Dede Ersel Aksu

Dede Ersel Aksu

TUKAŞ'IN SATIŞINDAN NE KADAR NEMA VERİLECEK?

OYAK ÜYELERİNİN BEKLENTİSİ 


OYAK’ın, TUKAŞ’ı sattığının basında yer alması üzerine, OYAK üyeleri arasında, bu satıştan, subay, astsubay, uzman çavuş ve OYAK üyesi sivil memurlar ile Emekli Maaş Sistemindeki (EMS) üyelerin, rezervlerinde ne kadar artış olacağı konuşulmaya başlandı. 


Kısacası, askerler arasında “nema” olarak adlandırılan söz konusu  duruma geçmeden önce, satış haberine tekrar göz atmakta fayda var. İşte o haber;


TUKAŞ SATILDI

Temeli 1962'de atılan Türkiye'nin önemli salça markalarından TUKAŞ satışında bir aşama daha tamamlandı. OYAK Girişim Danışmanlığı'ndan KAP'a yapılan açıklamaya göre TUKAŞ'taki yüzde 81,54'lük hissenin Okullu Gıda şirketine satılması kararı alındı.


Oyak Girişim Danışmanlığı A.Ş. tarafınadn Kamuoyunu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamaya göre yüzde 81,54'nü temsil eden TUKAŞ hissesi Okullu Gıda Maddeleri Ltd'ye satılması konusunda yönetim kurulu kararı alındı ve alıcılar Cem Okullu ve Cengiz Okullu ile hisse alım satım sözleşmesi imzalandı.


Açıklamada hisse devrinin satışın Rekabet Kurulu tarafından onaylanması ve şirketin sermaye artırım sürecinin SPK'ca verilecek iznin ardından tamamlanmasıyla resmen gerçekleşecek.


1962'DE KURULDU

1962 yılında Manisa’nın Turgutlu ilçesinde kurulan Tukaş, 1967 yılında OYAK tarafından satın alındı. 1967 yılından bu yana bir OYAK iştiraki olarak faaliyet gösteren Tukaş'ın yüzde 28 hissesi 1994'de halka arzedildi. Yüzde 81.5’i halen OYAK’a ait olan Tukaş, üretimini İzmir’in Torbalı ve Balıkesir’in Manyas ilçelerinde gerçekleştiriyor.

OYAK’IN RESMİ İNTERNET SİTESİNDE YAPILAN AÇIKLAMA

OYAK Grubu’nun TUKAŞ’ta sahibi bulunduğu hisselerin devrine yönelik anlaşma imzalanmıştır.
OYAK Grubu'nun TUKAŞ’ta sahibi bulunduğu hisselerin Cem OKULLU ve beraberinde hareket eden Cengiz OKULLU ile OKULLU Gıda Maddeleri Ltd. Şti’ne devrine yönelik anlaşma 07 Ağustos 2014 tarihinde imzalanmıştır. Sözleşmeye göre hisse devri, satışın Rekabet Kurulu tarafından onaylanması ve halen sürmekte olan sermaye artırım sürecinin SPK'nca verilecek iznin ardından tamamlanmasına tabidir.

Konuya ilişkin Özel Durum Açıklaması KAP’ta yayınlanmıştır.

tukas.jpg


SUBAY, ASTSUBAY VE UZMAN ÇAVUŞLAR TUKAŞ’IN SATIŞINDAN NEMA ALACAK MI?


Bu konudaki soruya cevap verebilmek için, daha önce satışı yapılan, son yıllardaki iki OYAK İştiraklerine bakmak gerekir. 


2007 yılında,  OYAKBANK 2. 673.000.000 (iki milyar altıyüz yetmiş üçbin dolar) dolara  satıldığında, muvazzaf ve Emekli Maaş Sisteminde bulunan OYAK üyelerine, içeride bulunan ana paralarının belirli bir oranında nema verilmişti. Söz konusu nema ile üye rezervlerinde toplamda % 54 oranında, önemli bir artış olmuştu. 


Ancak, yine OYAK iştiraklerinden olan ve temelleri 1998 de atılan AXA OYAK, 2008 yılında % 50 hissesi Fransız  AXA şirketine yaklaşık, 525.000.000 dolara (Beşyüzyirmibeş Milyon dolara) satılmıştı.  AXA OYAK Sigorta satışından sonra, nema 2008 yılı nema oranları yaklaşık % 26 olmuştu.  2009-2013 arasında ise nema oranları % 13,1 -15,3 aralığında kaldı. 


Her iki satışta da elde edilen gelirin, üyelere ne kadar aktarıldığı net olarak bilinmemektedir. 


TUKAŞ’ın satışından kişisel tahminimiz ve temennimiz; OYAK’ın halen üyeliği devam eden tüm üyelerine 2014 yılı nema oranlarında çok büyük olmasa da, yine de  bir artış yapacağını düşünüyoruz. Tabi bu konuda hayale kapılmamak gerekir.

OYAK, TUKAŞ’ın satışını ne kadara yaptığını resmen açıklamadı.  Bu konuda spekülatif rakamlar dolaşmakta.  Satış rakamı netleşirse, 2015 yılındaki tahmini nema oranları da az çok belirlenir. 

TAHMİNİ RAKAMLAR 

Konu ile ilgili yaptığımız araştırma neticesinde, Bigpara.com, mynet.com ve millyirt.com.tr  sitelerinin  verilerine göre  TUKAŞ’ın piyasa değeri 105.000.000 TL. dir.  Borsa da bulunan rakamlara göre, TUKAŞ’a ait satılan hisse değerinin OYAK Girişim Danışmanlığı A.Ş. %81,54, ve diğer hissedar bilgilerinin %18,46  olduğu görülmekte.

2-048.jpg


Bu verilere ve hisse oranına göre,  TUKAŞ’ın 85.617.000 TL. den satışının yapıldığı varsayılırsa, bu günkü dolar kuru üzerinden (1 dolar = 2,146 TL.) yaklaşık olarak 39.896.000 Dolar  (otzdokuzmilyon sekizyüzdoksanaltı bin dolar)  karşılığı satılmış oluyor.  

Tabii bu rakamlar tahmini ve varsayım rakamları. Kesin bilgileri OYAK veya ilgili diğer firma açıklarsa öğreneceğiz. 

adsiz-002.jpg
OYAKBANK 2007 yılında  yaklaşık 2.673.000.000 (iki milyar altıyüz yetmiş üçbin dolar) dolara satılmıştı. 


AXA OYAK sigorta, Fransız  AXA şirketine yaklaşık, 525.000.000 dolara (Beşyüzyirmibeş milyon dolara  Milyon dolara) satılmıştı.   


Tahmin olarak da, TUKAŞ’ın 40. 000.000 ( Kırk Milyon) dolara satılmış olması ile rakamlar kafamızda az buçuk netleşmektedir.

TUKAŞ’ın satışından, eğer verilecek olursa, çok fazla bir nema beklemek hata olur,  tahmini olarak %1-1,5 oranında nemalara ilave katkısı olacağını düşünmekteyiz.   Tabii ticarette sürpriz rakamlar ile de karşılaşılabilir. Arz talep  dengesinin dışında  sürpriz satış rakamları da açıklanabilir. 


Bu konudaki kişisel düşüncemiz, söz konusu satıştan üyelerin büyük nema arışı beklentisine girmemesi gerektiği yönündedir. Kesin rakamlar açıklandığında, konuyu yeniden değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır. 


NOT: TUKAŞ’ın satış rakamları, Bigpara.com, mynet.com ve milliyet.com.tr. sitelerindeki  piyasa değeri ortalaması esas alınarak tahmini olarak hesaplanmıştır.  Yatırım tavsiyesi değildir. 


FACEBOOK : https://www.facebook.com/dedeersel.aksu.1
TWİTTER : https://twitter.com/DedeErselAksu

Önceki ve Sonraki Yazılar