'Akademik köleliğe son vermek için Dayanışmaya Çağırıyoruz'

'Akademik köleliğe son vermek için Dayanışmaya Çağırıyoruz'

Yeditepe Üniversitesi Asistan Dayanışması hukuksuz şekilde işten çıkarılan araştırma görevlileri için işe iade talebinde bulundu.

Yeditepe Üniversitesi Asistan Dayanışması tarafından yapılan açıklamada,
"Asistan Dayanışmasının birer parçası olan 3 araştırma görevlisi arkadaşımıza, görev aldıkları bölümlerin başkanlarının ya da bağlı bulundukları fakültelerin dekanlıklarının şikayeti ya da bilgisi olmadan, Rektörlük tarafından 31 Temmuz itibari ile hiçbir gerekçe gösterilmeksizin işten çıkarılacaklarına dair tebligat sunulmuştur" denildi. 

İşten çıkarmaların gerekçesini talep etmek için Rektör, hukuk müşaviri ve genel sekreter vekili bir öğretim üyesi ile birlikte yapılan toplantılardan da somut bir gerekçe alınamadığına dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Asistan Dayanışması, şu bilgileri verdi: "Bu işten çıkarmaların 'rastgele' olduğunu belirtirken aynı zamanda bunun bizlerin 'denetlenmesinden' sorumlu olduğu iddia edilen Planlama müdürlüğünün düzenlediği raporlara göre yapıldığı yine Rektör tarafından beyan edilmiştir."

ASLINDA SİGORTASIZ, İŞ GÜVENCESİ OLMAYAN, GELECEKSİZ BİLİM EMEKÇİLERİYİZ!

Her üniversite çalışanınin veya öğrencisinin bildiği gibi, hepimiz bölüm ve üniversite çapında sınav gözetmenliği, tanıtım görevi, her tür idari işin yürütülmesi, e-dönüşüm ve planlama sorumluluğu / takibi, akademik danışmanlık, öğrenci kayıtları ve ders çizelgesi takipleri, ERASMUS danışmanlığı, proje danışmanlığı, laboratuvar sorumluluğu, YÖK, Dekanlık ve Enstitülerden gelen her türlü idari/bürokratik iş (FEDEK, MÜDEK, Faaliyet Raporları, Bologna raporlamaları, vs.) gibi çeşitli görevleri fiilen yürütmekteyiz. Söz konusu işlerle ilgili şifre ve yetkilerimiz son aylarda elimizden alınmış, bölümlerde aynı işleri hâlen fiilen yapmakta olduğumuz halde emeğimiz kâğıt üzerinde görünmez kılınmıştır. Emeğimizi görmemekte direnen sadece YÖK ve üniversite yönetimidir.

PEKİ NE İSTİYORUZ?
GÜVENCELİ İŞ, GÜVENCELİ GELECEK!

 

  • Tüm fakülte ve bölümlerde birlikte çalıştığımız, aynı işi yaptığımız”resmi/sigortalı/kadrolu/güvenceli” Araştırma Görevlisi arkadaşlarımızla aynı ücretlerle ve aynı koşullarda çalışmayı,
  • Üniversitenin görünmez işçileri olarak artık özlük haklarımızın gasp edilmeden “Araştırma Görevlisi” olduğumuzun kabullenilmesini ve emeğimizin görünür, ünvanımızın resmi ve tanınır olmasını,
  • Bizlere “burs” adı altında ödenen paraların “maaş” ödemesi olduğunun kabul edilerek insani yaşam standartları ölçüsünde kimseye muhtaç olmadan, ek işlerde çalışmak zorunda kalmadan yaşamamıza imkan verecek seviyeye çekilmesini,
  • Eğer LİSANSÜSTÜ / DOKTORA / YÜKSEK LİSANS BURSLU ÖĞRENCİ statüsünde kalmamızda ısrar ediliyorsa, görev tanımımızın belirlenmesini, haftada azami 20 saatlik çalışma saatlerinin bu bağlamda düzenlenmesini
  • VE HERHANGİ BİR GEREKÇE BELİRTİLMEDEN, İŞTEN ÇIKARILAN ARKADAŞLARIMIZIN EN KISA SÜREDE İŞLERİNE İADE EDİLMELERİNİ talep ediyoruz.

Akademisyen olma yolunda şimdiye dek sineye çekebildiğimiz bu süreç ve uygulamaları artık sorgulama noktasındayız. Varlığımızı, emeğimizi ve idealist duygularla çalışma hevesimizi göz ardı eden üniversite yönetimine karşı içinde bulunduğumuz koşulları değiştirebilmek için size sesleniyoruz!

Ulaşmak istediğimiz akademik özgürlük ve hakça yaşam seviyesine ancak demokratik süreç ve yöntemlerle sorunlarımızı tartışıp aşarak, birlikte erişebiliriz.  Bizler akademik özgürlüğümüzü ve özlük haklarımızı geri kazanmak ve akademik köleliğe son vermek için sizleri DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ!

Yeditepe Üniversitesi Asistan Dayanışması

Türkiye genelinde diğer üniversite bileşenleriyle dayanışmak ve akademik köleliğe son vermek için;

Blog: http://yeditepeasistandayanismasi.wordpress.com/

Facebook: https://www.facebook.com/pages/Yeditepe-Asistan-Dayan%C4%B1%C5%9Fmas%C4%B1/465335820210303

Twitter: https://twitter.com/YeditepeAsistan