PARİS SUİKASTI ZANLISI ÖMER GÜNEY'İN KUŞKULU ÖLÜMÜ

PARİS SUİKASTI ZANLISI ÖMER GÜNEY'İN KUŞKULU ÖLÜMÜ

1978 yılında Paris'te esrarengiz bir cinayete kurban giden PKK'nın 3 önemli kadınlarını öldürdüğü ileri sürülen Ömer Güney 34 yaşında cezaevinde öldü,

PKK’yi 1978 yılında Diyarbakır’ın Lice İlçesi yakınlarında kuran isimler arasında bulunan Sakine Cansız ile örgütün Avrupa’daki önemli isimlerinden KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve Leyla Söylemez, 9 Ocak 2013 günü Fransa’nın başkenti Paris’te öldürüldü.

NEDEN NETLEŞMEDİ

Cinayete ilişkin tüm delil ve kamera kayıtları ortadayken 3 kadının öldürülme nedeni ve ayrıntılar 3 yılı aşkın süredir bir türlü ortaya çıkarılamadı. Henüz davaya bile başlanmadan daha 34 yaşında olan sanığın cezaevinde hastalıktan ölmesi kuşkulu bulunuyor.

HENÜZ DAVA BAŞLAMAMIŞTI

Üç ismin öldürülmesiyle ilgili olarak tutuklanan Ömer Güney, Paris'teki bir cezaevinde tutuklu bulunuyordu. Ömer Güney'in yargılanmasına kesin olmamakla birlikte 23 Ocak - 24 Şubat 2017 tarihleri arasında Paris Ağır ceza mahkemesinde duruşmasının başlayacağı söyleniyordu.

Ömer Güney'in Paris'te tedavi gördüğü Pitie Salpetriere Hastanesi'nde Cumartesi sabahı 34 yaşında yaşamını yitirdiği öğrenildi.

ÖMER GÜNEY KİMDİR

Sivas’ın Şarkışla ilçesi Polattepe köyü nüfusuna kayıtlı olan Ömer Güney, 16 Nisan 1982 doğumlu. 2003 yılında Almanya’da evlendiği belirtilen Güney’in 2011 yılında boşandığı ve Almanya’da oturma izni olduğu kaydedildi. Güney’in ailesinin ise Fransa’da yaşadığı öğrenildi.

Ömer Güney’in adı, Paris suikastı ile duyuldu. 9 Ocak 2013’te yaşanan Paris’te bulunan Kürdistan Enformasyon Bürosu’nda, Kürt siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez cansız bedenleri bulundu. Cansız ve Doğan’ın başlarına, Şaylemez’in ise vücuduna isabet eden kurşunlarla hayatlarını kaybettiği tespit edildi.

Paris Cumhuriyet Savcısı François Molins, suikastın zanlısının Ömer Güney olduğunu açıkladı. Molins, Güney’in Kürt gruplarla ilişkisi olduğunu belirtti. Bu süreçte Güney’in önce PKK, sonra da MİT’le ilişkisinin olduğu iddiaları ortaya atıldı.

KÜRT DERNEĞİ ÜYESİ

Suikasttan yaklaşık 1 yıl önce Ömer Güney’in  Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu (FEYKA) bağlantılı bir derneğe üyelik başvurusu yaptığı ortaya çıktı. FEYKA Başkanı Mehmet Ülker, yaşananları şu sözlerle anlatmıştı:

KENDİSİ GELİP ÜYE OLMAK İSTİYOR

“2011 yılı Kasım ayında önce Paris kent merkezinde bulunan derneğe geliyor. Dernek Başkanına üye olmak istiyorum diyor. Dernek Başkanı Paris’in hangi bölgesinde ikamet ettiğini soruyor. Sarcel’de oturuyorum yanıtını alınca oraya en yakın olan Villiers-le-Bel Derneği’ne yönlendiriyor. Dernek yönetiminden birinin yanına gidiyor. 18 Kasım 2011 tarihinde Villiers-le-Bel’deki derneğimize üye oluyor. 

50 EURO AİDAT ÖDEMİŞ

50 euro da aidat veriyor. Sonrasında herhangi bir üye gibi gidip gelmeye başlıyor. Samimi oluyor, dernek çevresindeki etkinlik ve aktivitelere katılıyor. Bir de Fransızcası iyiymiş, birçok insanımızın dil sorunu olduğu için işlemlerinde tercümanlık yapıyor. 
SADECE ÜYEDİR

Giderek toplumumuz içinde dikkat çekmeyecek bir yer ediniyor. Ancak tüm araştırmalarımız bu kişinin hiçbir Kürt derneğinde resmi bir görev üstlenmediği yönündedir. Sadece bir üyedir. Derneklerimiz, derneklerimizde üyelik sistemimiz biliniyor. Biz renk, ırk, kökene bakmıyoruz.”