SAVAŞIN SONU ERDOĞAN'IN DA SONU OLACAK

  CEMAAT AKP SAVAŞINDA SOSYAL MEDYADA KİM ÖNDE

2 yıl önce medya üzerinden göndermeler ile başlayan Gülen Hareketi ve AKP lideri Erdoğan arasında ki çatışma başlangıçta hiç ihtimal verilmeyecek noktalara geldi. 17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk operasyonu ile sadece Türkiye değil dünya gündemine de bomba gibi düşen kavga, bir çok köşecinin "onlar kavga ederler ama asla ayrılmazlar" şeklinde yorumladığı gibi olmadı. "Kol kırılır, yen içerisinde kalır" atasözünü yazıp çizenler fena halde yanılmış oldular.

Gülen hareketi ve Başbakan Erdoğan arasında sürdüğü anlaşılan kavgada Erdoğan ve yakın çevresi git gide yalnızlaşırken, başlangıçta bir kaç kişiyi geçmeyen AKP içerisinde ki çatlak sesler, giderek çoğalmaya başladı. Başbakan Erdoğan Gezi olayları sırasında gösterdiği tutum yüzünden, dünya ülkeleri arasında kaybettiği prestijin kat kat fazlasını, "17 Aralık Operasyonuna" karşı aldığı tavır yüzünden yurt içinde kaybetti. Yaklaşan yerel seçimler için yapılan anketlerde, AKP ve Erdoğan'a duyulan güvenin çok hızlı bir şekilde eridiği giderek daha da netleşiyor.

Türk halkının büyük bir kısmının, nedenlerini tam olarak anlayamadığı bu savaşın artık en kirli günleri yaşanmakta. Sızıdıran kaynakların taraflarca sahiplenilmediği, "yasa dışı kaydedilmiş" görüntüler, soruşturma dosyalarında yer alan belge ve kayıtlar ortalığa saçılmaya başlandı.

Savaşın tek sürdüğü ortam siyaset sahnesi ve kulisleri değil elbette. Sosyal medya da tam bir savaş alanı. Taraf destekçilerince sızdırılan belgeler ilk önce sosyal medyada yayınlanmakta. Oradan gazeteler, internet sitelerine aktarılmakta. Her yeni belge çıktığında ise toplumun kafası daha fazla karışmakta, nedenlerini bilemediği ve 11  yıldır süren ittifakın neden bozulduğunu anlamadığı savaşı izlemekte kamu oyu. Savaş ilerledikçe taraftarların destekçileri yada karşı çıkanlarıda belirgenleşmekte .

Yıllardır AKP ve Cemaat destekçisi medya yazarları, artık kavganın bir tarafını tutmak zorunda kalmakta. 11 yıldır AKP'yi ve cemaati destekleyen ya da tam tersi ikiliden nefret edenlerinde kafası, allak bullak olmuş durumda. Net olamayan en önemli şey ise, sürmekte olan savaşın ve kirli taktiklerin sonucunda ortaya çıkacak olan sonuç.

Yaklaşan yerel seçimler bu sonucun en önemli hakemi durumunda ve sadece 2 ay 10 gün kaldı sandığa, o hakemin kararına. Kısaca savaş her zeminde hergün ortalığa düşen skandal bir iddia ile çalkalanmakta. Kamuoyunun kafa karışıklığı ise anketlere de yansımakta. Baştan beri AKP ve izlediği politikalara karşı eleştirel bir yayıcılık izleyen Haber Artı Haber Sitemize koyduğumuz bir anketin, daha bir gün olmadan aldığı sonuçları, vatandaşın ne düşündüğünün tam da bir açıklaması şeklinde. İşte sadece bir gün önce koyduğumuz o anketin sorusu ve soruların tercih edilen yanıtları yanıtları.

HABER ARTI ANKETİNE NE YANIT VERİLDİ




Anketimiz sonuçlarından anlaşılacağı gibi bizim okur kitlemize yönelttiğimiz ve hiç bir tanıtım ya da yorum ile etkilemediğimiz sorulardan aldığımız yanıtlar bu şekilde. (Anketimizi ana sayfa sol altta sizde görebilirsiniz) Yanıtlardan bizim okuyucularımızın bir kısmının AKP yi desteklediği, o kısımdan biraz fazlasının ise Cemaat hareketini desteklediği görülüyor. Her iki tarafa da kullanılan oyların tamamından bir hayli fazla okurun ise, iki tarafa da inanmadığı sonucu çıkmış.

Daha da ilginç olan ise, yanıtlardan soruya tam karşılık olmayan ve özellikle belirlediğimiz seçeneğe verilen inanılmaz destek sayısı. Görüldüğü gibi okurun yaklaşık %60 ı olup bitenler için "Memeleketin çivisi çıkmış" şeklinde koyduğumuz, ironik seçeneği olup bitenlerin izahı olarak görüyor. Bu anketin tabiki ülke profilini yansıtmış olduğu iddiasında bulunmuyoruz. Ancak sizce de "gerçek payı yok mu?" anketin sonuçlarının olup biteni doğru açıkladığı konusunda.

SAVAŞIN SOSYAL MEDYA YÜZÜ

17 Aralık operasyonunun şoku kamu oyu üzerinden kalktıktan sonra, tarafların açıklamalarının kitleleri yönlendirdiği ve 11 yıldır itifak halinde bir bütün olarak davranan ortak misyon tabanının hızla kutuplaştığı,  çatışmanın tarafları olarak ortaya çıktığı, en net olarak sosyal medyada görünüyor. Gezi olaylarının ardından Başbakan Erdoğan, sosyal medyayı ciddiye almadığı söylemlerinden derhal vazgeçtiği ve teşkilata emir verdiği, sosyal medyada örgütlü bir çalışma yürütmeleri talimatı verdiği, çeşitli haberlerde yer almıştı. O haberlerin doğruluğu ise kısa sürede sosyal medyada kendini göstermiş, AKP özellikle Twitter adlı popüler paylaşım sitesinde büyük atak başlatmıştı. Gezi olaylarının ardından zayıf kalan AKP gençliğinin yürüttüğü etkili çalışma sonucu, örgütsüz ve maddi olanaklardan yoksun Gezici (Çapulcu) sosyal medyacıları ortamlarda susuturmuş, neredeyse hergün bir AKP etiketini üst sıralarda tutmayı başarmıştı.

Ancak Gülen hareketi ile ortaya çıkan ve inanılmaz skandallar ile süren çatışmada, AKP sosyal medyası ilk günlerde ki hakimiyetini yitirmiş görünüyor. Çünkü karşılarında Gülen hareketinin gerçektende tüm dünyaya yayılmış disiplinli ve gönüllü ordusu vardır artık. AKP Gençliği, (Erdoğan demek daha doğru,) Gülen'in "Gönüllü Ordusuna " karşı savaşı kaybetmeye başladı.AKP'li bu kavgayo endişe ile izlemekte olaylara taraf olmaktan kaçınmakta şimdilik) kavganın diğer tarafında yer alan bu dsiplinli çalışmaya alışmış, organize gönüllülere ilk bir kaç günden sonra savaşı kaybetmeye başladı. Son günlerde ise artık AKP'li etiketler Twitter'in en çok konuşulanlar listesinde artık görünmemeye başladı. Bana inanmıyorsanız yarım saat önce twitterden aldığımız ekran görüntülerine bakalım.

İŞTE TWİTTER'İN ÇOK KONUŞULANLAR LİSTESİ (16 / 01 / 2014 - 01:30 İTİBARİYLE ALINMIŞ GÖRÜNTÜLER)



Listeden anlaşılacağı gibi listenin 1. sırasında Hizmet hareketinin günlerdir listeden düşmeyen etiketi "#TeleKulakçıSuçüstü Yakalanınca" Etiketi var. Gülen Hareketi gönüllülerinin listenin 1. sırasına çıkarmayı başardığı çok net olan bu etiketin yorumları ise çok dikkat çekici. AKP etiketlerinde olduğu gibi hep aynı lafların tekrarı değil ve kullanıcıları da belliki gerçek hesap sahipleri. Üstelik AKP etiketlerinde olduğu gibi bu etiketlerin altına atılan mesajlarda muhalif görüşler neredeyse hiç yok. Ayrıca bazı gezicilerinde etikete tek tükde olsa destek verdiği yorumlardan anlaşılıyor... 

İŞTE O YORUMLARDAN BAZILARI




Seçtiğimiz bir kaç yorumdan da anlaşılacağı üzere, hizmet hareketi mensubu olmayan ama destek veren yorumlarda var Gülen taraftarlarının başlattığı etikette. Bu çok ilginç bir sonuç gibi geldi bize. Oysa kimi sol kesim bu savaşta git gide ciddi bir şekilde Cemaat karşıtı, Erdoğan yanlısı bir tutum içerisine girdiler. Hatta bu kesimler net bir şekilde CHP'ye karşı, AKP yanında tavır almaya başlamışlardı. Sosyal medyada izlediğimiz kadarı ile bir çok ulusalcı kullanıcının, bu kavgada cemaate destek verdiğini görebiliyoruz.

AYNI LİSTEDE 2. GÜLENCİ ETİKET

Listede kırmızı içerisine aldığımız 2. etikette, Gülen hareketinin yarattığı bir etiket. Görüldüğü gibi "#Suçüstü YakalandınızYargıdanKaçamazsınız" şeklinde belirlenmiş. Diğerinde olduğu gibi bu etikete de, çok sayıda cemaat mensubu dışında kullanıcılar destek vermişler. İşte seçtiklerimizden bazıları..



PEKİ BU SAVAŞIN SONU NE OLUR?

Görüldüğü gibi bu etiketinde çok sayıda cemaat dışı kullanıcıların destek yorumları bulunuyor. Kullanıcılar bu etiketlere yaptıkları yorumlarda çok sayıda haber fotoğrafı, ses kayıtları ve videolar da kullanıyorlar.

Sonuç olarak görebildiğim kadarı ile AKP değil ama Erdoğan bu savaşın şimdiden tartışılmaz bir şekilde kesin mağlubu durumunda. İddia ettiği gibi arkasında % 50 falan kalmamış durumda. Eğer sosyal medyadan belgelendirdiğimiz bu gerçek, sandığa yansıyacaksa Erdoğan'ın tüm siyasi hayatı 30 mart itibari ile bitecek gibi görünüyor. Bunu aylar önceden yazdığımı diğer yazılarımdan da görebilirsiniz.

Gelecek yazımda CHP dışı Sol kesimin, bu kavgaya bakış açısını ve aldığı pozisyonu belgeler ile size yansıtmaya çalışacağım.

Önceki ve Sonraki Yazılar