ÜNLÜ BİLİM ADAMINDAN "YAPAY ZEKA" UYARISI

ÜNLÜ BİLİM ADAMINDAN "YAPAY ZEKA" UYARISI

Ünlü fizikçi Stephen Hawking, Tesla’nın kurucusu Elon Musk ve Microsoft’un sahibi Bill Gates, yapay zekanın, kendi kendinin farkına çok kısa bir zamanda varacağının uyarısında bulunuyor.

Yapay zeka büyük bir hızla insan zekasına doğru hızla yaklaşmaya başladı. Ünlü bilim adamları bu gelişmeyi kaygı ile izliyorlar. Amerikanınsesi sitesi, konuya ilişkin kaygılara mercek tutuyor. İşte ayrıntılar

ÜNLÜ BİLİM ADAMINDAN UYARI

Ünlü fizikçi Stephen Hawking, Tesla’nın kurucusu Elon Musk ve Microsoft’un sahibi Bill Gates, yapay zekanın, kendi kendinin farkına çok kısa bir zamanda varacağının uyarısında bulunuyor. Hawking 2014’te yaptığı bir söyleşide, insanların yavaş gerçekleşen biyolojik evriminin, yapay zekanın gelişim hızı ile yarışamayacağını söylemişti.

BİR KIRMIZI DÜĞME OLMALI

Google’ın Deep Mind isimli yan kuruluşunun direktörü Laurent Orseau ve Oxford Üniversitesi profesörlerinden Stuart Armstrong’un yazdığı ‘Güvenli Bir Şekilde Müdahale Edilebilen Aracılar’ isimli makalede ikili, insanların her zaman yapay zeka üzerinde ‘büyük kırmızı düğme’ olarak adlandırılan bir tür durdurma mekanizması olması gerektiğini belirtti.

KÖTÜ SONUÇLAR İHTİMALİ

Bilim adamları, gerçek hayatta, yapay zekanın her zaman en yerinde kararı vermeyeceğini ve bu yüzden insanların her zaman kötü sonuçları önleme yetisinin olması gerektiğini belirtiyor.

KENDİSİNİ KAPAMALI

Araştırmacılar aynı zamanda, yapay zekaya, acil durumda kendi kendini kapatma yetisini öğrenme becerisinin de verilmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

İNSAN VE YAPAY ZEKA ARASINDA SİNİRLER İLE BAĞLANTI

Kod yazma konferansında konuşan girişimci Elon Musk ise bu konuda farklı bir yaklaşım önerdi. Musk’a göre, eğer her insanın yapay zeka ile sinirler aracılığıyla bir bağlantısı olursa, bireylerin ortak iradeleri, makinelerin kötü bir şey yapmasını engelleyebilir.

Kaynak:Haber Kaynağı