ANTALYA'DA ŞEHİR İÇİ ULAŞIMDA DEPREM

ANTALYA'DA ŞEHİR İÇİ ULAŞIMDA DEPREM

Antalya'da şehir içi ulaşımında kullanılan minübüsleri 12 metrelik yeni araçlar ile değiştirmek isteyen Türel'in teklifini kabul etmeyen esnaf işe çıkamadı

Antalya şehiriçi toplu ulaşımda minibüslerin 2’ye 1 oranında birleşerek, 7 metrelik otobüslerin 12 metrelik otobüslere dönüştürülmesiyle ilgili karar bu sabah yürürlüğe girdi. Otobüsleri dönüştürmeyen ve kart okuma sistemleri kapatılan...

TÜREL'İN KARARI BU SABAH YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Antalya şehiriçi toplu ulaşımda minibüslerin 2’ye 1 oranında birleşerek, 7 metrelik otobüslerin 12 metrelik otobüslere dönüştürülmesiyle ilgili karar bu sabah yürürlüğe girdi.

Otobüsleri dönüştürmeyen ve kart okuma sistemleri kapatılan esnaf sefere çıkamadı. Antalya şehiriçi toplu ulaşımda hizmet veren, AB-ATT-AN-M plakalı 7 metrelik 512 minibasanın 2’ye 1 oranında birleşerek, 12 metrelik otobüslere dönüştürülmesiyle ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği son başvuru tarihi 14 Ekim 2016 mesai saati bitiminde sona erdi.

AU plakalı tahditli toplu taşıma aracı olmayı tercih etmeyen ve hiçbir şekilde idareye başvuru yapmayan araçların M plakalı 14+1 minibüse dönüşerek, hat ve gelir havuzu dışında belediyece belirlenecek kırsal hatlarda çalışacağı belirtilmişti.

HAFTA SONU DİLEKÇE VERMELERİ BEKLENDİ

Büyükşehir Belediyesi, esnafın mağdur olmaması için cumartesi ve pazar günü ek mesai ile dilekçe almaya devam etti. Dönüşümü kabul etmeyen minibüslerin, Varsak, Varsak belediye, Meydan Sarısu, Aksu, Fatih, otogar depolama merkezlerinden seferlere çıkmalarına sabah saatlerinde izin verilmedi.

BÜYÜKŞEHİR KENDİ ARAÇLARINI BEKLETİYOR

Kart sistemleri de kapatılan minibüsler, depolama merkezlerinde bekletilmeye devam ediyor. Öte yandan Sarısu depolama merkezinde, üzerinde Antalya Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım aracı yazılı özel midibüslerin de hazır bekletildiği görüldü.

KAZANILMAYAN PARA NASIL ÖDENECEK

"Kazanılmayan para nasıl ödenecek" Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Vekili Antalya Otobüs Yasin Arslan, 512 minibüsün 700 şoförüyle günde yaklaşık 250 bin yolcu taşındığını kaydetti.

Arslan, minibüslerin 2’ye 1 oranında birleşerek, 12 metrelik otobüslere dönüştürülmesiyle birlikte UKOME kararı ile M haklarının da ellerinde alınmak istendiğini savundu.

ESNAF HAKKINI VERMEK İSTEMİYOR

Esnafın M hattının haklarını verme taraftarı olmadığını dile getiren Arslan, "2 kişiyi birleştirerek zoraki bir ortaklık söz konusu. Mevut çalışan 12 metrelik otobüslere mali olarak bakıldığında 5 bin lira para kazanıyor.

Biz araçlarımızı dönüştürdüğümüz anda ortalama 3-4 bin lira para kalacak. 12 metrelik otobüsün aylık taksiti ise 12 bin lira. Esnaf dönüşüm yaparsa her ay 7-8 bin cebinden olmayan parasını verecek.

Bundan dolayı esnaf tedirgin. O nedenle herkese bir hak verilmesini istiyoruz. Cuma günü birleştirme son olmasına rağmen, dün gece yarısına kadar imza almaya devam edildi. 512 araç içinden 90 kişi bu birleşmeyi kabul etmiş.

% 90 ESNAF KABUL ETMEDİ

Yüzde 90’ı kabul etmedi" dedi. "700 bin lira borcun altına girmemiz isteniyor" 17 yıldır ulaşım şoförlüğü yapan Cüneyt Tosun, babasına ait aracı kullandığını ifade ederek, "Sıraya çıkamıyoruz. Antalya halkı mağdur. ‘Dolmuşçular grev yapıyor’ diye halka aktarıyorlar.

Biz ekmeğimizin peşindeyiz. 2 kişi bir otobüs alsın diye belediye bize bir uygulama sunuyor. Araçların gelir ve giderleri belirli. 700 bin liralık borcun altına girmemizi istiyorlar. Aylık 13-14 bin lira ödeme yapmamız gerekiyor. Masraflar çıkınca 5-6 bin lira para kalıyor.

12 METRELİK OTOBÜSÜN YÜKÜ ALTINA GİREMEYİZ

Arada kalan parayı nasıl ödeyeceğiz. Bizim mevcut araçlarımız 7 metre, alçak taban 8 metre araç olabilir. Antalya’nın halkına yeterli olacaktır. 12 metrelik otobüse imza atarsak, ‘Alın bu arabalar sizin olmuş’ diyoruz.

13 bin lira gideri olan arabanın, aylık 6 bin lira geliri var. Geriye kalan para nasıl ödenecek?" ifadelerini kullandı. "Mağduriyet giderilsin" 2 minibüs sahibi Hasan Afşin ise 2’ye 1 uygulamadan esnafın mağdur olacağını söyledi.

Gelir giderin ortada olduğunu dile getiren Afşin, "Israrla bizi arıyorlar, baskı var. 1’e 1 dönüşüm olmalı. 9 metre olsa kimse mağdur olmayacak. Yetkililerin sorunu çözmesini talep ediyoruz" dedi.