MOODY's ve TÜSİAD'dan kritik 2018 açıklaması

MOODY's ve TÜSİAD'dan kritik 2018 açıklaması

Ünlü kredi değerlendirme kuruluşu ve TÜSAD'dan peş peşe gelen açıklamalar Türk ekonomisi açısından 2018'in çok karanlık olduğunu ortaya koyuyor

Muhalefetin 2018 için ekonomide kötü gidiş zirve yapacak bu yüzden erken seçim olacak öngörüsünü destekleyen ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Moddy's Türk şirketlerinin uluslar arası piyasalardan bulabilecekleri kredi maliyetlerini çok etkileyecek bir açıklama yaptı.

2018 YILI NEGATİF

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'deki şirketler için 2018 yılı görünümünün negatif olduğunu bildirdi.

SİYASİ RİSKLER

Moody's Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Analisti Rehan Akbar imzalı raporda, "Politika yönü ve yapısal ekonomik reformların uygulanma hızı ile siyasi riskler ve yüksek dövizvolatilitesinin sınırlı netliği, 2018 yılındaki Türk şirketleri görünümünü yönlendiriyor" denildi.

 

670x335-2-001.jpg

MODDY'S AÇIKLAMASI NE ANLAMA GELİYOR

Ünlü dercelendirme kuruluşunun bu açıklamasının anlamı ise çok kritik bir durumu açıklıyor. Türk iş dünyasının uluslararası piyasadan bulabileceği kredilerin bu açıklama ardından maliyetlerinin yükseleceği ve ortak girişimlerin etkileceği netlik kazanıyor. Bu gelişme ise zaten çok yüksek olan enflasyon üzerinde olumsuz etki yapacak anlamına geliyor. Öte yandan Tüsizad'ın bu gün dikkat çektiği dış borcun milli gelire oranındanki büyük artışında ödenecek faizlaer açısından tehlikesini ortaya koyuyor.

TÜSİAD DİKKAT ÇEKTİ

Öte yandan Tüsiad büyüme rakamlarına ilişkin çok ilginç bir açıkla yaptı. Tüsiad AKP nin büyüme rakamlarının yanı sıra açıklamadığı enflasyon ve dış borlardaki korkunç artışa dikkat çekti.

5 YIL ÖNCE DIŞ BORÇ MİLLİ GELİRİN % 35'İYDİ ŞİMDİ İSE

Türkiye gibi yoğun nüfusu olan bir ülke için yıl sonunda ortaya çıkacak yüzde 7 gibi bir büyümenin sürdürülebilir olması için enflasyonun yüzde 5 ve altında olması  gerektiğini belirten Erol Bilecik, “Çünkü baktığımız zaman yüksek büyümede, yüksek derecelerde olan iki rakamın ekonomi literatüründe beraber gittiği aşağı yukarı söz konusu değil. Bir de dış borçlarımız çok önemli. Yani dış borçlarımıza baktığımız zaman bugün 5 yıl önce milli gelirin yüzde 35'iyken şu anda milli gelirin yüzde 51'i olmuş vaziyette.  Bunların hepsi böyle ‘kırılgan ülkeler' listesinde maalesef listenin dip tarafına atmış vaziyette” diye konuştu.

 

İlgili Haberler