Seçimi sandığa gitmeden kazanacaklar

Seçimi sandığa gitmeden kazanacaklar

AKP ve MHP işbirliği ile çıkartılan ve muhalefet tarafından büyük tepki gören seçim yasası değişiklikleri ile sandığa gitmeden seçimi kazanma mümkün olacak iddiası ortaya atıldı.

AKP ve MHP işbirliği ile TBMM'de çıkartılan son seçim yasası değişiklikleri konusunda muhalefet partileri peş peşe hile açıklamaları yapıyor. Konuya teknik açıdan yaklaşarak ilginç bir analiz yapan Cumhuryiet yazarı Orhan Bursalı, "yapılan değişiklikler ile seçim yapılmadan seçim kazanmış olacaklar" imasında bulundu. İşte o analiz.

DEĞİŞİKLİKLER NEDEN KUŞKU YARATTI

TBMM'de YSK'nin yapısını değiştiren, sandıkları kendi parti üyelerine devreden, mühürsüz oyları geçerli kılan seçim düzenlemesi, seçimlere uzun bir süre olmasına rağmen şimdiden şaibe iddialarının ayyuka çıkmasına neden oldu.

TEK APARTMANDA 26 SAHTE SEÇMEN

"Bu işi sandıktan önce bitirecekler, tüm önlemlerini almış görünüyorlar" diyen Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı, 2014 seçimlerinde sadece bir apartmana 26 sahte seçmenin yerleştirildiğini, bu olayı ortaya çıkaran kişiye nüfus müdürlüğü tarafından "Biz bu konu ile ilgilenmiyoruz" yanıtı verildiğini aktardı.

% 16 SAHTE SEÇMEN

"Sonraki seçimde bu kişiler listede yokmuş, ama son Referandum’da apartmanlarında fazladan 6 seçmen saptamışlar!  Apartmanda 160 seçmen yaşıyor, düşünün 26 sahte isim, yüzde 16 fazlaseçmen kaydı demek. Yukarıdaki isimler gerçek kişiler de, gerçek kişilerin birer kopyaları (avatar’ı) da, veya uydurulmuş isimler de, yaşayan kişilerin isimlerine uydurulmuş da olabilir. Yüzer gezer de olabilirler, bir o sandıkta bir bu sandıkta veya çok sandıkta birden!" diyen Bursalı, şu ifadeleri kullandı:

SAHTEKARLIĞIN BOYUTU

Eğer o zamanlar mümkün olduğunca çok sayıda liste kontrol edilseydi ve yaklaşık bir sahtekârlık oranı elde edilebilseydi ve bu yolda bir organizasyon örgütlenebilseydi, sahtekârlığın boyutu aşağı yukarı ortaya çıkardı. Bunu kimse yapmadı, CHP bile buna inanmadı veya ne kadar sahte isim yazabilirler ki, her seçimde böyle küçük sahtekârlıklar olur, bu ise genel oy oranını etkilemez, diye düşünmüş olabilirler...

CHP'NİN ANLAYISI

CHP’deki anlayış “öyle yüksek oy alacağız ki, sahtekârlıkları boşa gidecek”. Yok öyle bir şey. Gerçekleri bırakıp hayal peşinde koşmaktır bu, sandıklardan önce “Atı alıp Üsküdar’ı geçecekler”. Tüm planları seçimleri önceden kazanmış olmak üzerine kurdular. Adamlar seçim sonuçlarını, sandıktan önceki operasyonlarıyla sağlama alıyorlar. 
Bu büyük oyunu şimdiden bozacak büyük bir karşı kampanya örgütleyebiliyor musunuz? Dünyaya duyurabiliyor musunuz? Neler yapılabiliri tüm uzmanlara tartıştırabiliyor musunuz, istatistikçileri, matematikçileri, nüfus bilimcileri ve ne var ne yok bu işten anlayanları toplayıp büyük bir toplantı düzenleyebiliyor musunuz...

İlgili Haberler