İNTERNET'TE KOTA KALKIYOR MU?

İNTERNET'TE KOTA KALKIYOR MU?

İnternet kullanıcılarının en büyük şikâyeti olan Adil Kullanım Kotası’nın (AKK) şirketlerin ortak altyapı çalışmasıyla kaldırılması planlanıyor.

İnternet kullanıcılarının en büyük problemi olan Adil Kullanım Kotası’nın (AKK) kalkması veya şartlarının iyileştirilmesi gündeme geldi. Turkcell, Türksat, Vodafone ve Tolkoder CEO’larının geçen ünlerde bir araya geldiği ve fiber optik altyapı hizmetleri için Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) kurma kararı aldığı toplantıda, şirketin hayata geçmesiyle birlikte AKK’nin de kalkabileceği belirtildi.

Kullanım ücretlerine yansıyor

Cumhuriyet'ten Deniz Ülkütekin'in haberine göre; Konu hakkında görüşlerini belirten İnternet teknolojileri Derneği Başkanı Mustafa Akgül, AKK’nin, ciddi bir sorun olmadığını, ama şirketlerin bugüne kadar altyapıya yatırım yapmak yerine sorunu tüketiciye yansıtmayı tercih ettiğini söyledi. Akgül şöyle konuştu; “Kullanım koşularını iyileştirmek yerine, aksaklıkları fiyat olarak tüketiciye yansıtıyorlardı. Ortak altyapı şirketi kurulması bu açıdan olumlu bir gelişme. Altyapı hizmetleri iyileştikçe zamanla AKK’nin da kalkacağını düşünüyorum.

İyileştirme beklentisi

OAŞ’nin kurulması ve yapılacak altyapı yatırımlarıyla ilgili belli bir süre verilmese de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) şubat ayında AKK ile ilgili düzenlemeyi iş planına dahil ettiğini açıklamıştı. Bu ay içinde yapılacağı açıklanan planlama ile kota aşımı sonrası internet hızlarında iyileştirme yapılması veya, internet paketlerinde yer alan kotaların artırılması planlanıyor.

Ekonomik ve hızlı internet

OAŞ’ın kurulmasıyla, fiber optik altyapı hizmetlerinin iyileştirilmesi çalışmalarında da büyük oranda tasarrufa gidilmesi bekleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan toplantı ile ilgili yaptığı açıklamada, ortak çalışmanın maliyetleri düşüreceğini söyledi. Arslan, “firmalar ayrı çalışma yapsa 16.5 milyar dolar tutarında olacak yatırım, ortak altyapı kullanımı ile 3.9 milyar dolara yapılabilecek. Atıl durumdaki akpasitelerin de çalışır hale gelmesiyle, ülkenin her yerinde yüksek hızda internete ekonomik fiyatlarla erişmek mümkün olacak” dedi.

AKK Nedir?

İletişim kaynaklarının tüm kullanıcıların aynı kalitede hizmet alabilmesine imkân sağlamak için devreye alınan bir uygulama olan AKK, kotasız internet bağlantı paketlerinde, belli bir kullanım seviyesinin ardından getirilen hız yavaşlatma kotasına verilen isimdir. Buna göre, aylık, 75 Gigabayt kullanım kotalı, 20 Mbps hızlı bir internet paketi alan kullanıcı, kullanım kotasını doldurduğunda, AKK koşulları kapsamında internet hızı 3 ile 1 Mbps hızına düşüyor. Türkiye dışında da pek çok ülkede var olan bu uygulamada, ülke ve bölgelere göre farklı kotalar uygulanabiliyor. Bazı paketler gündüz ve hafta sonu kullanımına kısıtlamalar getirirken, Türkiye’deki kullanıcılar kota aşımı sonrası hız düşüşündeki farkın büyüklüğünden şikâyetçi.

Kaynak:Haber Kaynağı