OSMAN ÇETİN BUDAK'TAN ANTALYA TURİZMİNE  KÖTÜ HABER

OSMAN ÇETİN BUDAK'TAN ANTALYA TURİZMİNE KÖTÜ HABER

Antalya ve yakın çevresi Rusya krizinden hem turizmde hem de tarımda büyük bir darbe aldı. Kentte bu durumdan etkilenmeyen neredeyse yok gibi.

İcra daireleri hemen her gün başka bir turizm tesisine hacize gidiyor. vatandaşlar işsizlikten kredi kart borçlarını ödeyemez hale gelmiş durumda. 2017 Yılı geçti, Rusya ile anlaşma sağlandı derken İktidarın gerçekleştirdiği OHAL kararları huzursuzluğu ve dışa yansıması 2017 yılınada umutsuz bir başlangıca neden oldu. Kente yapılan PKK saldırıları ve patlama olayları ise tuz biber ekiyor.

KAYIPLAR NETLEŞİYOR

Rusya ile yaşanan uçak krizi, daha sonra ülkede meydana gelen terör saldırıları nedeniyle bu yıl özellikle Antalya büyük bir turist kaybı yaşadı. Geçen yıl 10 ayda 10 milyon 499 bin 158 yolcunun geldiği Antalya Havalimanı'na bu yılın aynı döneminde ise sadece 5 milyon 934 bin 673 yolcu geldi. Antalya, 4 milyon 564 bin 485'lik bir rakamla yüzde 43 oranında bir kayıp yaşadı.

OTELCİLER NE DİYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, bu kaybı tahmin ettiklerini söyledi. 

Turist kaybının 5 milyonu bulacağını biliyorduk diyen Hacısüleyman, bunun 2 önemli faktörü olduğunu söyledi. 

Faktörlerden birinin Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı seyahat yasağı olduğunu belirten Hacısüleyman, ikincisinin de ülkede yaşanan terör olayları olduğunu vurguladı. 

Hizmet seviyelerinde bir gerilemek olmadığını da belirten Hacısüleyman, eğer bu olaylar olmasaydı en az geçen yılki turist sayılarını yakalayacaklarını söyledi.

1043151.jpg

OSMAN ÇETİN BUDAK'TAN KAYGI VEREN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, turizmde ilk 9 ayda, 7.6 milyar dolar kayıp ortaya çıktığını ancak uygulamalarıyla bunun sorumlusu olan AKP’nin ders almış görünmediğini vurguladı. 

Genel Başkan Yardımcısı Budak, “Turizmde 2016 rehavetle kaybedildi, 2017’yi de OHAL ve KHK düzeni vuracak. Hukukun işlemediği, demokrasi ve Parlamento’nun rafa kaldırıldığ, Türkiye’nin en köklü gazetesinin yazarlarının terör suçlamasıyla gözaltına alındığı Türkiye imajıyla turizmde büyüme sağlanamaz” dedi.

TARİHİ KAYIP

Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, turizmde geçen yıla göre 9 ayda turist sayısında 9.5 milyon azalma ortaya çıktığını, bunun turizm gelirlerinde de 7 milyar 572 milyon dolarlık gerilemeye yol açtığını belirtti. Turist harcamalarının 2014 yılında 775 dolar düzeyine kadar çıktığını, bu yıl ise 635 milyon dolara kadar düşmesine rağmen, turist kaybının azaltılamadığına dikkat çeken Budak, “Turizmin yoğun sezonu olan Nisan-Eylül döneminde de kayıp oranı aşağı çekilemedi.

antalya-003.jpg

Turist harcamalarında 150 dolar düzeyinde azalma olmasına rağmen, bu düşüş engellenemedi. Turist sayısında 10 milyon düzeyinde kayıp oluştu. İstanbul, Antalya, İzmir, Muğla, Kapadokya ve Aydın gibi bütün turizm bölgelerinde oteller boş kaldı.

Geçen yıl otel, motel ve pansiyon gibi tesislerde geceleme sayısı 71 milyon olurken, bu yılın ilk 9 ayında 40.8 milyonda kalmıştır. AKP Hükümeti’nin 2017 için çıkarması gereken çok önemli dersler var. Milletin ekmeği küçülüyor. Zaten 6 ay çalışabilen turizm emekçisi iş bulamıyor. Esnaf kepenk katıyor ama AKP’nin tek derdi başkanlık” dedi.

OHAL VE REHAVETTEN ÇIKILMALI

Genel Başkan Yardımcısı Budak, şunları söyledi: “KHK’larla gazetelerin kapatıldığı, hukukun işlemediği, Türkiye’nin en köklü gazetelerinden biri olan Cumhuriyet Gazetesi yazarlarının terör suçlamasıyla gözaltına alındığı Türkiye imajı, 2017 turizm sezonunu da bugünden zora soktu. Erken rezervasyonlarla ilgili gelen veriler hiç olumlu değil. 2016 yılı Turizm Bakanı’nın deyimiyle rehavet nedeniyle kaybedildi.

2017’yi de OHAL ve KHK düzeni vuracak. Türkiye 2017 ve sonrasını kaybetmek istemiyorsa, bir an önce harekete geçmelidir. OHAL ve KHK düzenine son verilmeli. Türkiye imajını olumluya çevirmek için tanıtım bütçesi 5 kat arttırılarak, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde ciddi, kapsamlı bir kampanya yürütülmeli. AKP Hükümeti artık rehavetten çıkıp adım atmalıdır. Aksi durumda Türkiye turizmi ağır bir yara alacaktır.”

HAVALİMANI BOMBOŞTU

antalya-havaliman__1.jpg

ANTALYA KRİZ MERKEZİ

Türkiye turizminin iki önemli merkezinden biri olan Antalya’ya geçen yıl 9 ayda 10.5 milyon turist gelirken, 2016’da gelen turist sayısı 5.9 milyonda kaldığına dikkat çeken Budak, “Antalya ne yazık ki, turizm krizinin merkezi konumunda. Turizmdeki toplam kayıpların yarısı Antalya kaynaklı. Antalya geçen yıla göre 4.5 milyon turist kaybetti.

2014 yılına göre ise kayıp 5.5 milyon seviyesinde. İstanbul’da yüzde 26, İzmir ve Muğla’da yüzde 40 düzeylerinde kayıplar var. Antalya’da kayıtlı istihdamda 70 bin düzeyinde kayıp var. Esnaf çarkı döndüremiyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor. Türkiye geleceğini kaybetmek istemiyorsa bir an önce, aklı selime, demokrasiye dönülmelidir” dedi.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı