TÜRK EKONOMİSİ İÇİN KRİTİK HAFTA BAŞLADI

TÜRK EKONOMİSİ İÇİN KRİTİK HAFTA BAŞLADI

Merkez Bankasının ayın 21'inde yapacağı toplantı sonrası faiz hadlerini artırması bekleniyor. Ardından da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye'nin notunu açıklayacak

Geçen hafta tarihi rekorlar kırdıktan sonra Merkez Bankası müdahalesiyle düşüşe geçen dolar ve Euro, haftaya hafif yükselişle başladı.

MADDELER GEÇTİKÇE DOLAR YÜKSELİYOR

Anayasa değişikliği görüşmelerinin yarattığı gerginlikle geçen hafta tarihi rekorunu 3.94 lirayı gören ve ardından Merkez Bankasının müdahalesiyle haftayı 3.73 lira ile kapatan dolar, bugüne 3.7675 lira ile başladı.

EURO 4 LİRANIN ÜZERİNDE DEVAM EDİYOR

Euro da geçen hafta tarihi rekoru 4.17 liralık rekorundan sonra düşüşe geçmiş ve haftayı 4.03 lira ile tamamlamıştı. Hafta sonu 3.97 liraya kadar düşen euro, bu sabah güne 4.0017 lirayla başladı.

MERKEZ BANKASI KARARI BEKLENİYOR

Dolar ve diğer majör döviz kurtlarında ki olağan üstü artış dış borcu 460 Milyar Doları geçen Türk Ekonomisini ciddi olarak tehdit ediyor. Bu rakama Devlet garantisindeki Müteaahit ve diğer şirket borçları dahil değil. Doların bu denli yükselmesinde borçlu şirketlerin açık pozisyonlarını kapatmak için dolara hücüm etmelerinin neden olduğu söyleniyor.

TÜRKİYENİN KREDİ NOTU DEĞERLENDİRMESİ HAFTAYA

Doların ilk yükselme eğilimi başladığından beri alışılmışın dışında faiz düşüren Merkez Bankasının, tutumununda Dolar artışını tetiklediği uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Bilindiği gibi Erdoğan uzun süredir merkez Bankasını fazi hadlerini düşürmemekle eleştiriyordu. öte yandan Merkez Bankasının ayın 21'inde yapacağı toplantı sonrası faiz hadlerini artırması bekleniyor. Ardından da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye'nin notunu açıklayacak. Açıklanacak notun düşürülmesi halinde doların 4 liranın çok üstüne çıkacağı ve Türkiye'nin dışardan bulacağı kredilerin maliyetinin katlanacağı konuşulan kritikler arasında.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı