' Sarı Yelek ' eylemleri tüm Fransa'ya yayıldı

' Sarı Yelek ' eylemleri tüm Fransa'ya yayıldı

Fransa'da yaklaşık 4 hafta önce başlayan akaryakıt zammı protestoları zammın geri alınmasına rağmen artarak tüm Fransız kentlerine yayıldı 723 gözaltına alınırken Nato başkenti Brüksel'de eylemlerin başlayacağı bildiriliyor.

Fransa'da hükumetin geri adımına rağmen protesto gösterileri bitmek bilmiyor. Diğer Avrupa ülkelerinde de benzer eylemlerin baş göstermesinden giderek daha çok korkuluyor.

HALK MACRON VE İKTİDARINA KARŞI ÖFKELİ

 Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım'da başlayan ancak daha sonra Macron yönetimine yönelik öfkeye dönüşen "sarı yeleklilerin" eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosuna dönüştü.

SON DAKİKA GÖRÜNTÜLERİ

ZAMLAR İPTAL EDİLDİ EYLEMLER DAHA DA ÇOĞALDI

Sarı yeleklilerin protesto ettiği akaryakıt zamlarının 2019 yılı için iptal edildiği açıklanmış ancak eylemciler bunun yeterli olmadığını savunarak gösterileri sürdüreceklerini duyurmuştu.

İçişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre, eylemlerde gözaltına alınan kişilerin sayısı bin 723'e yükseldi. Bakanlık sorgulanan 503 kişinin serbest bırakıldığını açıkladı.

EYLEMLER TÜM FRANSA'YA YAYILDI

Başkent Paris, Marsilya, Bordeaux, Lyon ve Toulouse gibi birçok şehirde Sarı Yeleklilerin dördüncü hafta sonu eyleminde polis ve göstericiler arasında yine arbede yaşandı. Polisle sık sık çatışmalara giren eylemciler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un istifasını isterken, polis eylemcilere biber gazı ile müdahale etti. Gösterilerde yüzlerce kişinin yaralandığı öğrenildi.

BRÜKSEL'DE SOKAĞA ÇIKMAYA BAŞLADI

Öte yandan NATO, AB ve Belçika'nın başkenti Brüksel’de, sarı yelekliler ‘Sosyal kış geliyor’ sloganıyla sokağa çıktı. Fransa'da ise genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron'dan akaryakıt vergilerini düşürmesini ve ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor.

İlgili Haberler