Dün, 'Deprem olacak' diyen uzman konuştu

Dün, 'Deprem olacak' diyen uzman konuştu

Jeofizik Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Osman Kendir'in "Marmara'da gerilim arttı, her an deprem olabilir" açıklamasından 16 saat sonra merkez üssü Yalova'nın Çınarcık ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldi.


Jeofizik Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Osman Kendir'in "Marmara'da gerilim arttı, her an deprem olabilir" açıklamasından 16 saat sonra merkez üssü Yalova'nın Çınarcık ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldi. Bu deprem ardında İhlas Haber Ajansı'na konuşan Osman Kendir, ''Beklenen deprem İstanbul'u değil, Yalovayı vuracak. Gemlik hâlâ hazırlanmadı'' dedi


Jeofizik Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Osman Kendir'in "Marmara'da gerilim arttı, her an deprem olabilir" açıklamasından 16 saat sonra merkez üssü Yalova'nın Çınarcık İlçesi olan 4,1 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldi. Depremle ilgili konuşan Kendir, ''Marmara bölgesinde yaşıyoruz, Yalova'da yaşıyoruz. İstanbul, Bursa ve Yalova gibi üç büyük bir şehirde yaşıyoruz. Aslında Türkiye demek Marmara. Buradan bir fay hattı geçiyor ve bu fay hattı yükleniyor, stresli. Bu stres, bu gerilim zaman zaman depremlerle kendini hissettiriyor.

Ben dün Metehanların yer bilimleri sitesine girdiğimde ve güncel depremlere baktığımda, Çınarcık ve Saroz Körfezleri'nin açıklarında, hareketliliğin aslında yeni bir depremin stresinin daha artırdığını hissettim. Bu açıklamayı yapma gereğini duydum. Bir şeyleri söylemek, korkutmak değil de önlem almak bizim bakış açımız. Yalova kentsel dönüşüme kendisini hazırlasın. Kentsel dönüşüm master planı yapılsın. Neticesinde bu sabah deprem oldu. Tabii kahin değiliz ama anlattığım gibi birtakım olayların da geldiğini görüyoruz. Halkın sade olarak bilmesi gereken, biz Kuzey Doğu Anadolu Fay Hattı üzerindeyiz. Büyük ve yıkıcı depremlerİ; 7 ve üzeri depremleri 10 ile 30 yıl arasında bekleyebiliriz. Ama tabii net bir şey diyemeyiz. Bugün de, yarın da deprem olabilir. Bu stres her geçen gün yükleniyor ve bu yüzden büyük bir tehlike altındayız" diye konuştu. 

'BEKLENEN DEPREM İSTANBUL DEĞİL, YALOVA'

Beklenen depremin İstanbul değil, Yalova'yı yıkacağını belirten Kendir, ''Deprem anlamında bir dönüşüm olmadı. İstanbul'da çok yapı stoku var. Örnek veriyorum, 20 milyon nüfus olduğu için pek de bizi önemsemiyorlar ama fay hattı Yalova'dan geçiyor. 'İstanbul depremi' dedikleri aslında Yalova depremi. Nüfus yoğunluğu dolayından İstanbul etkilenecek'' dedi. 

'GEMLİK BÜYÜK ZARAR GÖRECEK'

Gemlik'teki kentsel dönüşümün yanlış ilerlediğini öne süren Osman Kendir, ''Gemlik ile alakalı, maalesef orada çalışan arkadaşlarımız bu KYK'nın sonrasında kat artışına dönüştüğü bir taşınmanın söz konusu olmadığı gibi haberler geliyor kulağımıza. Bunları bu kadar büyük ölçekte yaparsalar imkansız hale getiriyorlar. Olabilir fakat mümkün olan ölçüde bu işleri gerçekleştirmek gerekiyor. Bir tane bina değil de on tane halinde ve paket paket çözersek ilerleyen zamanda hiçbir riskimiz olmayacak. Aynı bu sabahki gibi kalktığımızda diyeceğiz ki çok sallandık, çok korktuk ve Osman Kendir de bizi korkuttu diyecekler. Keşke öyle olsa'' dedi. 

İlgili Haberler