AKP'Lİ MENDERES TÜREL'DEN BİR SKANDAL DAHA

AKP'Lİ MENDERES TÜREL'DEN BİR SKANDAL DAHA

“Biz buraya gelirken yolda gördüğümüz kamyoncu, damperli kamyonla Muğla’dan getirdiği malzemeyi ormanın içerisine boşaltacak. Suçüstü yaptı

AKP'li, Menderes Türel'in Belediye başkanı olduğu Antalya'da skandallar bitmek bilmiyor. Şehir içi ulaşımı sağlayan Özel halk Minübüslerine savaş açarak kent içi ulaşımda büyük kriz yaşanmasına neden olan Türel'in bir skandalı daha ortaya çıktı. Şimdi de, Antalya arıtma tesislerinde ortaya çıkan mikroplu atıkların doğaya döküldüğü gündeme geldi.

CHP MİLLETVEKİLİ OLAY YERİNDE

ASAT’ın arıtma çamurlarını Antalya-Korkuteli yolu Bağdemağacı mevkiinde boş araziye döktüğü iddiaları üzerine bölgeye giden CHP Antalya Milletvekili Budak, “Mühürlü tesisi sözde ihaleye vermişler. Tesiste hiç makine çalışmıyor. Bu kadar atık direkt doğaya karışıyor” dedi

ÇEVRE KATLİAMI

Yaylaları ve festivalleriyle öne çıkan Korkuteli, bu kez  çevre katliamı ile gündeme geldi. Antalya bölgesinden toplanan arıtma atıklarının Antalya-Korkuteli yolu Bağdemağacı mevkiinde tarlalara döküldüğü iddiaları ortalığı karıştırdı. Bölgede ağır bir kokuya neden olan artıkların dayanılmaz boyuta ulaşması CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ı harekete geçirdi.

AĞIR KOKU VE SİNEKLER

Budak, beraberindeki gazeteciler ile birlikte bölgeye giderek incelemelerde bulundu. İnceleme sırasında arıtma çamurlarının ormanlık alan içerisindeki arazilere alenen döküldüğü görüldü. Bölgeden yükselen ağır koku ve yoğun sinekte zor anlar yaşattı.

ATIKLAR BOŞ ARAZİLERE DÖKÜLÜYOR

 Bölgede ASAT’a ait Arıtma Tesisi’ne giden Çetin Osman Budak, burada basın açıklaması yaptı.  Antalya’nın turizm kenti olduğunu hatırlatan Budak, “Antalya’daki çoğu  buraya dökülüyor. Seralarda kurutulması gereken atıklar bu şekilde doğaya bırakıldığında içtiğimiz suya karışıyor ve içlerinde bulunan metaller toprağı zehirliyor. Buraya ‘ÇED gerekli değil’ veya ‘ÇED raporu’ veren bakanlıklar nasıl verebiliyor. Asıl sorun buradan başlıyor. Bir çevre katliamı ile karşı karşıyayız. Burada binlerce endemik bitki, binlerce canlı hayvan yaşıyor. Biz şimdi Antalya’nın arıtmalarının, çamurlarının hangi şartlarda vahşice doğaya döküldüğünü belgelemeye geldik” açıklamasında bulundu.

MUĞLA’NIN ATIĞI DA DÖKÜLÜYOR

Budak, Büyükşehir Belediyesi Antalya Su ve Atıksu İdaresi( ASAT) Genel Müdürlüğü tarafından 29 Haziran’da yapılan arıtma çamurları nakil ve bertaraf hizmeti alım isi ihalesi kazanan firmanın Genova olduğunu, taşeronluğunu Larmo isimli bir firmanın üstlendiği belirtti.

Bölgenin Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanında olduğunun da altını çizen Çetin Osman Budak, “Asıl sorumluların ortaya çıkarılıp gerekli olan işlemlerin yapılması gerekiyor” dedi. Bölgeleye sadece Antalya’nın atıklarının gelmediğini ifade eden Çetin Osman Budak şöyle konuştu:

MUĞLADAN GELEN ATIK ANTALYA'YA

“Biz buraya gelirken yolda gördüğümüz kamyoncu, damperli kamyonla Muğla’dan getirdiği malzemeyi ormanın içerisine boşaltacak. Suçüstü yaptık. Muğla’dan birçok yerden turizmin sanayinin atıkları geliyor bunlar arıtmanın çamurlarıdır. Ve insan sağlığına zararlıdır. Termesos’un hemen dibindeki alana açma yetkisini veren bütün sorumlulardan tek tek hesabını soracağız.”

MÜHÜRLENEN TESİSE TEKRAR İHALE

Burada bulunan tesisin teknik şartları taşımadığı için daha önce mühürlenmesine rağmen ASAT tarafından tekrar ihale edilerek kazanan firmaya verildiğini belirten Budak, “Göstermelik bir mühür var. Büyükşehir Belediyesi ve ASAT mühürlü bir yere ihale verebiliyor. Bir tane makine var hiç çalıştırılmamış. 7-8 yıldır buraya dökülüyor. Evlerimizde kullandığımız evsel atıklar, hastanelerdeki atıklar, Antalya’da ki küçük imalathanelerin kanalizasyonuna giden sonunda arıtmaya giden çamur bunlar. TÜBİTAK’tan alınan rapora göre binin üzerinde zararlı mikrop bakteri insan ve çevre sağlığına zararlı atıklar bunlar bütün doğaya yayılmış. Tesis teknik şartları sağlamıyor. Bunların hepsinin bir cevabı vardır. Ormanın içine zehirli atıklar boşaltılmıştır. Bu konunun peşini bırakmayacağız” diye konuştu.

Arıtma Tesisi olarak geçen, ancak makinelerin dahi kullanılmadığı bölgede seraların bakımsız olması dikkat çekti.

BUDAK’TAN BAKANA SORULAR

Budak, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye şu soruları yöneltti: “ Atık dökümü yapılan alanların teknik şartları taşımadığı ve lisanslı alanlar dışında da atık dökümü yapıldığına ilişkin iddialar konusunda inceleme başlatıldı mı?

Hangi sonuçlara ulaşıldı, herhangi bir inceleme başlatıldı mı? ASAT’ın arıtma çamurları hangi alanlara döküldü? Söz konusu alanların ayrı ayrı döküm kapasitesi ne kadar? Günlük dökülen miktar ne kadar? Antalya’nın tehlikesiz atık geri kazanım lisansı bulunan firma ve kurum sayısı kaçtır? Bunlar hangileri?”

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı