CHP'Lİ Osman Çetin Budak'tan Korkutan Uyarı

CHP'Lİ Osman Çetin Budak'tan Korkutan Uyarı

Merkez   Bankası’nın piyasaya müdahale edebileceği 24 Milyar Dolar rezervi söz konusu” dedi. Kısa vadeli yurtdışı borcumuzun 35 Milyar Dolar

 

CHP Antalya Milletvekili ve Genel Başkan yardımcısı Çetin Osman Budak'tan korkutan Merkez bankası uyarısı geldi. ANSİAD'ın geleneksel toplantısında konuşan Budak, "Merkez Bankası’nın şu anda 106 Milyar Dolar rezervi var. 16 milyar doları altın, 89 milyar doları döviz, 1 milyar doları da yurtdışı mevduatları, 54 milyar doları da zorunlu karşılıklar. Yani uzun  lafın   kısası, atacak  barutumuz,   atacak  mermimiz   çok  az."  dedi.

BUDAK; ‘ÇANTACILAR ŞİRKETLERİ SATIYOR

Toplantıda konuşmacı olarak bulunan CHP Genelbaşkan Yardımcısı ve Antalya milletvekili Çetin Osman Budak, AK Partinin ekonomideki çöküşünü anlattı. Budak, “El konularak TMSF’ye devredilen şirketler, şirket sahiplerinin yargılamaları bitmeden ellerinde çantalarla dolaşan pazarlamacılar tarafından haraç-mezat satılıyor” dedi.

KHK'LAR İLE DEVLET YÖNETİLİYOR

Kanun Hükmünde Kararnamelerle devlet yönetildiğini dile getiren Budak,   “El konulan 15 milyar dolar tutarındaki binlerce şirkete önce kayyum atadılar. Kayyumlara mal verilmedi, bankalar krediyi kesti ve sonuçta yönettikleri şirketleri batma noktasına getirdiler.
Bu durumdan kurtulmak için bu kez TMSF’ye aktarıldı bu şirketler. Sonra TMSF’ye baskı yapıldı bunları satın diye.
Ancak TMSF yetkilileri   yargılama süreci bitmeden hukuki olmaz” deyince satış yetkisi TMSF’den alındı bir Başbakan Yardımcısına KHK ile satış yetkisi verildi.

ŞİRKETLERİ ÇANTAYA KOYUP SATMAYA GİRİŞTİLER

Şimdi duyuyorum ki çantacılar, ellerinde çantalarla şirket pazarlamaya başlamışlar. Şirketleri, ben sana şu değerden bağlayayım, sen de şu fiyattan satın al denilerek.” dedi.
Budak, KHK’larla iş dünyasının nasıl mağdur edildiğini şu örnekle anlatmayı sürdürdü.
“İnsanlar öylesine hukuk dışı mağdur ediliyor ki, inanılmaz durumda.

BİNDE 7 HİSSESİ VAR DİYE ŞİRKETE KAYYUM ATAMIŞLAR

Mesela Isparta'da bir firmada, FETÖ’cü olduğu iddia edilen birinin binde 7’lik hissesi olduğu için şirkete kayyum atanmış.   Henüz kanıtlanmamış,   yargılanmamış. Bankadaki kredileri durduruldu, çek defteri geri istendi. Adam çek kesip mal da alamıyor. FETÖ'cü diye şüphelendiğin adamın binde 7 hissesi var, ver o adamlara, sat, aldığın parayı da götür bankaya yatır. Adam aklanırsa gider parasını alır.

İŞSiZLiK VE ENFLASYON REKOR KIRIYOR

Fiili durumdan kaynaklı olarak 2014’ten beri tek bir kişinin yönetimindeysek o zaman rakamlara bakmak gerekiyor diye konuşan Çetin Osman Budak, “Enflasyon Şubat ayında 10.13   ile   çift   haneye   çıktı.   Üretici fiyat endeksi,   tüketici enflasyonlarından daha yüksek seyrediyor. Şubatta bir önceki aya göre 1.26, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.36 arttı” dedi. İşsizlikte umudunu kesenlerin olduğunun altını çizen Budak, “İşsizlik Kasım’da 12.1’e çıktı. İş aramaktan umudunu kesenlerle birlikte yüzde 20’ye çıkıyor. 6.5 milyon işsiz var, her 5 kişiden biri işsiz, her 4 gençten biri işsiz” diye konuştu.

13 GÜNDE YÜZDE 50 DÜŞÜŞ

Turizmde son 35 yıldır Antalya’nın eksi yazdığı bir yıl olmadığını belirten Budak, “Türk turizmi 2016 yılında, bir önceki yıla göre 10.8 milyon yabancı turist, 9.3 milyar dolar gelir kaybı yaşadı. 2017 ise iyi başlamadığı gibi, turizmin iki önemli merkezi İstanbul ve Antalya, Ocak-Şubat döneminde kayıp yıl olan 2016’nın da yüzde 15-20 altında kaldı” dedi. 1 Mart-13 Mart tarihleri arasında 2016 yılına göre düşüş yaşandığını dile getiren Budak, “Havalimanından alabileceğiniz veriler bunlar, 2016 batık yılına göre 1-13 Mart tarihleri arasında yüzde 25 eksi yazmış. Ruslar gelmedi de Almanlar neden gelmedi, Fransızlar, İngilizler niye gelmedi buna bakmak lazım” diye konuştu.

35 MİLYAR DOLAR CARİ AÇIK

Türkiye   Cumhuriyet   Merkez   Bankası’ndaki   duruma   değinen   Budak,   “Faiz   lobisi   denilip duruyor, Türkiye son 15 yılda 700 Milyar TL faize para ödemiş. TUİK rakamları bunlar, orada duruyor. Merkez bankasının üzerinde çok ağır bir siyasi baskı var, sözde özerk olan bir yapı.
Faizi sabit tutuyoruz diyorlar, günde ortalama faiz yüzde 10.8, Kasım’da yüzde 7.7’ymiş.

MERKEZ BANKASININ ATACAK BARUTU KALMADI

Merkez Bankası’nın şu anda 106 Milyar Dolar rezervi var. 16 milyar doları altın, 89 milyar
doları döviz, 1 milyar doları da yurtdışı mevduatları, 54 milyar doları da zorunlu karşılıklar. Yani uzun  lafın   kısası, atacak  barutumuz,   atacak  mermimiz   çok  az.  

Yani  Merkez   Bankası’nın piyasaya müdahale edebileceği 24 Milyar Dolar rezervi söz konusu” dedi. Kısa vadeli yurtdışı borcumuzun 35 Milyar Dolar olduğunun altını çizen Çetin Osman Budak, “Yani her ay bize 3 buçuk Milyar Dolar lazım, bulamazsak rezerve gideceğiz. En azından cari açığın finansmanı için bu para gerekli. 3 buçuk Milyar Dolar bize para lazım. Bu para da bize nereden gelecek, tasarrufunuz yok,   tasarrufu olan ülkelerde gelecek.  Onlarda neresi,  Amerika,  Hollanda, Belçika, parası olan ülkeler. Yan cari fazlası olan zengin ülkeler” diye konuştu.

 

İlgili Haberler