Melih Gökçek Kaybedeceğini Şimdiden İtiraf Etti

 

MELİH GÖKÇEK'İN SEÇİMİ KAYBEDECEĞİ İTİRAFI

Melih Gökçek dün gece Twitter hesabından yine CHP ahkamları kesti. Kendisini yine CHP uzmanı olarak tanıtarak, CHP'ye Mansur Yavaş'a ve Kılıçdaroğlu'na göndermelerde bulundu. Ama CHP'li Mansur Yavaş ihtimalinden o denli korkmuş ki, seçim yarışını kaybedeceğini farkında olmadan itiraf etti. Takipçilerinin bir çoğunun da farkettiği bu korkusuna dair sorulanları yine yanıtsız bırakıp ortadan kayboldu. Geçtiğimiz saatlerde ise, kafasına taktığı kim oldukları bilinmez "Baronlar" efsanesinin yine Ahmet Hakan ile geyiğini çevirme çabalarındaydı.
SEÇİMLERİ CHP'NİN KAZANACAĞININ İTİRAFI

Gökçek yaklaşan yerel seçimlerde koltuğu CHP adayına teslim edeceğini bakın şöyle itiraf etti.

KORKUSUNDA ÇOK HAKLI ÇÜNKÜ HESAP ORTADA

Okurların da anlayacağı gibi Gökçek fena halde korkmuş görünüyor, Mansur Yavaş'ın adaylığı konusunda. Belediye başkanlığında başarısız ama ön sezilerinde kuvvetlidir. Korkmakta haklı. Aslında ben kendisine defalarca yeniden seçilemeyeceğini söyledim. Yüzbinlerce şahidim var. İddiaya bile girelim dedim, kabul etmedi. Çünkü aday olduğu günden beri, artık sihirin sonuna geldiğini oda biliyordu. Ama çaresizlikten olmadık ilizyonlar ile başarısızlığını cilalama çabasından vazgeçmedi. 

Gökçek'in kendisininde çok iyi bildiği ancak yeni itiraf ettiği" koltuğu CHP'ye kaptırma" matematiği çok basit aslında. Sadece son seçimlerde adayların aldıkları oylara bakmak ve geldiğimiz günün gerçeklerini o tabloya yerleştirmek yeter.

İŞTE O SEÇİMLERDE ALDIKLARI OYLARIN ORANLARI
AKP MELİH GÖKÇEK OYU  % 38.5
CHP MURAT KARAYALÇIN  % 31.5
MHP MANSUR ÇELİK      % 26.9
CHP+MHP OYLARI        % 58.4

MELİH GÖKÇEK'İ KAYGILANDIRAN KONULAR

Son yerel seçimlerde partilerin ve adayların tüm Ankara genelinde aldıkları oylara bakıldığında, Melih Gökçek'in kaybetmesinin neredeyse kesin olduğunu anlayabiliyoruz. CHP söylendiği gibi gerçekten de Mansur Yavaş'ı aday gösterirse, Melih Gökçek'in Ankara'ya veda etme ihtimali neredeyse % 100 görünüyor. AKP'nin yurt genelinde uğradığı büyük oy kaybı yok sayılıp, son seçimlerdeki oy oranlarını koruduğunu bile düşünsek, Mansur Yavaş'ın CHP adaylığı, Gökçek'in şansını sıfıra indiriyor. Çünkü CHP ve Mansur Yavaş'ın son yerel seçimde aldığı oyların toplamı Gökçek ve AKP'nin oylarının çok üzerinde.

GÖKÇEK'İN TEK SORUNU MANSUR YAVAŞ DEĞİL

Gökçek'in bu seçimlerde hezimete uğrayacak olmasının tek nedeni Mansur Yavaş'ın CHP adayı olması değil. CHP ve Mansur Yavaş, ittifak yapmasa bile Gökçek'in seçilmesi aynı tabloya göre yine imkansız.Geçen seçimlerde AKP ve Gökçek lehine çalışan pozisyonlarda büyük değişiklikler var. Bunları sıralayacak olursak, AKP-Fethullah Gülen gerginliği, değiştirilen Büyükşehir yasasının CHP ye getirdiği avantajlar, Keçiören belediyesine Turgut Altınok'un MHP adayı olması ve tabiki, Melih Gökçek'in sayılamayacak kadar çok olan kusurlarının, Ankaralıyı canından bezdirmesi. Bunların ayrıntılarına girecek olursak, Melih Gökçek'in neden panik yaşadığını anlamak daha da kolaylaşıyor.

MANSUR YAVAŞ'IN ADAY OLMASI

Son seçimlerde Melih Gökçek'in Ankarayı küçük bir farkla CHP'ye kaptırmamasının tek nedeni, Yavaş'ın seçimlerde büyük bir performans göstermesi ve CHP'nin yanlış bir adayla seçime girmiş olması olarak tespit edilmişti. Seçimlerin ardından, yapılan değerlendirmelerin sonuçlarından, bir çok CHP'li seçmenin bile Mansur Yavaş'ı tercih ettiği ortaya çıkmıştı. Bu nedenle Mansur Yavaş'ın CHP adaylığına, hem CHP'li, hemde MHP'li seçmenin olumlu bakması, Gökçek'i fena halde korkutuyor. Tüm bu gerçeklerin dışında ise birleşmenin getirdiği güvenin, sonuçta Gökçek aleyhine büyük bir fark yaratmasıda olası. Çünkü neredeyse 20 yıldır başkanlık yaptığı halde, Ankaralının neredeyse % 70'i son seçimlerde bile Melih  Gökçek'i istememişti. Bu seçimlerde bu oranın % 80'leri geçeceğini söylemek çok yanlış olmaz.

AKP CEMAAT GERGİNLİĞİNİN GETİRDİĞİ TABAN ÇATLAMASI

Aslında bu konu tüm yurt genelinde yerel seçim sonuçlarına yansıyacaktır. Seçimlere kadar bir anlaşma sağlansa bile sonucun AKP'nin mevcut düşüşüne büyük bir getiri sağlamayacağı kesin. Melih Gökçek bu çatışmadan sürekli uzak durdu. Kişiliğine en uyan davranışı gösterdi sustu. Çünkü çatışmanın taraflarından biri olmanın kendisine büyük zarar vereceğinin farkında. Özellikle son seçimlerde gerek adaylığının ve gerekse aldığı oyların arkasında, en büyük destek Gülen Hareketiydi. Bu seçimde Gülen'in adaylara oynayacağı ve pazarlıklar sonucuna göre parti gözetmeksizin adaylara destek vereceği neredeyse kesinleşmiş görünüyor. Gökçek'in adaylığını sağlama almak için Erdoğan'ı en zor dönemlerinde desteklemiş biri olarak Gülen'in eski desteğinin ne kadarını arkasında tutabileceği ise çok kuşkulu görünüyor. Ayrıca kişilik olarak, Fethullah Gülen hareketinin her şekilde sahip çıkacağı bir karekter olamadı hiç bir zaman. Bu gerginlikte, Melih Gökçek'in çok aleyhine olacak bir sonuç gibi görünüyor.

BÜYÜKŞEHİR YASASI VE TURGUT ALTINOK FAKTÖRÜ

Melih Gökçek'in neredeyse tüm siyasi hayatı boyunca sürdürdüğü kavgacı, çatışmacı jargonu, kendisine en büyük desteklerden biri olan eski başkanı olduğu
Keçiören ilçesini kaybettirecek. Çünkü son seçimlerde Büyükşehir adaylığı yüzünden çatıştığı ve ortaya birdenbire çıkan kasetler yüzünden hem adaylıktan hemde AKP'den istifa eden Turgut Altınok, BBP'den Keçiören adayı oldu. Altınok Keçiören'de çok sevilen bir eski başkan. Bu nedenle, AKP'nin ve dolayısı ile Melih Gökçek'in Keçiöreni kaybedeceğine kesin gözü ile bakılıyor. Gökçek'in kuvvetli olduğu yakın yerleşkelerinde, AKP tarafından değiştirilen Büyükşehir Yasası yüzünden Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri olan Keçiören'de sayılacak olması ayrı bir dezavantaj haline geliyor.
Aynı konu yaklaşan yerel seçimlerde kamuoyu desteği sürekli yükselişte olan CHP'nin, kuvvetli olduğu bölgelerde de sözkonusu. Ankara'nın güneyi ve batısında zaten çok güçlü olan CHP, aynı yasanın Çankaya kattığı küçük mahallelerin oylarını da Gökçek aleyhine çevirecektir. 

SONUÇ

Az öncede belirtiğim gibi son seçimlerde Ankaralının neredeyse % 70 yaşayanının nefret ettiği ve oyları ile bunu gösterdiği, gelmiş geçmiş en başarısız ve sansosyonel Başkent Belediye Başkanı Melih Gökçek, Erdoğan'ın stratejik bir hatası sonucu, aday gösterilmesi üzerine ezile ezile emekli olacak.

AKP'nin oyları ülke genelinde % 30 lara gerilemişken ve artık tek şansı olan, Kürt Vatandaşlarının oyları ile ayakta kalmaya çalışırken, bana göre Ankara  yerel seçim sonuçları, aşağı yukarı bu şekilde sonuçlanacaktır. CHP ile Mansur Yavaş konuşulduğu gibi uzlaşamaz ve yerine CHP'den Muharrem İnce aday olursa sonuç ne olur? O konuda öngörülerimizi aynı matematik sağlama ile yine bu köşede tartışırız.
İşin özeti "Güle güle Gökçek"

Önceki ve Sonraki Yazılar