OBAMA BM'DE SON DAKİKA GOLÜ ATABİLİR

OBAMA BM'DE SON DAKİKA GOLÜ ATABİLİR

Amerika Birleşik Devletleri'nin 44. Başkanı olan ve görevini Donald Trump'a 20 Ocak'ta devredecek olan Barack Obama'nın BM'de İsrail'e bir son dakika golü atabileceği konuşuluyor.

Aziz Doğdu / Haberartı Türk

 

Görevini 20 Ocak 2017'de 8 Kasım seçimlerinden zaferle çıkan Donald Trump'a devredecek olan Barack Obama, daha önce New York Times tarafından da önerilen ve Birleşmiş Milletler Genel Toplantısı'nda gündeme gelecek olan İsrail-Filistin konusunda İsrail'e son dakika golü atabilir.

 

BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ TANINABİLİR

Trump hükümetinin İsrail'e destek verdiği bilinirken Obama'nın daha önce gündeme getirilmesi düşünülen bir tasarıyı İsrail aleyhine destekleyecebileceği ve bu bağlamda İsrail'e son dakika golü atabileceği Washington kulislerinde konuşuluyor.

İSRAİL 1967 SINIRLARINA DÖNEBİLECEK

İsrail'in kesinlikle karşı çıktığı ve ABD tarafından veto edilmesi için yoğun kulis yaptığı tasarıya göre İsrail, 1967 yılındaki ateşkesteki sınırlarına çekilecek ve Filistin devleti tanınacak. Daha önceleri ABd tarafından Birleşmiş Milletler Genel Toplantısı'nda sürekli veto edilen İsrail karşıtı tasarılardan en önemlisi olan bu tasarı, Trump göreve başlamadan Obama'nın atacağı son dakika golü olarak adlandırılıyor. Taslak eğer geçerse

1. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne bağımsız Filistin Devleti'ni tanıma fırsatı verecek.

2. Doğu Kudüs, Filistin'e verilecek ve başkent olacak.

3. İsrail, 1967 ateşkesinin sınırlarına çekilecek ve bu sınırlar iki ülke arasındaki resmi sınırlar olarak kabul edilecek.

İSRAİL TEDİRGİN

Başkan Obama'nın bu tasarı hakkında ne karar vereceği henüz bilinmiyor, ama İsrail bu konuda çok tedirgin ve bu tasarının geçmemesi için yoğun lobi faaliyetleri yürütüyor. Obama'nın yakın çalışanları bile kararın ne yönde olacağını bilmiyor ve Obama, Trump hükümetine son dakika golü atarak görevini teslim edecek diye Washington kulisleri çalkalanıyor.