'Gülen cemaati üyesiyseniz beni yargılayamazsınız'

'Gülen cemaati üyesiyseniz beni yargılayamazsınız'

Balyoz davasında 16 yıl hapis cezası alan askeri hakim Ahmet Zeki Üçok, yargılandığı "sahte çürük raporu" davasında 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin Işık Evleri'nde yetiştikleri ve Gülen Cemaati üyesi olduklarına dair Ankara'daki evlerinin posta kutusuna geçtiğimiz haftalarda bir mektup bırakıldığını açıkladı. Üçok "Fethullah Gülen cemaati ile aramızda feci bir husumet var. Eğer Gülen Cemaati üyesiyseniz, hakkımda yargılama yapamayacağınızı düşünüyorum" diyerek reddi hakim talebinde bulundu.

Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok’un da yargılandığı 7 tutuksuz sanıklı “Sahte çürük raporu çetesi” davası cuma günü İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülmeye devam etti.
Duruşmada ilk olarak söz alan Albay Üçok esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasına geçmeden önce talebi olduğunu söyledi. Fethullah Gülen Cemaati üyesi olduğunu söyleyen üç astsubaya işkence yaptığı iddiasıyla hakkında kesinleşen 7 yıl 6 aylık bir hapis cezası olduğunu belirten Albay Üçok, "sahte çürük raporu" verdiği iddiasıyla bu davadan da hakkında 402 yıldan fazla hapis cezası istendiğini hatırlattı.

'BENİ YARGILAYAMAYACAĞINIZI DÜŞÜNÜYORUM'

Albay Üçok, geçtiğimiz haftalarda Ankara'da oturdukları askeri lojmandaki posta kutularına bırakılmış bir mektubun eşi Berrin Üçok tarafından bulunduğunu anlattı. Mektup içerisinde özetle kendisinin Fethullah Gülen Cemaati hakkında yürüttüğü soruşturmalar nedeniyle cemaatin "mutlaka gereği yapılacaklar listesinde" bulunduğu ve bu nedenle birçok davalar açıldığının anlatıldığını belirten Üçok, şunları söyledi:
"Fethullah Gülen Cemaati ile aramızda feci bir husumet var. Yaklaşık üç yıldır, bu cemaate yakın basın yayın organları tarafından, hiçbir etik kural tanımaksızın, acımasızca aleyhime yürütülen iftira kampanyası, çocuğumu öldürmeye kadar varan tehditlerle karşılaştım. Eğer Fethullah Gülen Cemaati üyesiyseniz bu yargılamayı yapamayacağınızı düşünüyorum. Tarafsızlığınız konusunda şüpheye düştüğüm için reddi hakim talebinde bulunuyorum."

'MEKTUBU KİMİN GÖNDERDİĞİ BELLİ DEĞİL'

Duruşmaya verilen kısa bir aranın ardından mahkeme heyeti talep üzerine kararını açıkladı. Mahkeme Başkanı Murat Özçelik, kimin tarafından gönderildiği belli olmayan bu mektuba göre talebin değerlendirilemeyeceği ve böyle bir talepte bulunmanın nedeninin karar aşamasına gelen bir davayı uzatma amacı taşıdığı gerekçesiyle reddi hakim talebini reddettiklerini açıkladı.

'BALYOZ'DA İSİMSİZ İHBAR MEKTUBUYLA CEZA ALDIM'

Heyetin kararı üzerine söz alan Albay Üçok "Benim yargılamayı uzatma gibi bir niyetim yok, ama biliyorsunuz ben Balyoz davasında isimsiz bir ihbar mektubu nedeniyle ceza aldım" dedi. Üçok'un avukatı Serkan Günel de "Haklısınız, isimsiz bir ihbar mektubu kimsenin yargılanmasına sebep olmamalı" diyerek heyete seslendi. Mahkeme Başkanı Özçelik, başta Pazartesi günü devam edeceğini açıkladığı duruşmayı bitirerek 19 Mart tarihine erteledi.

İşte o mektup:

Albay Ahmet Zeki Üçok'un ailesinin kaldığı Ankara'daki evlerinin posta kutusuna bırakılan müstear isimle yazılmış olan mektup şöyle:
"Sayın Ahmet Zeki Üçok Bey,
Sizinle ilgili haberleri basından takip ediyorum. Bugüne kadar hakkınızda açılmış olan davalar hakkında bilgi sahibiyim. Beni en çok şaşırtan sizinle ilgili olarak niçin bu kadar çok dava açılmış olmasıdır. Özellikle işkence suçundan Kayseri'de verilen cezayı okuyunca durumunuz daha da ilgimi çekti. Sizin Fetullah Gülen Cemaatine üye üç astsubaya hipnoz yaparak işkence yapmak suçundan cezalandırılmış olmanız Türk hukuk tarihinin en ilginç davalarından birisi. Ancak sizin Fetullah Gülen Cemaati üyesi üç astsubaya işkence yapmanıza karşın Beşiktaş 11.Ağır Ceza Mahkemesinde sahte çürük çetesi davasında yargılanmanızda görev yapan hakimlerin de Fetullah Gülen Cemaati üyesi olması bence hepsinden daha ilginç bir durum. Özel yetkili 11.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görev yapan hakimlerinden Birol Bilen Işıkevlerin'de büyümüş ve ağabeylerinin yönlendirmesi ile hakim olmuştur. Diğer hakim Mehmet Uğurlu ise Fetullah Gülen Cemaatinin içerisinde hatırı sayılan kişilerden birisidir. Başkan Murat Özçelik ise, Cemaatin en önem verdiği davalarda görev yapan ve özellikle eski başkan Şeref Akçay’ın Balyoz davası lehine kararlar vermesi üzerine ona karşı bayrak açarak emekli edilmesine kadar çalışmış olup bizzat Fetullah Gülen'in talimatıyla mahkeme başkanı olarak atanacak kadar önemli bir Cemaat üyesidir. Fetullah Gülen Cemaati hakkında kapsamlı bir soruşturma yürütmüş olmanız ve üyelerine işkence yaptığınız gerekçesi ile siz Fetullah Gülen Cemaati'nin mutlaka gereği yapılacaklar listesindesiniz. Sizin durumunuzda olmayı hiç arzu etmem. Ancak Fetullah Gülen Cemaati'ne dokunanların yandığı bu günlerde, Cemaate en çok dokunanlardan birisi olarak sizin, sahte çürük çetesi davasında Fetullah Gülen Cemaati üyesi olan üç hakim tarafından cezalandırılacak olmanız beni çok meraklandırıyor. Bu işlerin içerisinde birisi olarak bu durumu bilmenizi istedim. Allah size kolaylık versin.
Abdullah Genç" 



Gamze Çınlar / ulusalkanal.com.tr