Barzani'den dünyayı şaşırtan karar

Barzani'den dünyayı şaşırtan karar

Tüm dünyanın tepkilerini gözardı ederek "bağımsızlık referandumu" gerçekleştiren İKYB Lideri Barzani tüm dünyayı şaşırtarak bağımsızlık referandumunu yok sayacak bir karar verdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin kararına uyacaklarını açıkladı. Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Anayasanın bölgelere Irak'tan ayrılma hakkı tanımadığına 6 Kasım’da hükmetmişti.

SON DAKİKA OLARAK DUYURULDU

Reuters haber ajansının son dakika olarak duyurduğu açıklamada, "Bu kararın, sorunları çözmek için Bağdat ve Erbil arasında kapsayıcı ulusal bir diyalog kurmak için temel olması gerektiğine inanıyoruz" ifadesi yer aldı. 

TEPKİLERE RAĞMEN

IKBY'nin uluslararası tepkilere rağmen 25 Eylül’de düzenlediği referandumun ardından, Bağdat yönetimi peşmerge kontrolünde olan ihtilaflı bölgeleri geri almak üzere operasyon başlatmıştı. Operasyonda Kerkük vilayetinin tamamı ele geçirilmişti.

Gelişmelerin ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, 1 Kasım'da yapılması öngörülen başkanlık ve milletvekili seçimi hazırlıklarını askıya almıştı. Erbil'de toplanan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu 1 Kasım'da yapılması planlanan başkanlık ve genel seçimleri sekiz ay erteleme kararı almıştı.

GÖREV SÜRESİNİ UZATMAK İSTEMEDİ

IKBY Başkanı Mesut Barzani de 1 Kasım'da biten görev süresinin uzatılmamasını isteyerek görevinden çekilmişti.

Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin, IKBY'de 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumunun iptaliyle ilgili başvurusu üzerine, “anayasada hiçbir bileşenin ayrılma hakkının olmadığı” yönünde karar çıkarmıştı. 

İlgili Haberler