Haremlik, Selamlık Devlet Tiyatrosu !

Haremlik, Selamlık Devlet Tiyatrosu !

Haremlik Selamlık Devlet Tiyatrosu

TEKKE DEĞİL DEVLETİN TİYATRO SALONU
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Menzil tarikatıyla birlikte, devlete ait kültür merkezinde sahnelediği tiyatro oyununda girişte ve salonda haremlik selamlık uygulandığı, kadınlar ve erkekleri ayrı ayrı oturtulduğu ortaya çıktı.
 
Olayı, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan gündeme getirdi. Tarhan, Meclis Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Terme Gönül Dostları Derneği ve Terme Semerkand Temsilciliği’nin katkılarıyla 12 Şubat 2013’te bir oyun sahnelediğini söyledi. 
 
Bakanlığa ait Terme Kültür Merkezi’nde sahnelenen “Keşke yapmasaydım” isimli tek perdelik komedi oyunun davetiyesinde; “bayan erkek” ifadesi kullanıldığını ve salon giriş saatlerinin kadın ve erkekler için farklı olduğun görüldüğünü belirten Tarhan, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik’ten şu sorulara yanıt vermesini istedi:
 
“1- Anayasanın 10. maddesi hükmü karşısında, Bakanlığınızın denetimindeki bir mekanda kadın ve erkeklerin salona giriş saatlerinin ayrılmasının dayanağı nedir?
 
2 - Daha önce hangi etkinliklerde kadın erkek giriş saatleri ya da giriş kapıları ayrılmıştır?
 
3 - Bu kural protokol için de uygulanmış mıdır?”
 
Tarhan’ın önergesinde sözünü ettiği Semerkand ismini, kamuoyunda “Menzilciler” olarak da bilinen Adıyaman merkezli Menzil Tarikatı’nın şeyhlerinin kullandığı bir isim. 
 
Bu arada gösteriye ilişkin olarak Menzilciler’e yakın haber sitesinde Ser Haber’in yayınladığı fotoğraflarda da gösteride koltukların arasına bir bez gerilerek haremlik selamlık uygulandığını, kadınların erkeklerden ayrı oturduğu görülüyor.