Cengiz Yıldız

Cengiz Yıldız

SİYAM İKİZLERİ

YAPIŞIK İKİZLİĞİN GENETİK SORUNU

Genetik problemlerden dolayı yapışık halde doğan ve nerelerinden yapışık olduklarına bağlı olarak ömürleri kısalan ya da uzayan anormal ikizlik hali, literatürde "Siyam İkizleri" olarak adlandırılır. Birlikte yaşamaya mahkum olan bazı siyam ikizleri, bir arada yaşamaya son verip ayrılmaya karar verdiklerinde,  operasyondan sonra yaşama şansları yüzde beştir..


Yıllardır tek bir vücudu paylaşan yapışık ikizler gibi birbirine bağlı  "Hizmet ve Hükümetin" kalemşörlerinin, iki gurup arasında ki bir ayrışmayı ifade eden kavgaları, geçmişin muhasebesine dönüşmüş durumda. Bir gurup Özel yetkili hakim ve savcılar, yargı içinde hizmete bağlı bir cunta kurarak, kamuoyunun Ergenekon, Balyoz ve Şike davaları olarak tanıdığı operasyonları yapmakla suçlanıyorlar. Hizmet bunu inkar ediyor ve sonuçta operasyondan zarar görenler kim vurdu ya gitmiş durumda.

ŞİKE DAVALARI ULTRASONU

Siyasi davaların nasıl geliştiğini analiz etme görevini siyaset yazarlarına bırakıp, Sözde Şike davasını Kronolojik bir Ultrasondan geçirip inceleyelim ve hafızalarımızı tazeleyelim..


Sözde Şike Davası Öncesi ve Sonrası yaşanan olayların Kronolojisi:


01.12.2010

Tam tarih bilinmemek ile beraber 2010 yılı Aralık ayı itibariyle Özel Yetkili Savcı Zekeriya Öz Galatasaray Spor Kulübüne kongre üyesi olur..


01.12.2010

TBMM’de, “Spor Kulüplerinin Sorunları ile Sporda Şiddet Sorununun Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla”  bir Meclis Araştırması Komisyonu kurulur ve Komisyon 1 Aralık 2010 tarihinde çalışmalarına başlar. (Komisyon raporu Mart 2011 itibariyle yayınlandı ve 6222 sayılı kanuna etkili olamadı)


02.12.2010

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün talimatı ile Olgun Peker ve ekibi için soruşturma başlatılır.


27.12.2010

“Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı” ile gerekçesi Başbakanın imzası ile Meclis Başkanlığına   gönderilir.Kurulan komisyonun raporu beklenilmeden yasa hazırlanmış ve içerisine Şike ve dinleme izni maddeleri eklenmiştir.


06.01.2011

"Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı'', TBMM Başkanlığınca esas komisyon olarak Meclis Adalet Komisyonuna gönderilir.


16.01.2011

Başbakan Arena stadının açılışında taraftar tarafından yuhalandı..Zekeriya Öz'de stadyumdaydı..


25.01.2011

Tasarı, Komisyonun  67 nci toplantısında Hükümeti temsilen Devlet Bakanı Faruk ÖZAK ve İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Yargıtay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu ve Türkiye Barolar Birliği temsilcilerinin katılımı ile görüşülmeye başlanır.


31.01.2011

Fenerbahçe Trabzonspor'u 2-0 yenerek puan farkını 4'e indirir..


02.02.2011

Alt Komisyon, toplantısında İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu, Türkiye Voleybol Federasyonu ve Türkiye Barolar Birliği temsilcileri ile Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlileri Prof. Dr. İzzet ÖZGENÇ ve Prof. Dr. Cumhur ŞAHİN'in katılımlarıyla Tasarıyı görüşür.


04.02.2011

TFF Başkanı Mahmut Özgener için Savcı Zekeriya Öz tarafından Suç Örgütü kurmak şüphesi ile dinleme izni telep edilir..


08.02.2011

Alt Komisyon tarafından görüşmeler neticesinde tanzim edilen rapor ve metin 8/2/2011 tarihinde Adalet Komisyonu Başkanlığına tevdi edilir. 


16.02.2011 ve 17.02.2011

Adalet Komisyonu görüşmelerine, kabul edilen rapor ve metin üzerinden 70 ve 71 inci toplantılarında devam eder. Komisyon görüşmelerinin tamamı tutanağa bağlanır.


17.02.2011

Özel yetkili Savcı Zekeriya Öz tarafından Aziz Yıldırım, Ufuk Özerten ve Oğuz Sarvan için Suç Örgütü Kurmak Şüphesi ile dinleme izni talep edilir..


23.02.2011

Adalet Komisyonu kabul edilen kanun taslağı tutanağını  TBMM  Başkanlığı'na  yollar..Muhalefet Partisi Milletvekilleri kanunun aceleye getirildiğinden bahisle muhalefet şerhi koyarlar..


27.02.2011

Fenerbahçe 7 de 7 yaparak Trabzonsporun Kayseri ile berabere kalmasıyla Liderliği ele geçirir..


31.03.2011

6222 Sayılı Sporda Şiddetin önlenmesi ile ilgili kanun Muhalefet milletvekillerinin itirazları arasında TBMM tarafından kabul edilir.Muhalefet milletvekilleri bu aceleyi Arena Stadındaki yuhalanma olayına bağlarlar..Oysa Yasa taraftarlara hiç uygulanmaz.


31.03.2011

Savcı Zekeriya Öz Şike yasasının mecliste kabul edildiği gün itibari ile son talimatına imza atar ve dosyayı Savcı Mehmet Berk'e devreder..


06.04.2011

Savcı Mehmet Berk dosyada ki  ilk talimatını verir ve Şekip Mosturoğlu için dinleme izni talep eder.


14.04.2011

6222 Sayılı Sporda Şiddetin önlenmesi ile ilgili kanun resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girer..


Operasyonun yapıldığı günden bu günümüze, kamuoyunda hala nedenlerinin tartışıldığı olayın taraflarının yaptığı dikkat çekici iki açıklamanın üzerinde durmak gerekir..


YALANLANMAYAN GÖRÜŞME

06.07.2012


Ertuğrul Özkök'ü arayan Savcı Mehmet Berk kendisine yapılan eleştirilere yanıt verdi. Özkök'ün Hürriyet'teki köşesine taşıdığı görüşme bugüne kadar yalanlanmadı..Bu görüşmenin satır başlarını ve çelişkileri inceleyelim.


- Bu dava bana Zekeriya Öz’den geldi. Zekeriya Bey Galatasaraylıydı. Fenerbahçe ile ilgili bir davanın kendisinde olmasının yanlış olacağını söyledi..

  Çelişki: Yanlış olan soruşturmanın taze Galatasaray kongre üyesi olan bir savcı tarafından başlatılıp Aziz Yıldırım'a ulaşıldıktan sonra, Fenerbahçe kongre üyesi bir savcıya devredilmesidir.


- Dava önüme geldiğinde iki şey dikkatimi çekti. Gelen iddialar, sıradan bir dolandırıcılık çerçevesinde ele alınabilirdi. Bu durumda, bu kişileri çağırıp, ifadelerini alıp bırakmaya karar vermiştim..

  Çelişki: Savcı Mehmet Berk bu sözüyle 4 aydır dinlemede olan insanların sıradan bir dolandırıcılık sebebiyle dinlemeye alındığını tespit ederek haksız yere dinlenildiklerini kabul etmiştir. 


- Ancak 10 gün sonra hiç beklemediğimiz bir gelişme oldu. TBMM şikeyle ilgili o kanunu geçirdi. Kanun, elimizdeki davayı hiç beklemediğimiz bir biçimde etkiliyordu. Artık yapabileceğimiz bir şey yoktu.

  Çelişki: Savcı Zekeriya Öz dosyayı tam da TBMM de yasanın onaylandığı gün devretmişti.. Berk dediği gibi dosyayı kapatmak isteseydi önünde iki haftası vardı..

KİŞİ VE KURUMLARI AYIRALIM TALİMATI


22.03.2012


UEFA'nın 36. Olağan Kongresinde İstanbul'da konuşan Başbakan Erdoğan şike davasına ilişkin, "Kişilerle kurumları birbirinden ayıralım. Şikeyi yapan kimse en büyük cezayı almalı" dedi.



Siyam İkizleri bir suç işlediğinde, psikolojik olarak suçu diğer kardeşine atmak eğiliminde olur.Fakat tek bir vücudu paylaşan yapışık ikizleri bir suç işledikleri zaman hukuken cezalandırmak, günümüzde ABD'de bile ciddi bir tartışma konusu..Suç işlenirken vücuda verilen emrin kim tarafından verildiğini tespit edebilmek itiraf olmadığı sürece imkansız..Gelişmiş toplumlarda Siyam ikizleri iki ayrı birey olarak kabul ediliyor. Öte yandan suçlu ikiz tespit edilse bile onları birbirinden ayırıp cezalandırma imkanı yok; bu yüzden toplum uygun gördüğü  cezayı ikizleri  birbirinden ayırmaya çalışmadan verecektir..


Önceki ve Sonraki Yazılar