ABD Dışişleri bakanlığından Erdoğan'ı üzecek açıklama

ABD Dışişleri bakanlığından Erdoğan'ı üzecek açıklama

Muhalefetin tüm itirazlarına rağmen Referandum sonuçlarını zafer olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Azarbeycan ve bazı Arap ülkeleri liderlerinden başka tebrik eden olmadı.

Hayırcı muhalefetin itiraz ettiği referandum sonuçları için " artık geride kaldı" yorumu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tartışmalı zaferini dış dünyadan çok az sayıda lider tebrik ederek onayladı. 

TARIŞILAN USULSÜZLÜK LİSTESİ ÖN RAPORDA

Avrupa birliği güvenlik ve işbirliği teşkilatı tartışmaları listeleyen bir ön rapor yayınladı. Abd'den yapılan açıklama ise Erdoğan'ı çok üzecek cinsten.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Washington Hattı’na bir açıklama göndererek AGİT açıklamasını yorumladı.

AGİT MÜÜRSÜZ ZARF YASAL DEĞİL DEDİ

Washington Hattı'ndan İlhan Tanır'ın haberine göre Toner ”her iki taraftan oyverenlere, partilere Türkiye’nin geleceği ve anlamlı bir siyasi diyalogun olabilmesi için beraber çalışma” tavsiyesinde bulundu.

ERDOĞAN TEBRİK EDİLMEDİ

Yapılan açıklamada ABD Dışişleri Bakanlığı seçim sonuçları için AKP hükümetini tebrik etmedi.

”Demokrasiler farklı görüşlere, özellikle zor konularda, saygı duymasıyla güçlenir” eklemesi yapan ABD Dışişleri Bakanlığı açıklaması ayrıca AGİT’in bugün basın toplantısı ile vurguladığı ”taraflar eşit koşullarda olmadı” cümlesine vurgu yaptı.

'AÇIKLAMANIN ARKASINDAYIZ'

Washington Hattı’nın ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Julia Mason’a ”ABD hükümeti bu referendum sonuçlarını kabul ediyor mu?” sorusuna karşılık ise Mason: ”yayımlandığımız açıklamanın arkasındayız. Bu açıklamaya yapacağımız bir ek yoktur” denmesi dikkatleri çekti.

TÜRK DIŞİŞLERİ AGİT RAPORUNA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Mason’ın ABD’nin referendumun sonuçlarını kabul ediyoruz veya tanıyoruz sözlerini kullanmaması dikkatlerden kaçmadı.

'AGİT'E TEŞEKKÜR EDİYORUZ'

Açıklamanın devamı şu şekilde:

"Önemli çalışmaları için AGİT Referandum Gözlem Misyonuna teşekkür ediyoruz ve oylamanin ve kampanyanin yürütülmesine ilişkin ön değerlendirmede ayrıntılı olarak yer alan endişeleri not ediyoruz.

OLAĞANÜSTÜ HALDE REFARANDUM SORUNU

Bu endişeler arasında, olağanüstü haller koşulları altında yeralan oylamada, seçim günü gözlemlenen usulsüzlükler ve eşit olmayan koşullar altında yürütülen kampanyaya ilişkin kaygılar da bulunmaktadır. AGCE / ODIHR’nin nihai raporunu bekliyoruz, bunun birkaç hafta kadar süreceğini biliyoruz.

İNSAN HAKLARI ÇAĞRISI

Türkiye hükümetinin, – 16 Nisan’daki oylarına bakılmaksızın – Türkiye vatandaşlarının temel hak ve özgürlüklerini Türkiye anayasası tarafından güvence altına alındığı şekilde ve Helsinki Tüzüğü gibi Türkiye’nin uluslararası taahhütlerine uygun biçimde korumaya çağırıyoruz.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VURGUSU

Birleşik Devletler ikili ilişkimizi güçlendirme konusundaki kararlılığını sürdürmektedir. Amerika Birleşik Devletleri, hukukun üstünlüğüne olan bağlılığın ve çok sesli ve özgür bir medyanın vazgeçilmez unsuru olduğu demokrasinin, Türkiye’de gelişimine destek vermeye devam edecektir. “

İlgili Haberler