The Guardian; Sakine Cansız, Bir Efsaneydi

The Guardian; Sakine Cansız, Bir Efsaneydi

İngiliz'lerin Ünlü Gazetesi The Guardian,PKK nın kurucuları arasında yer alan efsane kadın örgütçü Sakine Cansız Paris'te vurularak öldürüldü başlığı ile verdi.

İngiliz'lerin Ünlü Gazetesi The Guardian,
PKK nın kurucuları arasında yer alan efsane kadın örgütçü Sakine Cansız Paris'te vurularak öldürüldü başlığı ile verdi.
10 Ocak 2013
 
Haberinde Sakine Cansız'ın Abdullah Öcalan ile birlikte fotoğrafınıda yayınlayan İngiliz The Guardian gazetesi internet sitesi,Sakine Cansız'ın 1978 Kasım ayın da Diyarbakır'da bir kahvede 25 kişi ile birlikte PKK yı kurduğunu yazdı.
 
Öldürülen diğer iki kadının PKK aktivisti olduğunu haberine ekleyen İngiliz The Guardian şöyle devam ediyor.
 
Eylül 1980 askeri darbesinden sonra bir çok PKK lı üye gibi o da tutuklandı ve uzun zaman ceza evinde kaldı.34 tutuklunun işkence de öldüğü Diyarbakır Ceza evinde oda yaralandı ve tedavi gördü.Bu dramatik süreç yüzünden 1984 den sonra PKK'nın radikalleşmesinin ana nedenlerinden biri Diyarbakır Cezaevi sürecidir.
 
Cansız'ın Diyarbakır cezaevinde bir efsane haline geldiğini yazan İngiliz Gazetesi,Sakine Cansız ın daha sonra Bekaa Vadisi'ne giderek Abdullah Öcalan'a katıldığını ve kardeşi Osman Öcalan komutasında silahlı mücadeleye girdiğini yazıyor. Guardian a göre, Sakine Cansız bir süre sonra Osman Öcal'an tarafından PKK kadrolarından uzaklaştırılmış.
 
İngiliz Gazetesi, Ali Rıza Marcus'a dayandırdığı habere göre,1993 de PKK kadrosunun üçte birinin kadınlardan meydana gelmesini, Cansız'ın, kadınları organize etme başarısına bağlıyor.Yine DİHA dan Mehmet Ali Ertaş'ın Cansız için "O Kürt Kadın Hareketinin ana temsilcisidir ve hareketin en önemlitemsilcidir" sözlerine yer veriyor.
 
Guardian haberine göre 1992 yılında, Murat Karayılan tarafından Avrupa'ya gönderilen Sakine Cansız, bir süre sonra Fransa'ya geçerek örgütün sorumlusu olarak çalışmaya başlamış.
 
Son olarak Diyarbakır Dicle Üniversitesi Yrd Doçenti Vahap Coşkun'dan edindiği bilgileri nakleden Guardian, Sakine Cansız'ın,Abdullah Öcalan'a çok yakın bir isim olduğunu ve Öcalan'ın yakalandığında yapılan sorguda adının geçtiğini söylüyor. Abdullah Öcalan'ın hakkında "Partiye Sadıktır" dediğini vurguluyor.