Soykan Özçelik

Soykan Özçelik

Windows Phone 8.1 ile gelen yenilikler

Build 2014 KeyNote’u izledikten sonra olabildiğince kısa bir Windows Phone 8.1 incelemesi kaleme aldım .Öncelikle bu gelen yeni özelliklerle WP’un Android ve iOS arasındaki özellik farkını hızla kapatacağını ve satış sayısı ve rakamları ilede bunu kanıtlayacağını görür gibi oluyorum buna tek engel uygulama sayısının şimdilik IOS ve Android göre azlığı oda her geçen gün artmakta. Buyrun izlenimlerim.

Notification Hub : Bildirim ekranı artık daha zengin
Image
Lock Screen Customization : kilit ekranında harika özelleştirmeler
Image
Show More Tiles : Bu özellik sayesinde normal şartlarda sadece 1080P cihazlarda olan Start ekranında 6 kolon Tile yapısı 1080P olmayan cihazlara da getirilmiş oluyor.

Image
VPN desteği : WP en önemli eksiklerindendi ve kişisel olarak IOS a geçmeme sebeb oldu bu özellik ile ve VPN yazılımı üreten firmaların markete kazandiracagi appler ile gönlümü kazanmaları yakın görünüyor :)
Image
Battery Sense özelliği : şu anda WP’de mevcut DataSense hangi uygulamanın ne kadar data kullandığı vs konularında detaylı bilgi verebilirken Battery Sense de pil kullanımına dair uygulama bazında rapor sunuyor kullanıcıya.

Image

WiFi Sense özelliği : WiFi Sense ise etrafınızdaki WiFi Spotlarını bulmanıza yardımcı oluyor. Sadece bu kadarla kalmıyor, örneğin aynı LiveID ile kullandığınız iş yerinizdeki bilgisayar eğer iş yeri WiFi’sine bağlı ise WP’ununuz da doğrudan WiFiSense sayesinde o WiFi networküne bağlanabiliyor. Şifre vs girmenize gerek kalmıyor. Hatta cihazlardan birinde WiFi şifresini değiştirirseniz diğerlerine de geçiyor otomatik olarak. Benim hoşuma giden ince dokunuşlardan biri de arkadaşlarınızla WiFi paylaşabiliyor olmanız. Şöyle bir senaryo düşünün. Evinizdeki WiFi zaten telefonunza tanımlı. Eğer isterseniz bu WiFi’yı arkadaşlarınızla paylaşma kararı alıp bunu telefonunuzda belirtirseniz telefonunuzdaki arkadaşlarınızın telefonlarının WiFiSense’i sayesinde sizin evinize geldiklerinde otomatik olarak sizin evdeki WiFi networküne bağlanabiliyorlar. Süper değil mi? Şifrenizi göremiyorlar :) Şifre vermenize de gerek kalmıyor artık
Image
Bluetooth LE : (Low Energy) şu an hali hazırda çoğu Lumia cihaz tarafından zaten destekleniyor

Cortana : Siri’yi geçmiş gözüküyor ancak TR dil desteğinin olmaması yada çok geç gelebilecek olması Türk WP kullanıcıları için kötü :(
Image
Wordflow Keyboard : İşte Anroid kullananların yakından bildiği özellik WP yede gelmiş durumda
Image
Silverlight : Microsoft öyle veya böyle hata yaptığının farkına vardı galiba . Silverlight ismini hatırlarsanız Windows Phone’un ilk zamanlarda Microsoft kullanmıştı ve Silverlight uygulamalarınız WP’de çalışır demişti. Altyapısal olarak da teknik anlamda Silverlight’ın altyapısının ciddi bir kısmı WP’ye taşınmıştı fakat sonuç itibari ile bu ortamda çalışan Silverlight bizim bildiğimiz Plug-In tabanlı Silverlight değildi. Ona rağmen Microsoft bu ortama da Silverlight dedi ve bence çok doğru yaptı. “Silverlight” derken bizim için önemli olan alt tarafta aynı base kodun kullanılıyor olması değil. Biz yazılım geliştiriciler için Silverlight’ın tanımladığı şey yaşadığımız yazılım geliştirme deneyimi ve araçlardı. WPF ile Silverlight’ı ayıran da bu araçlardı zaten. Eğer bu ayrım olmasaydı zaten hepsine XAML diyebilirdik. Windows Phone’da sadece WP8 ile iki ayrı API set var. Biri “Windows XAML / .NET” seti, diğeri ise “Windows Phone XAML / .NET” seti. Hatanın farkına vardılar ve “Windows Phone XAML/.NET” kısmına tekrar “Silverlight for Windows Phone” deme kararı aldılar.

Peki WP 8.1 e ne zaman kavuşacağız ? Nisan 2014 ortası WP8.1 yazılım geliştiricilere açılacak. Developer Program‘a üye olmanız gerekli.WP8.1 için SDK’in ise şu an için RC sürümü mevcut. SDK’yi yükleyebilmek için yeni çıkan Visual Studio 2013 Update 2 RC’yi de yüklemeniz gerekiyor.

@soykanozcelik | http://about.me/soykanozcelik

Önceki ve Sonraki Yazılar