısı ve örgüt lideri Fetullah Gülen’in geçici tutuklanmasını  ve ardından iadesini talep etti. 
DOSYALAR VERİLDİĞİ HALDE SOMUT ADIM GELMEDİ

Dosyalarda örgütün yaptığı tüm yasa dışı faaliyetleri, kurduğu kumpasları ve devlet kademesinde nasıl yapılandığı tek tek anlatıldı. Belgeler ABD Adalet Bakanlığı tarafından incelenmesine rağmen yetkililer tarafından somut bir adım atılmadı. Belgelerin gönderilmesinin üzerinden bir hafta geçmeden Abama yönetiminin Dışişleri Bakanı John Kerry’in sözcüsü Mark Toner, günlük basın brifinginde  kendisine yöneltilen soru üzerine Gülen’in iadesi için Türkiye’den gelen belgelerin, resmi iade talebi olmadığını savundu.

ABD HEYETİ GELDİ

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Türkiye’nin talebi üzerine ABD’den Gülen’in iadesini görüşmek için bir heyet Ankara’ya geldi. ABD Adalet Bakanlığı’ndan üç, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir temsilciden oluşan dört kişilik heyet 23 Ağustos’ta Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü yetkilileriyle görüşmelere başladı. 

BOZDAĞ'IN ZİYARETİ

İki gün süren görüşmelerde Türkiye’nin ABD’ye gönderdiği 4 iade dosyası ve 85 kutu belgenin içeriği heyete anlatıldı. Washington heyetinin temasları ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki heyet de 26 Ekim’de ABD’ye gitti. Bozdağ Washington’da Obama’nın adalet Bakanı Loretta Lynch ile FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen’in iade konusunu ele almak üzere bir araya geldi. Bütün bu girişimlere rağmen Obama yönetimi 6 ayda Gülen’in iadesi konusunda bir arpa boyu yol katetmedi, Türkiye’nin belgeler ışığında bulunduğu hiç bir talebi karşılanmadı.

TRUMP NE YAPACAK ?

20 Ocak’ta görevi Obama’dan devralan Donald Trump’ın göreve başlamasının ardından Ankara terörist başı Gülen’in iadesi için tekrar girişimlerde bulundu. Zira Trump’ın ekibi seçim sürecinde verdiği mesajlarında Gülen’in iadesine yeşil ışık yakabileceklerini belirtmişlerdi. 
Yeni yönetimle birlikte 30 Ocak’ta Adalet Bakanlığı, 15 Temmuz’u Ankara’da planladığı, ardından Pensilvanya’ya götürüp onaylatan FETÖ’nün TSK imamı Adil Öksüz’ün ABD’ye yaptığı gezilerin dökümünün de olduğu ek belgeleri Washington’a gönderdi.

İLK TEMAS MÜSTEŞAR DÜZEYİNDE

Türkiye Fetullah Gülen’in iadesi konusunda Trump yönetimiyle ilk teması Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı düzeyinde kurdu. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın hafta başından bu yana başkent Washington’da bir dizi görüşmelerde bulunduğu öğrenildi. 

ERDOĞAN TRUMP BULUŞMASI İÇİN ZEMİN ARAŞTIRMASI

Beyaz Saray ile ABD Dışişleri Bakanlığında temaslarda bulunan Yalçın’ın gündeminde, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi, Suriye’de güvenli bölge oluşturulması, terör örgütü IŞİD ile mücadele ve ABD’nin PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG ile iş birliği dahil ikili ve bölgesel konuların yer aldığı belirtildi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, Rakka’nın IŞİD’ten temizlenmesinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump ile ilerleyen dönemde bir araya gelmesini de görüşecek.

‘FARKLI BİR TAVIR BEKLİYORUZ’

TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi ve AK Parti Osmaniye Milletvekili Suat Önal, Trump’ın FETÖ konusunda Obama yönetiminden farklı bir tavır sergileyeceğini düşündüğünü belirterek, “Gerek hükümetimiz gerekse de devlet nezdinde en üst düzeyde Sayın Cumhurbaşkanımız, defaatle Amerika yönetiminin dost ve müttefiki Türkiye’de demokratik rejimi yıkmak için darbe girişiminde bulunan FETÖ’ye artık kapıları kapatması ve ülkede barındırmaması yönünde mesajlar verdi. 

ÜMİTLİYİZ

Trump da zaten seçim sürecinde bu yapının kendisinin aleyhine özellikle çalıştığını ve hatta rakibi Clinton için de parasal yardım yaptığını biliyor. Bundan dolayı örgüt lideri Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi konusunda ümitliyiz. Olması gereken de budur. 

Eğer NATO’da da müttefiksek, Amerika’nın en kısa sürede FETÖ liderini iade etmesi gerekiyor. Sadece Gülen’in değil darbe girişiminde aktif rol oynayan tüm örgüt mensuplarını, Türkiye’nin hakkında yakalama kararı çıkardığı, yargı önüne çıkması geeken kişileri de iade etmesi lazım” dedi. Türkiye’nin iade konusunda Amerika’ya sunduğu delillerin sağlam olduğunun altını çizen Önal, “Darbe girişiminin baş mimarının Gülen’in olduğu, FETÖ’cülerin işlemiş oldukları suçlarla ilgili klasör, dosyalar gitti. Zaten Adalet Bakanımız da bunu vurguladı” ifadelerini kullandı.,

‘BÜROKRATİK YAPI ENGEL OLABİLİR’

AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz de şunları kaydetti: “Bu FETÖ denilen terör örgütü lideri, Amerika’da da Sayın Trump’a karşı tepelerde çalıştı. Hem manen hem madden destek verdi Clinton’a. Sayın Trump bunun farkında ama oradaki bürokratik yapıyı çözebilecek mi onunla ilgili şüphelerim var. Yani Amerika’da da bir derin yapı var. 

ENİNDE SONUNDA İADE EDECEK

Fakat Trump’ın mücadele edeceğine, eninde sonunda Gülen’i derdest edip Türkiye’ye teslim edeceğine olan inancım tamdır. Bugün olmazsa yarın bunu yapacaktır. FETÖ elebaşısı özel yetiştirilmiş bir haindir, millet düşmanıdır. Bu su yüzüne çıkmıştır. Biz AK Parti grubu olarak gereken her şeyi yapıyoruz. Trump yönetimine yine ek deliller sunuldu. Teröristbaşı Gülen, Türkiye’de yargılanacak ve cezasını cekecektir.”

İlgili Haberler