Soykan Özçelik

Soykan Özçelik

TEKİRDAĞ İSMİNİ GERİ İSTİYOR

Soma faciası ile ilgili yazımdan sonra bu yazımda sıra dışı olacak, bu kez belkide Türkiye'de birşehir adına ilk kez başlatılan ve halk tarafından desteklenip, yaşatılan bir imza kampanyasına değineceğim ama başlamadan Soma'da yitirdiğimiz maden işçilerine bir kez daha Tanrıdan rahmet üzüntülü ailelerine başsağlığı diliyorum.

Gelelim konumuza;
06 Aralık 2012 tarihinde 6360 sayılı kanun ile kurulan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinde Tekirdağ ilimizin merkezinin adı Süleymanpaşa yapıldı. 2014 yerel seçimlerinden sonra 01 Nisan 2014 ten beride bu isim resmileşti.
 
Tekirdağ’ın büyükşehir olması ile tüm dünya tarafından "Tekirdağ" olarak bilinen Merkez ilçenin adının kimseye sorulmadan Süleymanpaşa’ya dönüştürülmesine tepki gösteren Tekirdağ'lı Yazar-Gazeteci Nijat Ayvaz arkadaşımız, Tekirdağ Tuğlalı Park’ta imza kampanyası başlattı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Eski Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, STK temsilcileri, gazeteciler, Tekirdağ’ın tanınmış bir çok ismi ve vatandaşlar destek verdi.

14-21 Mayıs tarihleri arasında açık kalan standa ilgi yoğun oldu ve 5 günde 7.000 imza toplandı . Kampanya sosyal medya ve internet üzerinden yürüyor.

Bunun için bir Tekirdagisminigeriistiyor isimli bir facebook sayfası , dijital imza kampanyası ve dijital anket oluşturuldu ve buralarada ilgi her geçen gün artıyor.
 


Bende hem imza atmak hemde kendisine destek vermek amacı ile standı ziyaret ettim sonrada bir tuğlada benden olsun misali yukarıda bahsettiğim sosyal medya ve internet kısmındaki işleri hayata geçirmekte yardımcı oldum.
Her ne kadar bu imza kampanyasını bir kesim Süleymanpaşa ismine itiraz,tarihi bir kimliği red etme olarak algılıyorsada durum öyle değil!

Tekirdağ halkı , uzun zamandır "ben yaptım oldu-biz ne dersek o" tarzı yaklaşımların hüküm sürdüğü yönetim anlayışına karşı çıkıyor. Aksine Belediye Otobüslerinin rengini halkına soranların bu isim belirlenirken Tekirdağ halkına sorulmamasına  itiraz ediyor. Daha sonra büyükşehir olan illerin merkez ilçe isimleri değişmezken neden Tekirdağ'ın ismi değiştiriliyor? diye haklı olarak soruyor.


Nitekim Nijat arkadaşımız "Bu imza kampanyası fikri, uzun zamandır yazdığımız ve Süleymanpaşa’nın bu kentte yaşayan bizlere dayatılmış bir isim olduğu gerçeğini, bir kez daha gündeme getirmek için yapılmaktadır. Tekirdağ hepimizin ve bize dayatılan Süleymanpaşa adıyla değil, bir referandumla Tekirdağlılar yaşadığı kentin adını seçme hakkını istiyoruz." diye kampanyanın çıkış noktasını özetliyor.

Ayrıca ;
"Tekirdağlılar 1927 yılından beri yani, 87 yıldır Tekirdağ adıyla yaşadıkları kentte 1 Nisan 2014 itibari ile Süleymanpaşalı diye yaşamaya başladılar. Bir çok kişi bu değişimi Facebook sosyal paylaşım sitesinden fark etti. Tepkiler çığ gibi büyürken, kamu adına bizlerde çok zaman bu rahatsızlığı dile getirdik. Fakat yetkililerce çok fazla dikkate alınmamış olacak ki, Tekirdağlıların yaşadıkları kentin isminin değiştirilirken 180 bin kişiye sorulmamasına bir kırgınlıkları olduğu gerçeği de fark edilemedi. Ayrıca Süleymanpaşa isminin kentimize verilirken sürekli öne sürülen Rumeli fatihi Süleyman Paşa’ya iade-i itibar yapıldığını ve kendisine Tarihteki hak ettiği değer verilmiş oldu diyen bazı kişilere sormak lazım, Süleyman Paşa’nın böyle bir iade-i itibara ihtiyacı mı vardı? Asıl kent merkezin de 180 bin kişinin yaşadığı Tekirdağlı yaşadıkları şehrin adı değiştirilirken kendilerine sorulmayışı nedeniyle iade-i itibar beklemektedir.” görüşünü belirtmekte.

İmza kampanyası internetten sürmeye devam ediyor, edecek ayrıca 5-8 Haziran 2014 tarihleri arasında yapılacak Kiraz Festivali'nde de yine stand açılacak ve kampanya burada festival boyunca devam edecek.
 
Kampanya ile ilgili sosyal medya hesapları aşağıdaki gibi;

Facebook sayfası: https://www.facebook.com/Tekirdagisminigeriistiyor
Dijital Imza Kampanyası:  http://chn.ge/1n9KbVP
Dijital Anket: http://bit.ly/1taRvj7

Kısaca Tekirdağ'lılar "40 yıllık kani olurmu yani" diyorlar...

http://about.me/soykanozcelik

Önceki ve Sonraki Yazılar