Rüştü Kalaç

Rüştü Kalaç

FENER YOLA DEVAM, PEKİ YA EFES?

FENER YOLA DEVAM, PEKİ YA EFES?

Dün oynanan Euroleague maçlarında FB Ülker, İspanyol Laboral'i yenip iki galibiyet dört yenilgi ile grubunda altıncı sırada yer alırken, Anadolu Efes deplasmanda güçlü Olimpiakos karşısında üçüncü çeyrekten itibaren adeta yok oldu.

Aynı galibiyet mağlubiyet oranı ile Fener'in hemen altında 7. sırada yeralmasına rağmen Efes'te işler yolunda görünmüyor.

Anadolu Efes - Olimpiakos Karşılaşması

Maça Gordon'dan yoksun çıkan Efes ilk periyotta oyuna hızlı giren Olimpiakos'a ilk dakikalarda karşı koysa da ikinci 5 dakikada Spanoulis'in maestro gibi yönettiği  hücumlara cevap veremedi ve çeyreği 24-12 geride kapattı.

İkinci periyotta savunmayı sertleştiren Efes Spanoulis'in olmadığı dönemde de Olimpiakos hücumlarını durdurup hızlı hücumlarda oyuna hakim oldu. Ancak bu periyod Efes'in 17-12 üstünlüğünde de geçse iki şey dikkatlerden kaçmıyordu. Efes'in kısıtlı hücum silahları olan Vasiliadis ve Savanovic'in sete set hücumda çok kötü yüzdeyle şut kullanmaları ve zaten zayıf olan pota altının Kerem'in sakatlığı sonrası tamamen Olimpiakos uzunlarının hakimiyetine girmesi. Efes yine de ilk yarı sonunda farkı 36-29 gibi makul bir seviyede tutmayı başardı.

Burada en büyük pay kuşkusuz geçtiğimiz haftalarda haklı olarak çok eleştirdiğimiz Planinic'in son bir aydır istikrarlı ve yapıcı bir oyun oynamasında. Ancak Efes giderek hücum yanı çok zayıf sert savunma ile yol almaya çalışan bir takım görünümü alıyor. Oysa bu seviyede bu mümkün değil, oyunun her iki tarafını da iyi oynamak gerekiyor.

Nitekim üçüncü periyotta Spanoulis oyunu domine ederken pota altında da Dunston ve hatta eski formunda olmayan Mirza Begic istedikleri gibi sayı buldular. Üst üste verilen ribauntlarla yorulan ve motivasyonu bozulan Efes oyundan düştü ve bu çeyrekte skor 62-43'e geldi.

Son periyotta Efes hem rotasyon sıkıntısından hem de motivasyonu bozulan takımı tazelemek için gençlere daha geniş zaman ayırdı. Bu periyotta skor 17-16 Efes lehine olsada önceki periyotlarda açılan farkla maç 18 sayı farkla Olimpiakos lehine bitti.

FENER EZDİ GEÇTİ
Fenerbahçe Ülker - Laboral Karşılaşması

Diğer maçta ise Fenerbahçe Laboral'i daha ilk yarıda bitirdi. İlk periyotta 30, ikinci periyotta 29 sayı atıp rakibi de özellikle ikinci çeyrekte 14 sayıda tutunca maçın ilk yarısında 59-38 lik fark oluştu.

İkinci yarıda nispeten vites küçülten Fenerbahçe yine de tüm çeyrekleri rakibinin önünde bitirip maçı 34 sayı farkla 98-64 kazanmayı bildi.

Dikkat çekici olan uzun zamandır ilk defa Fener'in tüm yıldızlarının aynı maçta iyi oynamalarıydı. Böyle bir Fener'in yenemeyeceği takım yok. Takımın 5 yabancı oyuncusu da çift haneli sayı üretirken şutörler Melih ve Ömer'in 6 da 5 ikilik ve 5 de 2 üçlükle 9'ar sayı bulduğunu ekleyelim. Emir'in ise 8 sayısına 7 ribaunt ve 7 de asist eklediğini unutmayalım.

Görünen tek sorun ribauntlarda da rakibin yenilmesine rağmen Efes'te olduğu gibi pota altının savunmasında.. Pleiss gibi çok uzun oyuncuları savunamıyoruz. Yine en çok sayıyı bu oyuncudan yedik.

Haftaya aynı grupta olan bu iki takımımız birbirleriyle karşılaşacak ve kredilerini tükettikleri için muhtemelen son sekize kalma mücadelesi yapacaklar.

Şu anda ibre Fenerbahçe'den yana görünüyor. Ama ezeli rakiplerin maçları her zaman sürprizlerle doludur. Belli mi olur?

Sağlıkla kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar