AVRUPA'YA MARS KEŞFİNDE BÜYÜK ŞOK

AVRUPA'YA MARS KEŞFİNDE BÜYÜK ŞOK

Ayrıca robotun yüzeye iyice yaklaştığında kendisini yere oturtmaya yarayacak roketleri de beklenenden çok daha kısa süre çalıştırdığı anlaşılıyor.

Mars yüzeyine inmek üzere Avrupa Uzay Kurumu (ESA) tarafından 7 yıl önce fırlatılan ve neredeyse 500 milyon kilometre yol alan Schiaparelli adlı küçük keşif robotunun akıbeti bilinmiyor. ESA, Schiaparelli'nin Mars'a önceki günkü inişi sırasında beklenenden farklı hareket ettiğini açıkladı.

BAŞINA NE GELDİ BİLMİYORUZ

ESA'nın gezegenlerle ilgili çalışmalarından sorumlu Andrea Accomazzo, dün kurumun Almanya'nın Darmstadt kentindeki kontrol merkezinden internet üzerinden bir basın toplantısı yaparak robota ne olduğunu bilemediklerini itiraf etti.

PARAŞÜT ÇOK ERKEN AÇILDI

Keşif robotunu fırlatan uydudan gelen telemetrik veriler, robotun, paraşütünü çok erken açtığını gösteriyor. Ayrıca robotun yüzeye iyice yaklaştığında kendisini yere oturtmaya yarayacak roketleri de beklenenden çok daha kısa süre çalıştırdığı anlaşılıyor.

PARÇALANIP PARÇALANMADIĞINI BİLEMİYORUZ

ESA henüz robotun inerken parçalanıp parçalanmadığını kesin olarak belirleyemedi ama pek iyimser değil.

Uzmanlar verileri incelemeye ve küçük bir ihtimal de olsa gezegen yüzeyine oturduysa diye Schiaparelli'ye sinyaller yollamaya devam edecek.

FİNANSMAN KESİLEBİLİR

Avrupa Uzay Kurumu, 2021'de Mars'a 6 tekerlekli daha gelişkin gezici bir robot indirmeyi planlıyor. Fakat Schiaparelli'nin kaybolduğu kesinleşirse, bu 2003'te de Beagle-2 robotunu kaybeden ESA açısından büyük bir hayal kırıklığı olacak.

Bunun da ötesinde ESA, kendisini fonlayan Avrupa hükümetlerine, yeni uzay çalışmalarına harcanacak paranın gerçekten boşa gitmediğini anlatmakta zorlanacak.

Kaynak:Haber Kaynağı