YENİ KEŞFEDİLEN DÜNYA BENZERİ GEZEGENDEN İLK BİLGİLER

YENİ KEŞFEDİLEN DÜNYA BENZERİ GEZEGENDEN İLK BİLGİLER

Milner'in finansörü olduğu proje teoriden pratiğe dönüştürülebilirse, Proxima Centauri'ye yolculuk bin yıllar değil, birkaç on yıl sürebilir.

 

Hayatın mümkün olabileceği ve Dünya'ya benzeyen en yakındaki gezegen komşu güneş sisteminde bulundu. BBC'nin haberine göre bulunan gezegende yaşama olanağı var deniliyor, ancak o gezegene gitmek için binlerce yıl sürecek bir yolculuk yapmak gerekiyor.

YOL NASIL KISALTILABİLİR

Dünyanın başına gelebilecek kötü bir şey için alternatif yaşam alanları arayan başta Nasa olmak üzere bilim insanlarının üzerinde en çok çalıştığı zorluk ise böyle bir uzaklığa ulaşmanın yolunu bulmak.

DÜNYA İLE AYNI BOYUTLARDA

Güneş Sistemi'ne en yakın yıldızları ve çevrelerindeki gezegenleri gözlemleyen bilim insanları Proxima Centauri sisteminde Dünya ile aynı boyutlarda bir gezegene rastladı.

Bilim insanları, gezegenin yörüngesinin ve yıldızdan uzaklığının da su oluşumu için uygun şartları yaratıyor olabileceği görüşünde.

BİNLERCE YILDA ANCAK ULAŞILABİLİR

Proxima güneş sistemi, Dünya'dan 30 trilyon kilometre uzakta. Bugünkü teknolojiyle bir uzay aracının komşu güneş sistemine ulaşması için binlerce yıl geçmesi gerekiyor.

Proxima Centauri

'Soluk Kırmızı Nokta' adlı projenin başındaki Guillem Anglada-Escude, "Elbette bugün oralara gitmeyi hayal etmek bilim kurgudan ibaret. Ancak bir gün komşu güneş sistemine bir uzay aracı göndermeyi ciddi ciddi düşünmemizde bir sakınca yok" diye konuştu.

RUS MİLYARDERİN RÜYASI

Bu yılın başlarında Rus milyarder Yuri Milner, 100 milyon dolarlık bir proje başlatmış ve kurduğu ekipten galaksiler arası yolculuk yapabilecek minyatür uzay araçları geliştirmelerini istemişti.

Milner'in finansörü olduğu proje teoriden pratiğe dönüştürülebilirse, Proxima Centauri'ye yolculuk bin yıllar değil, birkaç on yıl sürebilir.

ŞİMDİLİK SPEKİLASYON

Proxima güneş sisteminde bulunan gezegenin ne ölçüde yaşanabilir olduğunu söylemek ise spekülasyondan ibaret.

Londra'daki Queen Mary Üniversitesi'nden gökbilimciler, incelemelerin detaylandırılarak devam etmesi gerektiğini ifade ediyor.

Proxima Centauri

'Proxima b' adı verilen gezegenin bulunması ise HARPS adlı son teknoloji ürünü bir spektograf sayesinde mümkün oldu.

3,6 metre uzunluğundaki bir teleskopun üzerine takılan spektograf, yıldızların yaydığı titreşimleri ve çevresindeki gezegenlerle etkileşimlerini ölçebiliyor.

1-212.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı