TÜBİTAK'IN REDDETTİĞİ PROJE DÜNYA BİRİNCİSİ OLDU

TÜBİTAK'IN REDDETTİĞİ PROJE DÜNYA BİRİNCİSİ OLDU

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) bölge sergisine dahi çağırmadığı proje, ABD’deki Genius Olimpiyatları’nda 2 bin 450 proje arasından dünya birincisi seçildi.

Habertürk’ten Pervin Kaplan’ın haberine göre, Antalya TED Koleji’nden 10’uncu sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun ile 11’inci sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe, şeker hastalarının iyileşmeyen yaraları için atık yengeç ve karides kabuklarından yara bandı üretti.

Projelerini TÜBİTAK’ın lise öğrencileri için düzenlediği bilim yarışmasına yollayan ikili, TÜBİTAK bölge sergisine dahi çağrılmadı. Ancak ABD’de her yıl liseler arasında düzenlenen proje yarışması Genius Olimpiyatları’na gönderilen çalışma, 54 ülkeden iki bin 450 proje arasında dünya birincisi oldu.

Oswego New York Eyalet Üniversitesi ise Dursun ve Boztepe’ye yıllık 10 bin dolar burs vererek, eğitimlerini ABD’de sürdürme davetinde bulundu.

‘Keşke kendi ülkemizde de beğenilseydik’

Projelerinin dünya şampiyonu olmasından büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Mehmet Can Dursun ile İrfan Efe Boztepe “TÜBİTAK projemizi beğenmeyip, bölge sergisine bile çağırmadığında çok üzülmüştük. Çünkü güzel bir proje yapmıştık. Hazırladığımız yara örtüsünü denemiş ve iyileştirici özelliğini test etmiştik. TÜBİTAK beğenmedi ama ABD’den şampiyonluk aldık. Keşke kendi ülkemizde de beğenilseydik” dedi.

‘Değerlendirme kriterlerini bile anlamadık’

Projenin danışmanı kimya öğretmeni Gülay Demirci ise başarı öyküsünü şöyle anlattı: “TÜBİTAK’ın proje yarışmasına başvurduk. Türkiye’yi 12 bölgeye ayırarak projeler kabul ediliyordu. Biz Konya bölgesinden katıldık. En başta elendik, beğenilmedik, değerlendirme kriterlerini bile anlamadık. Zaten neden elendiğinizi açıklamıyorlar. Sadece seçilemediğinizi söylüyorlar. Çocuklar çok üzüldü ama ABD’de dünya şampiyonu oldular. Üstelik burslu okumaya ABD’ye davet edildiler.”