Dolar uçuşa geçti; 3.86''yı aştı

Dolar uçuşa geçti; 3.86''yı aştı

Türkiye'nin giderek büyüyen ve bu yüzden Moddy's in geçen hafta not düşürmeye gittiği cari açık beklentilerin üzerinde gelince ABD Doları TL karşısında 3..86'yı aştı


Geçen hafta uluslararası kredi dercelendirme kuruluşu Moody's in Türkiye'nin kredi notunda siyasi beklentiler ve cari açıktaki anormal büyüme gerekçesi ile indirime gitmesi sonrası döviz piyasalarında harketlenme başlamıştı.

ERDOĞAN BİZİ ETKİLEMEZ DEMİŞTİ

AKP Genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi kredi notu düşürülmesi olayının çok ciddiye alınmadığını, piyasaların etkilenmediğini ileri sürmüşlerdi.

Bankalararası piyasada dolar/TL 3,86'yı aşarak üç ayın zirvesini gördü. Euro/TL tarihte ilk kez 4,75'in üzerine çıktı. Euro gün içinde 4,7592'ye kadar yükseldi.

Türk lirası, ekonomik göstergelerdeki bozulmanın kalıcılık göstermesi nedeniyle baskı altında. Enflasyonun ardından dün cari açığın beklentiler üzerinde gelmesi piyasaları endişelendirdi.

 

Diğer taraftan dolar endeksindeki toparlanma da Türk lirasını olumsuz etkiliyor. Endeksin 90 sınırında ısrarcı tutumu ve yukarı yönde tepki verme isteği gelişmekte olan ülke piyasalarını baskılıyor.

Bu endişelerle birlikte TL kayıplarını derinleştirdi.

Euro/TL bugün 4.7528'e çıktı ve rekor seviyeye ulaştı. Dolar/TL ise 3.8602 ile 18 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Piyasalarda bugün ABD enflasyon verisi (15:30) izlenecek. Fed'in 21 Mart'ta toplantısı öncesi bu yılki faiz artırımlarına ilişkin tahminlerin 2 ila 5 arasında oldukça geniş bir aralıkta bulunması enflasyon verisinin önemini daha da artırıyor. Beklenti enflasyonun şubatta yıllık bazda yüzde 1.8 artacağı yönünde.

İlgili Haberler