Yenişehir'de Bir Öğle Vakti

Sevgi Soysal’ın romanına adını veren ‘ Yenişehir’ semti Başkentin merkezidir. Sıhhiye’den Bakanlıklar’a, Necatibey Caddesi'nden Mithatpaşa Caddesi'ne kadar olan alandır, Kızılay olarak da bilinir. 

17 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazetede 2013/5594 sayılı bir Bakanlar Kurulu Kararı yayınlandı. Günün anlam ve önemine uygun olmasına rağmen flaş yolsuzluk haberleri arasında kayboldu. 
Neydi bu karar:
Ankara İli, Çankaya İlçesi, Namık Kemal ve Yenişehir Mahalleleri Sınırları İçerisinde Bulunan Alanın Riskli Alan İlan Edilmesi Hakkında Karar.
Bilindiği gibi Namık Kemal (Saraçoğlu) Mahallesi daha önce Bakanlar Kurulu kararı ile Riskli Alan ilan edilmiş, açılan davalar sonucu İdare Mahkemesince bu karar iptal edilmişti. İşte yeni Bakanlar Kurulu Kararı ile Namık Kemal Mahallesine Yenişehir Mahallesi de eklendi. Aslında resmi olarak böyle bir mahalle yok ama sonuç olarak kararın ekindeki koordinatların içinde kalan alanın tamamı zemin yapısı ve üzerindeki yapılaşma sebebiyle Riskli. Yani tehlikeli. 
Şimdi ne olacak:
Koordinatların içinde yer alan binalar yıkılacak. Yok canım kolay mı o? Değil tabii ama mümkün. Zaten Namık Kemal Mahallesi'ndeki yapılar başta olmak üzere Yargıtay, Danıştay, birkaç bakanlık binası, Güvenpark gibi yerler kamu arazisi, Bakanlığın işi kolay yani. E millet de alışkın kamu arazileri üzerinde oynanan ranta, fazla ses etmez. 
Geriye tek soru kalıyor:
Cumhuriyet’in yapılarını yok edecek bu karara ve ortaya çıkarılmak istenen ranta kimler ortak? 31 Martta seçilecek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile Çankaya Belediye Başkanı ve Meclis üyeleri bu işe ses etmezlerse, onları aday gösterenler ve seçenlere de sözümüz olacak elbet. 
Yenişehir’de bir öğle vakti tekrar görüşmek üzere.

Önceki ve Sonraki Yazılar