AY YÜZEYİNDE ŞAŞIRTAN İNSAN SİLÜETİ

AY YÜZEYİNDE ŞAŞIRTAN İNSAN SİLÜETİ

Görüntüyle birlikte tartışmalar da büyüyor.

Uzayda yaşam olabileceğine dair teoriler, internet kullanıcılarının en çok ilgisini çeken konulardan biri olmaya devam ediyor.

Son olarak video paylaşım sitesi YouTube'da yayımlanan bir Ay görüntüsü 2 milyondan fazla kişi tarafından izlendi.

Ay'ın yüzeyinde görülen ve insan bedenini andıran bir karaltıyı gösteren video, dünyanın dört bir yanındaki uzay meraklılarını derin bir tartışmaya soktu. Üstelik görüntülerin kaynağı da ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA.

aydainsanbedeni.jpg

Dikkati çeken fotoğraf, Google'ın Ay yüzeyini detaylı bir şekilde internet kullanıcılarına açan uygulaması Google Moon'da da görülüyor. Google Moon'a girerek Ay'ın 27°34'26.35" Güney, 19°36'4.75" Batı koordinatlarını aratan meraklılar, tartışmaya konu olan karaltıyı görebiliyor. Google Moon, dünyanın uydudan çekilen fotoğraflarıyla oluşturulan haritası Google Earth'ün Ay versiyonu olarak biliniyor.

Google Moon'un tüm fotoğrafları NASA tarafından sağlanıyor. Bunun için fotoğraflardaki şekillerin sahte olma ihtimali bir hayli düşük. Tartışmalara konu olan karaltı için, mantıklarının sesine kulak verenler "Kamera açısı dolayısıyla ortaya çıkmış bir göz yanılgısı" ya da "Bir tepenin gölgesinden ibaret" yorumunda bulunuyor.

PSİKOLOG YORUMU: PAREİDOLYA

Sıra dışı olaylara kafa yorduğu blog'uyla bilinen Tom Rose, şeklin M.Ö. 226 yılındaki depremde yıkıldığı tahmin edilen "Dünyanın Yedi Harikâsı"ndan biri olarak kabul edilen Rodos Heykeli'yle benzerliğine dikkat çekti. İngiliz Daily Mail gazetesinin röportaj yaptığı psikologlar ise durumu "pareidolya" adlı psikolojik olguyla açıklıyor. Uzmanlar pareidolya'yı "net olarak görülemeyen cisim veya yapıları daha önceden bilinen cisimlere benzetme şeklinde" açıklıyor.