ERDOĞAN'IN GERÇEKTEN ERKEN SEÇİM İSTİYOR MU?

ERDOĞAN'IN GERÇEKTEN ERKEN SEÇİM İSTİYOR MU?

Çok sert geçen anayasa oylamaları mecliste büyük bir gerginlik yarattı. Maddelerin oylamasında beklenen sayının 10- 15 milletvekili fazla ile seyretmesi krizi büyütüyor.

Erdoğan'ın istediği başkanlık rejimi için mecliste görüşülen Anayasa'nın kabul edilmemesi ya da referandumda geçmemesi sonrası denenecek yolun ne olacağı konusunda ortaya atılan "Erken seçim" konusu Erdoğan tarafından da dillendirildi. 

GÖZDAĞI ARACI OLARAK MI ?

Siyasi kulislerde "Hayır" ya da çekimser kalan milletvekillere "gözdağı" olarak ileri sürüldüğü konuşulan "Erken seçim" gündemi yaratılmasının "aba altından sopa" gösterilmesi olarak değerlendirildiği ileri sürülüyor. Erdoğan'ın da konuyu gündeme getirmesinin ise hala sonuçlardan "emin olunmadığı" değerlendirmeleri yapılıyor. Öte yandan AKP ve Erdoğan'ın "erken seçim" riskine girmesinin gerçekçi görünmediği de konuşulanlar arasında. Eski bir milletvekili konuya ilişkin şöyle bir yorum yaptı.

ERKEN SEÇİM KİMİN İŞİNE YARAR ?

AKP, MHP ve Erdoğan kısa vadede yapılacak bir erken seçimden iktidar çıkamayacaklarının farkındalar, bu nedenle son kozlarından biri olan "Erken Seçim" söylentileri ile "Hayır ya da  Çekimser" kalan vekillerin sayısını azaltma stratejisi ile gözdağı veriyorlar. Bunun etkili olması son derece doğaldır. Seçimlere 2 yıl varken bir çok milletvekili koltuğunu bırakmak istemeycektir. yorumu yaptı.

8 MADDE GEÇTİ

Erdoğan, anayasa görüşmeleri ve erken seçim tartışmalarına ilişkin bir soruya cevap verirken şunları söyledi:

"Malum 8 madde bu gece itibariyle parlamentoda müzakereleri, demokratik olmayan yaklaşımlar ile de olsa geçti. Arzumuz, kürsü adabına uygun bir şekilde herkesin demokratik hakkını en güzel şekilde kürsüde kullanması. Ne yazık ki bu başından beri böyle gelişmedi. Öyle veya böyle şu anda 8 madde geçmiş bulunuyor. 

MECLİSTE Kİ OLAYLAR

Bundan sonraki süreçte temenni ederiz ki çok daha sakin bir havada ve demokrasi adabına uygun bir şekilde bu devam etsin. Bazı milletvekili arkadaşlarımızın orada gerçekten bir milletvekili arkadaşımızın burnunun kırılması, bir diğerinin affedersiniz ayağının dişlenmesi gibi böyle çok çok çirkin durumların olması hiçbir milletvekiline yakışır bir şey değil. Bunları arzu etmezdik. Ne yazık ki oldu"

ÖYLE YA DA BÖYLE BU İŞ BİTECEK

"Öyle veya böyle bu işin biteceğine inanıyorum" diyen Erdoğan, "Bu hafta içerisinde zannediyorum biter. Sonra da zaten işin asıl sahibine gidecek. Millete gidecek. Millet bunun asıl kararını verecek. öyleyse bu telaş niye? Kürsüyü kırmak dökmek, eninde sonunda buradaki arkadaşlar milletin vekilleridir. 
Asıl değil asıl bekliyor. Neyi bekliyor? Millet, 'bu 330 aşılırsa, 330'dan sonra bana gelsin nihai kararı ben vereceğim' diyor. Bundan önceki seçimlerde de meydanlarda yeni bir anayasa sözü denmişti. Yeni bir anayasa da dendiğine göre burada asıl telaşa kapılanlar farklı" diye konuştu

TEK ADAMCILIĞIN BUGÜNE KADAR UYGULAMASINI YAPAN SİYASİ PARTİ CUMHURİYET HALK PARTİSİ'DİR

CHP'ye eleştirilerde bulunan Erdoğan, "İkide bir tek adamcılık, tek adamcılık. Filan gibi laflar ediliyor. Türkiye'de tek adamcılık konuşulacaksa, tek adamcılığın tek bugüne kadar uygulamasını yapan siyasi parti ana muhalefet , Cumhuriyet Halk Partisi'dir. Kuruluşundan itibaren tek adam üzerine gelmiştir.

Hatta daha da ileri gitmişlerdir. İl başkanlarının valilik yaptığını, belediye başkanlığı yaptığını biliriz. Siyasi tarihte var. Nereden dolanıp da aldatmaya kalkacaksınız? Şu anda dünyada uygulaması olan uygulamanın da yöneticiler eli ile başarılı olursa gelişmiş ülkelerde başkanlık veya yarı başkanlık bu tür sistemlerin oturduğunu görüyoruz. Eninde sonunda işin dayanacağı yer başarılı yöneticiler, siyasilerdir. Netice almak o zaman mümkün olur" dedi.

BİZ ZATEN PARLAMENTER DEMOKRASİYİ UYGULADIK. UYGULUYORUZ

"Biz zaten parlamenter demokrasiyi uyguladık. Uyguluyoruz zaten" " diyen Erdoğan, " Bunu sağa sola çekmeye gerek yok. İş eninde sonunda siyasetçilere dayanıyor. Bu kadar koalisyonlar yaşadık. Bu koalisyonlar ile bir netice alabildik mi? Neredeyse 15,16 ay ortalamalar ile hükümetler gördük. Böyle bir ortamda istikrar olabilir mi? " şeklinde konuştu.

"PARLAMENTOYU ÇALIŞAMAZ HALE GETİRİLİRSE O ZAMAN BUNLAR DÜŞÜNÜLMEYECEK ŞEYLER DE DEĞİL."

Erken seçim tartışmalarına da değinen Erdoğan, "Hiçbir zaman erken seçimin isabetli olacağını düşünmedik. Ama şu anda gündeme gelen konu çok farklı. Parlamento çalışamaz hale getirilirse o zaman bunlar düşünülmeyecek şeyler de değil. 

Düşünülebilir, gündeme gelebilir. O ayrı bir konu. Hedef burada samimi bir şekilde hiç çekinmeye, kavga gürültüye gerek yok" dedi.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı