Japon iniş aracı Ay yörüngesine girdi

Japon iniş aracı Ay yörüngesine girdi

Japon ispace şirketi tarafından geliştirilen Ay'a iniş aracı Ay'ın yörüngesine girerek Nisan ayı sonunda Ay'a iniş denemesine hazırlanıyor.

Tokyo merkezli ispace, HAKUTO-R Mission 1 iniş aracının ana motorunun birkaç dakika süren yanmasının ardından 20 Mart Doğu saatiyle 9:24'te yörüngeye girdiğini söyledi. Şirket yörüngenin parametrelerini açıklamadı ancak manevranın başarılı olduğunu söyledi.

HAKUTO-R Görev 1 Aralık ayında SpaceX Falcon 9 ile fırlatılmış ve düşük enerjili bir yörüngeye girerek Ay ile buluşmak üzere geri dönmeden önce Dünya'dan 1,4 milyon kilometre uzaklaşmıştı. Şirket 27 Şubat'ta yaptığı bir güncellemede Mart ayının ikinci yarısında Ay'ın yörüngesine girmeyi beklediğini söyledi ancak yörüngeye yerleştirme manevrası için belirli bir tarih açıklamadı.

Yörüngeye giriş, fırlatma hazırlıklarıyla başlayan görev için Ispace'in belirlediği 10 kilometre taşından yedincisi. Son üç kilometre taşı ise "yörünge kontrol manevralarının" tamamlanması, inişin gerçekleştirilmesi ve inişten sonra faaliyetlerin sabit bir duruma geçmesi.

Şirket yetkilileri Şubat ayında yaptıkları açıklamada, mühendisler beklenenden daha yüksek uzay aracı sıcaklıkları ve birçok kez yeniden başlatılan bir yerleşik bilgisayar gibi küçük sorunlarla uğraşırken bile görevin iyi gittiğini söyledi. ispace'in baş teknoloji sorumlusu Ryo Ujiie, "Birkaç anormallik yaşadık, ancak bu sorunları çoktan çözdük" dedi.

Uzay aracı Nisan ayı sonunda Ay'ın yakın yüzünün kuzeydoğu çeyreğinde Mare Frigoris'in kenarında yer alan Atlas Krateri'ne iniş yapmayı deneyecek. Şirket 21 Mart'ta yaptığı açıklamada yakın gelecekte belirli bir iniş tarihi açıklayacağını söyledi. Görev 1, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından geliştirilen Rashid adlı küçük bir gezici gibi şirket ve kuruluşlardan bir dizi müşteri yükü taşıyor.

Şirket, şu anda Ay yörüngesinde bulunan uzay aracına benzer bir tasarıma sahip ikinci bir iniş aracı olan Görev 2 üzerinde çalışıyor. Bu aracın 2024 yılında fırlatılması ve bir dizi müşteri yükünün yanı sıra Ispace'in geliştirdiği bir "mikro gezici" taşıması planlanıyor. Görev 3, ispace'in ABD'deki yan kuruluşu tarafından Draper ile ortaklaşa geliştirilen ve geçtiğimiz Temmuz ayında Ay'ın uzak tarafına faydalı yükler taşımak üzere NASA Ticari Ay Yükü Hizmetleri ödülünü kazanan daha büyük bir iniş aracı kullanacak.

Başarılı bir iniş, ispace'i Ay'a inen ilk özel kuruluş ve eski Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin hükümetlerinden sonra toplamda sadece dördüncü kuruluş yapacaktır.

Ay'a inmeye hazırlanan ispace aynı zamanda halka açılmaya da hazırlanıyor. Şirket 8 Mart'ta yaptığı açıklamada hisselerini 12 Nisan'da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Büyüme Pazarı'nda listeleyeceğini duyurdu. Şirket bu hisseler için fiyatlandırmayı 3 Nisan'da açıklayacak. Şirket çeşitli özel turlar aracılığıyla yaklaşık 200 milyon dolar toplamıştı.