Yok Olan Yerelde Yerel Seçim

En büyük 30 ilin tüm köy ve beldeleri kapanacak. Buralarda belediye ve muhtarlık seçimleri yapılmayacak. Sayı ve nüfus olarak çok büyük bir kitleden söz ediyoruz, ne İçişleri Bakanlığı ne de YSK nerede seçim yapılmayacağını söylemiyor. Şimdiye kadar kendi yönetimini seçen köyler ve beldelere, "artık muhtarınızı, başkanınızı seçme hakkınız yok" denilmiyor.

Yıllar aktı geçti, 5 yıl daha bitti. Ülkecek yerel seçime hazırlanıyoruz. Şimdilerde en çok konuşulan şey kim-nerede- nereye aday.

Yerel seçimlerde seçeceğimiz çoktur.  Belediye başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar için çarşaf çarşaf oy pusulalarımız olur.
Bu seçimin diğerlerinden önemli farkları var. Çok az zaman kaldığı halde bu farkları kimse konuşmuyor.

Memleket topraklarının çok büyük kısmı Büyükşehir Belediyesi oldu. Bu sisteme Bütünşehir de deniliyor. Yani Büyükşehir Belediyesi tüm ilin belediyesi yapıldı, böylece yalnızca İstanbul ve Kocaeli'nde olan yönetim biçimi Büyükşehir Belediyesi olan 30 ilimizde uygulanacak.

Bu 30 ilin tüm köy ve beldeleri kapanacak. Buralarda belediye ve muhtarlık seçimleri yapılmayacak. Sayı ve nüfus olarak çok büyük bir kitleden söz ediyoruz, ne İçişleri Bakanlığı ne de YSK nerede seçim yapılmayacağını söylemiyor. Şimdiye kadar kendi yönetimini seçen köyler ve beldelere, "artık muhtarınızı, başkanınızı seçme hakkınız yok" denilmiyor, hiçbir bilgi verilmiyor. 

Kimse bir hesap yapmıyor ama benim tahminime göre Türkiye nüfusunun üçte birinin seçme ve seçilme hakkı elinden alınmış durumda ve demokrasinin beşiği denilen bu yerlerde Yerel Özerklik tamamen kaldırılıyor. Hangi yerel seçimi konuşuyoruz peki?

Diğer yandan, devasa yetkileriyle İli yönetecek Büyükşehir Belediye yönetimini, demokrasinin beşiği bir ‘yerel’ olarak göstermek de büyük bir kandırmacadır. Yalnızca nüfusu değil yönetilecek toprakları, kıyıları, bilimum şahane varlıkları düşündüğümde bu kanun niye yapıldıyı da anlatasım var da, sonra artık. Küçücük iki örnekle kapatalım:

Hani Tarım Bakanına kodamanlardan biri ‘tarımı köylünün elinden almak gerek’ demişti ya, işte bu sözü kapsamlı bir biçimde yerine getirecek iktidar.
Hani dünyaca ünlü Çıralı sahilleri için ‘Çıralı’da proje iptal, zafer köylülerin’ (27 Temmuz tarihli Hürriyet) başlıklı haberler yapılmıştı ya, işte o Ulupınar Köyü de kapanıyor.

Anlaşıldı merkez.
E şimdi sormak gerekmez mi bunun adı yerel seçim midir?

Önceki ve Sonraki Yazılar