Suudi Sarayında depremde son gelişme

Suudi Sarayında depremde son gelişme

Suudi Arabistan kraliyet ailesinde geçen hafta ani bir azil ile başlayan krizin sanılandan çok daha büyük olduğu ortaya çıktı.

Suudi Sarayında geçen hafta meydana gelen ani veliaht değişikliğinin perde arkasında yaşananlar yavaş yavaş netleşmeye başladı. Sessiz sedasız ve sakin  gerçekleştiği anılan değişikliğin arkasında büyük olaylar olduğu, eski veliahtın sarayına hapsedilerek tecrit edildiği ortaya çıktı. Ayrıca azledilen eski veliaht prens Muhammed bin Nayef'e yurt dışına çıkmanında yasaklandığı gelen bilgiler arasında.

SARAYDA DEPREM

Kral Salman bin Abdülaziz El Suud, göreve geldiği 2015'te veliahtı olarak ilan ettiği ve İçişleri Bakanlığı'nı teslim ettiği yeğeni Muhammed bin Nayif'i geçen hafta görevlerinden azletmişti. 
Onun yerine de Savunma Bakanı olan oğlu Muhammed bin Salman'ı veliaht ilan etmişti. ABD'nin saygın gazetesi New York Times, görevden alınan Muhammed bin Nayif'in, Cidde'deki sarayında hapsedildiğini yazdı. Yurtıdışı çıkış yasağı da konulan Nayif'in tüm koruma ekibi değiştirildi. Yerlerine de yeni veliaht Muhammed bin Salman'a yakın bir ekip getirildi.

YENİ VELİAHT SIKI ÖNLEMLER ALIYOR

Yeni veliaht Muhammed bu girişimle kendisine karşı oluşabilecek muhalefeti önlemeyi amaçlıyor. Dışişleri Bakanlığı ise bu iddiaları “temelsiz ve yanlış” olarak niteledi.

NEDEN AZLELEDİLdi

Suudi sarayında veliaht atama geleneği yaş büyüklüğü sırası ile gerçekleşiyordu. Yapılan ani değişikliğin neden yapıldığı ise tüm dünyada merak konusu oldu. Oda tv konuyal ilgili kısa bir analiz yapmış İşte o ayrıntılar.

Kral Salman’ın yeğeni olan 57 yaşındaki Muhammed bin Nayef, Arap coğrafyasında saygın bir yere sahipti. El Kaide’nin etkisizleştirilmesi sürecinde etkili bir figür olan Prens Muhammed bin Nayef’in Batı dünyası ile de iyi ilişkileri olduğu biliniyor. Peki Kral Salman yeğenini neden gözardı etti?

Kimi kaynaklar, Prens Muhammed bin Nayef’in veliaht seçilememesinin bir bombardıman sırasında rektumundan ciddi şekilde yaralanmış olması ile ilgili olabileceğini düşünüyor. Aldığı yaranın kalıcı etkileri olabileceği iddia ediliyor. Fakat hakim görüş, Muhammed bin Salman’ın veliaht prens seçilmesi ile Körfez bölgesinde yaşanan son gelişmelerin bağlantılı olduğu yönünde.

GENÇ PRENS’İN HIZLI YÜKSELİŞİ

Başbakan Yardımcılığı ve Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunan Veliaht Prens, 1985 Cidde doğumlu. Dünyanın en genç Savunma Bakanı ünvanına sahip. Kral Suud Üniversitesi’nde hukuk eğitimi almış. Suudi Arabistan’ın Yemen’deki Husilere karşı yürüttüğü savaşa öncülük ediyor.

 

İlgili Haberler