Dede Ersel Aksu

Dede Ersel Aksu

ORADAN BAKINCA ÖYLE Mİ GÖRÜNÜYOR?

ANLAMAK VE ANLAŞILMAK BU KADAR MI ZOR?

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Balıkesir’de Bir gazetecinin; “Assubayların Ölüm Orucu” konusunda sorduğu soruya cevap verirken, söylediği cümleleri tek tek ele alalım; 

Bakan İsmet Yılmaz; "Allah için bir geçmiştekine bakın bir de şimdikine bakın!


AÇIKLAMA; Geçmişte, yarbay maaşına eşdeğer maaş alan  kıdemli başçavuşlar, bu gün ancak, üsteğmen kadar maaş almaktadır. 

Evet bir geçmişe, birde bu günkü duruma hep beraber bakalım, buyurun;

15.01.1992 tarihli maaş çizelgesi:

Evli, 2 Çocuk,32 Yıl Hizmet, Emekli Subay Maaşı :2.488.800 TL
Evli, 2 Çocuk,32 Yıl Hizmet, Emekli Assubay Maaşı :2.253.000 TL
FARK: 235,800 TL.    ORAN : 1.104

 

15.04.1994 tarihli maaş çizelgesi;

Evli, 2 Çocuk,32 Yıl Hizmet, Emekli Subay Maaşı :7.397.000 TL
Evli, 2 Çocuk,32 Yıl Hizmet, Emekli Assubay Maaşı :6.734.000 TL
FARK: 663.000 TL.   ORAN : 1.098

 

15.04.2006 tarihli maaş çizelgesi;

Evli, 2 Çocuk,30 Yıl Hizmet, Emekli Subay Maaşı :1463.24 YTL
Evli, 2 Çocuk,31 Yıl Hizmet, Emekli Assubay Maaşı :825.32 YTL
FARK: 637,92 TL.    ORAN : 1.772


15.01.2013 tarihli maaş çizelgesi (Jandarma)

Evli, 2 Çocuk, 25 Yıl Hizmet, Emekli Subay Maaşı :3.231,21 TL
Evli, 2 Çocuk,25 Yıl Hizmet, Emekli Assubay Maaşı (2/3)  :1.550,56 TL
FARK : 1.680,65 TL.   ORAN : 2.084

Evli, 2 Çocuk,31 Yıl Hizmet, Emekli Subay Maaşı :4.242,53 TL
Evli, 2 Çocuk,33 Yıl Hizmet, Emekli Assubay Maaşı (1/1)  :2.196,03 TL
FARK: 2.046,5 TL.  ORAN : 1.931

(Assubay – Uzm.J.Çvş. Kıyas.)
Evli, 2 Çocuk,25 Yıl Hizmet, Emekli Assubay Maaşı (2/3)  :1.550,56 TL
Evli, 2 Çocuk,24 Yıl Hizmet, Emekli Uzm.J.Çvş. Maaşı (1/4)  :1.472,16 TL
FARK: 78,4 TL   ORAN : 1.052

(Assubay – Uzm.J.Çvş. Kıyas.)
Evli, 2 Çocuk,26 Yıl Hizmet, Emekli Assubay Maaşı (1/1)  :1.979,44 TL
Evli, 2 Çocuk,24 Yıl Hizmet, Emekli Uzm.J.Çvş. Maaşı (1/4)  :1.472,16 TL
FARK : 507,28 TL. ORAN : 1,344

 

15.01.2014 tarihli maaş çizelgesi (Denizci)

Evli, 2 Çocuk,32 Yıl Hizmet, Emekli Subay Maaşı :4.124,53 TL
Evli, 2 Çocuk,32 Yıl Hizmet, Emekli Assubay Maaşı (1/1) :2.109,03 TL
FARK: 2.015,5 TL. ORAN : 1.955

Evli, 2 Çocuk,32 Yıl Hizmet, Emekli Subay Maaşı :4.124,53 TL
Evli, 2 Çocuk,32 Yıl Hizmet, Emekli Assubay Maaşı (2/4) :1.711,26 TL
FARK: 2.413,20  ORAN : 2.410

Sn. Bakanım, olay oradan göründüğü gibi, size anlatıldığı gibi değilmiş. İşte geçmiş, işte bu gün.

Sn. Bakanım , her geçen gün, üst'lerin maaşı iki katına varan oranlarda artarken, ast'ların maaşı biraz daha erimiş, o kadar erimiş ki, emeklileri açlık ve yoksulluk sınırının altında maaş alır olmuş. 

***

Bakan YILMAZ; “Astsubaylardan 4 yıllık okulu bitirenler birin dördüncü derecesine çıksın” dediler, yaptık.”

AÇIKLAMA: Diğer tüm devlet memurlarının çıktığı,1'inci derecenin 4'üncü kademesine assubayların çıkmasını sağlamak lütuf değil, zorunluluktur. 

Ayrıca assubaylara verilen, 1'inci  Derecenin 4'üncü Kademesi, maddi anlamda bir şey kazandırmamış, sınıflara göre 2,30 ile 4,80 TL. arasında değişen, bir paket sigara bile etmeyen artış sağlamıştır. Yani birin, dördünün içi boştur. Sn. Bakan konu, size anlatıldığı gibi değildir.

***

Bakan YILMAZ; “Astsubaylardan emekli olanlar, daha önce istihbarat elemanlarıyla güvenlik elemanlarının almış olduğu, 100 lira ödemeyi aldılar, yeni çıktı, Resmi Gazete'de yeni yayımlandı.”

AÇIKLAMA : 100 TL. ek ödeme, 2006 yılında mit mensuplarına, polis ve bekçiler ile diğer görevli memurlara verilirken, tazminat almayan binbaşı ve alt rütbedeki subayalar ile assubaylar ve uzm. j.çvş.lar kapsam dışı tutulmuştur. 

Ayrıca söz konusu 100 TL. yukarıda sayılan polis, bekçi, mit mensubu  ve diğer memurlar için şu anda  için 185 TL.’ye çıkmışken, ast askeri personele 100 TL. olarak verilecektir.   

Üstelik, 100 TL. ödeme sadece emekli astsubaylara değil, emekli teğmen, üsteğmen, yüzbaşı ve binbaşılar da verilmiştir. 

100 TL. lütuf değil, diğer memurlara 8 yıl önce verdiğinizin, geriye dönük ödeme bile yapılmadan ast personele yansıtılmasıdır. Ayrıca bir de emeklilerden çalışmadığına dair SGK tarafından dilekçe istenmiştir. 3800 TL. tazminat alan emekli generalin, tazminatından tek kuruş kesilmediği halde, 100 TL. ek ödeme alan emekli assubay ve uzman jandarmalar ile binbaşı ve alt rütbedeki emekli subaylar, emekilikte bir işte çalışıtıkları takdirde, 100 TL.'nin tamamı kesilmekrtedir.  

***

Bakan YILMAZ “Önce şunu diyelim; biz bir aileyiz. Bu ailenin, sizin de evladınız var, birini diğerinden ayırt edebilme imkanınız yok. Eğer ailenizden birinde huzursuzluk varsa o huzursuzluk herkese yansır.”

AÇIKLAMA; Yaklaşık 3 yıldır assubaylar sorunlarını, sosyal medyada, basında dile getirmektedir. Huzursuzluğun olduğu aşikardır. Söz konusu huzursuzluğun giderilmesi için kaç yıl süreye ihtiyaç duyulmaktadır? Aile kavramı sadece külfette mi oluyor, nimet de aile kavramını ast’lar ne zaman hissedecek?

***

Bakan YILMAZ; “Dolayısıyla gerek Genelkurmay Başkanımın, gerekse bizim bu kardeşlerimizin ne üzülmesini, ne de Mali haklarının kötüye gitmesini isteriz. Ancak tüm kamu görevlilerimizi, ülkemizin genel ekonomik yapısı içerisinde, geçmişle kıyaslanamayacak derecede iyi bir noktaya götürmeye çalışıyoruz.”

AÇIKLAMA; Assubay veya diğer kamu görevlilerinin ekonomik durumunu iyileştirilmesi planlandığında, ülkenin ekonomik durumu baz alınmakta ise, milletvekili ve diğer kamu görevlilerinin maaşlarının iyileştirilmesinde, neden ülkenin ekonomik durumu baz alınmamaktadır?

***

Bakan YILMAZ; “Bu astsubay kardeşlerimi de bu ailenin bütünlüğü içerisinde, daha iyi bir noktaya götürmek için çalışmalarımız devam ediyor.” 

AÇIKLAMA; Sn. Bakan, 12 Yıldır iktidarda olan bir partinin ferdi olarak, 65 yıldır süren ve bitmeyen çalışmalar daha ne kadar sürecektir? “TSK Disiplin Kanunu" çıkarırken gösterdiğiniz çabukluğu, ast’ları ilgilendiren diğer kanunlarda neden göstermiyorsunuz? 

***

Bakan YILMAZ; “Biraz beklentiyle zaman arasında, bir optimum noktayı bulmaya çalışıyoruz. Yani biraz daha sabır diyoruz, ancak geçmişten çok daha iyi olduklarını da biliyoruz.”

AÇIKLAMA; 2011 yılından bu tarafa, ast kademedeki personelin ekonomik durumunun iyileştirilmesi için,  Genelkurmay Başkanlığı, yaklaşık 10 tane kanun teklifini size ve başbakanlığa gönderdiğini, yazılı olarak açıkladı, Genelkurmay Başkanlığının gönderdiği çalışmaların yasallaşması için kaç yıla ihtiyacınız var? Ast’ların kaç yıl daha sabretmelerini istiyorsunuz?

2006 yılında, yani 8 yıl önce, diğer meslek gruplarına yaptığınız 100 TL. iyileştirme için bile ast'lar  8 yıl bekledi, diğer özlük hakları için 65 yıldır beklemekteler, daha nasıl bir sabır göstermelerini istiyorsunuz.

***

Bakan YILMAZ; “Daha talepler var ama inşallah süreç içerisinde, Türkiye ekonomisi büyüdükçe, geliştikçe daha iyi olacaktır. Bilin ki biz bir aileyiz."

AÇIKLAMA: 12 yıldır yönettiğiniz ve ekonomisinin çok iyi olduğunu övdüğünüz, hatta Sn. Başbakanın “IMF’ye borç veriyoruz” diyecek kadar ekonomisi iyi olan  ülkemizin durumu, ast kademedeki personelin maaşına yaklaşık % 15 iyileştirme yapılınca, bozulacak kadar kırılgan mıdır?

***

Kısacası; Sn. Bakanım, ast’ların önceliği, sizin bahsettiğiniz gibi  para pul değildir. Hani partinizin ilk adı olan kelime var ya, işte onu, yani “ADALET” istiyor. 

Sorulan soru karşısında, emekli assubayların şu anda yaptığı eylemi, sadece ekonomik ve mali sorunlara bağlamak, konunun sınıfsal ve sosyal yönünün Sn. Bakan ve kendisini bilgilendirenlerce kavranamadığını ve konuya vakıf olunmadığını göstermektedir.  

Olayı hâlâ, "100 TL. verdik, kesin artık sesinizi" olarak görmektelerse fena yanılıyorlar. 

***

EMİR YAZDIM, "ASSUBAY", "ASTSUBAY OLACAK!

Emekli Assubayların “ÖLÜM ORUCU”  eyleminin sürdüğü bu günlerde, Siyasi Otoritenin temsilcisi, Milli Savunma Bakanı, bu şekilde açıklama yaparken, askeri otorite ne yapıyor?

12 Eylül 1980 darbecilerinin, baskılarını had safhaya çıkardığı o günlerde, herkes haddini hududunu bilsin diye, “ASSUBAY” yerine “ASTSUBAY”, kısaltmalarda ise “ASB.” Yerine, “ASTSB” yazılmasını” yazılı emir olarak emretmişler ve bu emirlerini birliklere tamim etmişlerdi. 

Yıl 2014, Aylarda Şubat, birliklere bir emir gönderildiğini öğreniyoruz. 

Emirde özetle;
“Basında, televizyonda, eski sözlük ve imla kılavuzlarında yazdığı gibi “ASSUBAY” yazmayacaksınız, 926 Sayılı Personel Kanununda olduğu gibi “ASTSUBAY” yazacaksınız” diye emir tamim ediyor..

Emredersiniz ! Başka emriniz?

Emekli assubaylar, parklarda ölüm orucuna yatmışken, “assubayın” nasıl yazılacağı ile uğraşanların, emekli personeline verdiği değerin, dışa yansıması mıdır? 

Fatih, İstanbul’u fethetmek üzere surlara dayandığında, Bizans Sarayında yöneticiler, komutanlar, “Meleklerin Kanatları var mı, yok mu?”  tartışması yapıyormuş. 

Fatih, İstanbul’u fethedince öğrendiler, meleklerin kanadı var mıymış, yok muymuş?

Bir meslek grubunun isminin, astların istediği şekilde, “ASSUBAY” olarak kullanılmasının, söz konusu personelin moral ve motivasyonunu artıracaksa, bu şekilde kullanılmasının ne sakıncası var?

Ast’lar bu konuda para ve pul istemiyor, sizler için mali bir yük getirmiyor. 

Bunu bile ast’larınıza çok mu görüyorsunuz ?

Emekli assubayların, ölüm orucunda olduğu bir dönemde bile, askeri ve siyasi otorite böyle düşünüp, bu işlerle uğraşıyorsa ast’ların işi çok zor. Zira onların halen durumu anlayamadıklarını göstermektedir. 

“ASTSUBAY” yerine “ASSUBAY” yazılması gerektiğini, doğrusunun “ASSUBAY” olduğunu gerekçeleri ile birlikte yazdığım, “NETEKİM 'T' HARFİNİ DE EKLEDİK” adlı yazımda açıklamıştım. İlgili yazıyı okumak için lütfen TIKLAYINIZ…

***
Sosyal medyadaki kişisel sayfamda, “ASSUBAY” olarak yazmaktaydım, bundan böyle yaşanan bu durumu protesto etmek adına, gazetemdeki köşemde de, “ASSUBAY” olarak yazacağım. 

***

İNSANLIK VE MESLEK ONURU ADINA ORADA OLACAĞIZ

Ankara'da emekli meslektaşlarımız, insanlık ve meslek onuru adına "ölüm kalım" savaşı veriyor. İnsanlık ve meslek onuru adına, 15 Mart 2014 günü, SIHHIYE, Abdi İpekçi Parkında düzenlenecek olan "Büyük Ankara Mitinginde" bizlerde kendileri ile beraber olacağız.

 

FACEBOOK : https://www.facebook.com/dedeersel.aksu.1

TWITTER: https://twitter.com/DedeErselAksu

M.S.B. İsmet YILMAZ'ın KONUŞMASININ VİDEOSU; 

Önceki ve Sonraki Yazılar