Soykan Özçelik

Soykan Özçelik

Notebook mu? Tablet mi?

Tablet mi Notebook mu daha avantajlı? Satın alırken nelere dikkat etmeli?

Tablet ve notebook’lar hediye listelerinin başında yer alıyor. Kısa sürede popüler olan tabletler, notebook’ların tahtını sallarken, pek çok insanın hangisini tercih edeceği konusunda kafası karışık. Her ikisinin de artı ve eksilerini inceledim.

Babalar Günü ve okul mezuniyeti için geri sayım başlarken hediye hazırlıkları da start aldı. Teknoloji ürünlerinin sıkça satın alındığı bu dönemlerde bilgisayar ve tabletler de hediye listelerinin en başında yer alıyor. Artık hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen dizüstü bilgisayarlar son dönemde tahtlarını tabletlere kaptırma korkusu yaşıyor.

Kısa bir geçmişe sahip olan tabletler çok hızlı yol almış durumda. Geçen yıl Türkiye’de 1.8 milyon tablet, 1.7 milyon dizüstü bilgisayar satıldığı düşünüldüğünde dengenin bir hayli değiştiği görülüyor. Tablet satışları her yıl yüzde yüzün üzerinde artış gösteriyor. Bu kadar hızlı büyüyen tabletler halen pek çok kişi için halen ikinci cihaz durumunda. Hediye almak isteyenler için tablet ve notebook’un artı ve eksilerini masaya yatırdım.

HER İKİSİNDE DE FARKLI ÖZELLİKLER

Tablet ve notebook arasında en önemli farklılık klavyenin olmayışı. Tabletler çoğunlukla ekranında bulunan dokunmatik klavyeye sahipler. Bu klavye sadece bir dosyayı açma, sürükleme için yeterli oluyor. Fakat sıra uzun bir metin yazmaya, e-posta atmaya ya da dokümanı düzeltmeye gelince sorun çıkıyor. Tablete, bluetooth özelliğine sahip klavye takılabilir. Ama bu da hem tabletin fiyatını artırıyor hem de tam sonuç vermekten uzak. Uzun yazılar yazan, dosyalar düzeltmesi gerekenler için notebook daha ideal görünüyor.

BOYUT
Boyut da iki cihaz arasındaki tercihte önemli etkenlerden. Tabletler çok küçük boyut ve 900 gramın altında ağırlığa sahipler. Çoğu dizüstü ise halen daha büyük ve daha ağır. En küçük ultra taşınabilir olanları bile 900 gramın üzerinde.
Klavye ve mouse bu ağırlığın başlıca nedeni. Daha güçlü komponentler de daha fazla güç ve büyüklük gerektiriyor. Bu nedenlerle özellikle seyahat edenler için bir tableti taşımak, dizüstünü taşımaktan daha kolay.

PİL ÖMRÜ
Pil ömrü cihazlar için çok önemli. Bir tabletin iç kısmının çoğunu pil kaplıyor. Notebook’lar ise daha güçlü donanıma sahip. Bir notebook’un iç donanımında pilin kapladığı yer daha küçük oranda. Laptopların pil ömürleri tabletlerden daha uzun değil. Şu anda piyasada olan tabletlerin çoğu şarj gerektirmeden on saate kadar internet kullanımına izin veriyor. Ortalama bir laptop ise, kabaca 3-4 saat arasında bir pil ömrü sunuyor. Tabletler bu konuda daha avantajlı.

PERFORMANS
Çoğu tablet son derece düşük güçlü işlemcilere sahipken, konu hesaplama görevlerine geldiğinde çoğu notebook’ların arkasında kalıyor. E-posta, web taraması, video oynatmada her iki platform da çok performans gerektirmeden aynı çalışacak. Fakat çok talepkar işler yaptığınızda her şey daha komplike hale gelir. Çoklu görev veya grafik performansı, bir notebook’ta şu anda daha iyi görünüyor. Yeni model tabletler de bu performansa yaklaşıyor.

DEPOLAMA KAPASİTESİ
Boyutlarını ve maliyetlerini düşük tutmak için tabletler, program ve verileri saklamada harici belleklere güveniyor. Çoğu tablet 16-64 GB arasında depolama alanına sahip. Dizüstülerin çoğu ise halen geleneksel hard diskleri kullanıyor ve bundan çok daha fazlasını saklayabiliyor. Bu özellikte notebook’lar öne çıkıyor.

FİYAT
Bir tablet ya da bir dizüstü bilgisayar bir yazılımı çalıştırmada da farklılık gösterebilir. Örneğin, Windows 7 işletim sistemine sahip bir tabletin bu yazılımı bir notebook’a göre daha düşük performansta sunması muhtemel. Diğer iki tablet işletim sistemi Android ve iOS. Her ikisi de kendi sistemlerine özel uygulama istiyor. Hepsi binlerce uygulamasıyla bir laptop’ın yapabileceği temel görevlerin çoğunu yapabiliyor. Burada sorun donanımdaki performans sınırlaması. Notebook’lar yazılımda öne çıkıyor.n Tabletler göreceli olarak pazarda yeni. Fiyatları ilk başlarda daha yüksek olsa da şu anda özellikle giriş seviyesi tabletlerin fiyatları dizüstü bilgisayların fiyatlarının altına inmiş durumda. Dizüstüler için ortalama fiyat 799-5 bin TL arasında olurken, bu tabletlerde 120 - 2 bin 200 TL arasında yer alyor. Tablet fiyat olarak daha avantajlı gibi görünüyor. Ama performans ve fiyat karşılaştırmasını iyi yapmak gerekiyor.

Sonuç olarak tablet ve notebook’ların kendilerine özel avantajlı ve dezavantajlı özellikleri var. Kullanım alanına, hediye alınacak kişinin ihtiyacına ve bütçeye göre karar vermekte yarar var. Günümüzde tabletler temel olarak eğlence ve internete giriş amaçlı kullanılıyor. Halen ikinci cihaz gibi düşünülüyor. Dizüstü bilgisayarlar ise, bu görevlerin haricinde uzun saatler kullanım ve zor dosyalar için daha ideal görünüyor.

@soykanozcelik | about.me/soykanozcelik
 

Önceki ve Sonraki Yazılar