BBC'den Erdoğan Trump görüşmesine ilginç analiz

BBC'den Erdoğan Trump görüşmesine ilginç analiz

Trump ile Erdoğan'ın her görüşmesi sonrasında yaşanan açıklama çelişkisi tuhaflığına bir yenisi daha eklenince ünlü İngiliz BBC bir analiz yayınladı.

Erdoğan'un bir süredir Trump'dan telefon bekliyorum açıklaması nihayet gerçekleşti. Görüşmenin ardından her iki tarafın açıklamalarına ilişkin İngiliz medya kuruluşu BBC çelişkiler bulunduğunuyazdı.

BEYAZ SARAY AÇIKLAMASINA TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Trump - Erdoğan görüşmesi: Beyaz Saray 'yıkıcı söylemler kaygı verici' dedi, Türkiye 'Trump böyle bir ifade kullanmadı' diyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu akşam ABD Başkanı Donald Trump ile Suriye üzerine bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ORTAK HEDEFLERE ULAŞMA RİSKİ 

Görüşmenin ardından Beyaz Saray'ın yaptığı açıklamada "Trump Afrin'de tırmanan şiddetin Suriye'deki ortak hedeflere ulaşamama riski doğurduğunu söyledi" ifadeleri yer aldı.

Beyaz Saray, Trump'ın Türkiye'yi çatışmasızlığa davet ettiğini ve askeri eylemlerini sınırlandırmasını istediğini duyurdu.

TÜRKİYE'NİN YIKICI VE GERÇEK DIŞI SÖYLEMLERİ

Açıklamada "Trump ayrıca Türkiye'nin yıkıcı ve gerçek dışı söylemleri ile Türkiye'de uzatılan OHAL koşulları altında tutuklu bulunan ABD vatandaşları ve çalışanlarına dair kaygılarını iletti" dendi.

Trump'ın Erdoğan'ı Türkiye ve ABD askerleri arasında bir çatışmadan kaçınmaya davet ettiği de belirtildi.

TÜRKİYE; BÖYLE BİR İFADE KULLANILMADI

Türkiye: Trump 'yıkıcı söylemler' ifadesini kullanmadı
Beyaz Saray'ın yazılı açıklamasının ardından Türkiye Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise konuşmada Trump'ın kullandığı ifadelerin farklı olduğunu vurguladı.

Görüşmeyle ilgili basını bilgilendiren Cumhurbaşkanlığı kaynakları, "Trump 'Türkiye'den gelen yıkıcı ve yanlış söylemler' diye bir ifade kullanmadı. 
GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİ

Konuşmalarda ABD'nin açıkça eleştirilmesinin rahatsızlık uyandırdığına değindi. Buna karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan da terör örgütü PYD/YPG'ye silah verilmesinden FETÖ'nün başının himayesine kadar uzanan ABD politikalarının Türk kamuoyunda ciddi infiale neden olduğundan söz etti." dendi.

OHAL GÜNDEME GELMEDİ DENİLDİ

Cumhurbaşkanlığı kaynakları Trump'ın Afrin harekâtı konusunda da 'tırmanan şiddetten kaygı duyulduğu' yönünde bir ifade kullanmadığını, Zeytin Dalı Harekâtı ile ilgili görüş alışverişi dışında bir şey konuşulmadığını ifade etti.

Beyaz Saray açıklamasında, Trump'ın Türkiye'de devam eden OHAL'e de vurgu yaptığı belirtilse de Türkiye tarafın OHAL'in görüşmede gündeme gelmediğini söyledi.

İlgili Haberler