BEYAZ SARAY'DAN DAVUTOĞLU'NA YALANLAMA

BEYAZ SARAY'DAN DAVUTOĞLU'NA YALANLAMA

Beyaz Saray Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın yardımcılığını yapan üst düzey Beyaz Saray yetkilisi, Haberdar'a Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Brüksel dönüşü gazetecilere söylediği sözlerini yalanladı.


Davutoğlu uçakta, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in kendisi ile yaptığı telefon görüşmelerinde 'Türk askerlerini kuzey Irak'tan çekin'' çağrısı sorulduğunda şunu söylemişti: “Biden’in böyle bir açıklaması gelmedi bana. Biden ile iki görüşme yaptım hiçbirinde bana askerleri çekmemiz gerektiğini söylemedi. Ama ‘Irak hükümeti ile uzlaşarak bunu yürütürseniz iyi olur’ dedi.
 
Beyaz Saray: Başika Kampını Boşaltın Dediğimiz Doğru
 
Haberdar'ın ulaştığı Biden'in yardımcılığını yapan Beyaz Saray üst düzey yetkilisi şu açıklamayı gönderdi: ''Bizim telefon görüşmesi ile ilgili yaptığımız açıklama doğru. Başkan Yardımcısı Türkiye'yi, daha önce Irak hükümeti ile koordine edilmemiş ve kabul edilmemiş Başika Kampındaki güçlerini başka bir yeye çekmesini güçlü şekilde (urge) tavsiye etti.''
 
Açıklamanın Önemi:
 
Açıklamanın ilk önemi doğal olarak müttefik bir ülkenin başbakanın yalanlanması. Müttefikler ülkeler arasında bu tür yalanlamalar olağan değil. 
 
İkinci olarak ise 16 Aralık'da Beyaz Saray Başkan Yardımcısı Biden’in ofisinden Başbakan Davutoğlu ile yapılan telefon görüşmesi hakkında yayınlanan açıklamada, şu açık geri çekil çağrısı yer alıyordu: ‘’Başkan Yardımcısı, ABD'nin Irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını yineledi ve Türkiye'ye, Irak hükümeti tarafından izin verilmemiş bütün askeri güçlerinin Irak topraklarından çekerek aynı şeyi yapma çağrısında bulundu.’’
 
Son olarak ABD yetkililerinin kullandığı ''urge'' kelimesi. Tavsiye yerine ABD yetkililerinin ve Obama'nın Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde kullanmayı tercih ettiği bu kelime ''ısrarlı talep'' veya ''şiddetle tavsiye etmek'' olarak çevrilebilir: Bu kelime ile ABD'nin durumun aciliyeti ve önemine vurgu yapmayı tercih ettiği görülüyor.

Kaynak HABERDAR / İLHAN TANIR