ABD'DEN TÜRKİYE'YE KRİTİK MENBİÇ ÖNLEMESİ

ABD'DEN TÜRKİYE'YE KRİTİK MENBİÇ ÖNLEMESİ

Erdoğan'ın El Bab'dan sonra hedefimiz dediği Menbiç'e zırhlı araç dolduran ABD'den kritik açıklama geldi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD askerlerinin Menbiç'in içinde ve çevresinde konuşlandığını açıkladı.
Sözcü Jeff Davis, ABD askerlerinin Suriye'de yeni bir rol üstlendiklerini, küçük bir grup Amerikan askerinin Menbiç batısında ve içinde konuşlandığını bildirdi.

TÜRKİYE'Yİ TEMİN ETMEK NE DEMEK ?

Bölgede şiddet ve çatışmayı önleme amaçlı bulunduklarını açıklayan Davis, Menbiç Askeri Konseyi adlı Arap ağırlıklı bir kuvvetin şehre egemen olduğunu, IŞİD teröristlerinin bulunmadığına Türkiye'yi temin etmek amaçlı bulunduklarını açıkladı.

Diplomatik kaynaklar Pentagon'un "Türkiye'yi temin etmek" şeklinde çevrilen açıklamasının, Erdoğan'ın "hedefimiz Menbiç" açıklamasına bir yanıt olduğunu değerlendiriyorlar. Bir başka değerlendirme ise, ABD'nin destek verdiği YPG güçlerini Türk ordusundan koruma amacı ile böyle bir atak geliştirdiği yönünde

TÜRKİYE'YE IŞİD'E ODAKLANIN YPG'Yİ BIRAKIN MI DEMEK İSTENİYOR

Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada Amerikan askerlerinin Menbiç’in içinde ve çevresinde konuşlandırıldığı belirtildi. Bunun IŞİD’in bölgeden bütünüyle temizlendiğinin açık bir göstergesi olduğunu belirten Pentagon, bölgedeki tüm güçlerin IŞİD ile mücadeleye odaklanmaları gerektiği mesajı verdi. 

Bölgede kaç Amerikan askeri bulunduğuna ilişkin bilgi verilmedi.

BBC NE YAZDI

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, bunun ABD güçleri için yeni bir misyon olduğuna da dikkat çekti ve şunları söyledi:
"Bu yeni bir adım. İlk kez böyle bir yapıyoruz ve Menbiç'ten düşmanın temizlendiğini ortaya koymak amacıyla gözle görülür bir sembol olarak kendimizi oraya yerleştiriyoruz... Başkalarının 'kurtarmak' amacıyla buraya [Menbiç'e] girmesine hiç gerek yok."
ABD'nin Suriye kuzeyinde bölgesel güçleri eğitmek ve danışmanlık yapmak amacıyla askerleri bulunuyor. ABD'nin son olarak Menbiç'e kaç asker gönderdiği ise açıklanmadı.

ERDOĞAN HEDEF MENBİÇ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab'ın ardından Suriye'de bir sonraki hedefin kuzeydeki Menbiç kenti olduğunu söylemişti.
Menbiç, Türkiye'nin yanı sıra Suriyeli Kürtler, Suriye hükümeti, Rusya ve ABD gibi iç savaşın kilit aktörlerinin de var olduğu ve büyük önem atfettikleri yerlerin başında geliyor.
Fransız haber ajansı AFP'ye göre, halihazırda Suriye'nin kuzeyinde yerel güçleri eğitmek ve danışmanlık yapmak amacıyla 500 kadar ABD askeri bölgede bulunuyor.

İlgili Haberler