NATO'DAN ERDOĞAN'A KÖTÜ HABER

NATO'DAN ERDOĞAN'A KÖTÜ HABER

Suriye Halep'te Türkiye,Suudi Arabistan ve Katar'ın desteklediği muhalif güçlerin kontrolü yitirmesi ve kentin tekrar Esad güçlerinin eline geçmesi ilginç gelişmelere sahne oluyor.


Son günlerde çok konuşulan Halep'in Esad güçlerinin eline geçmesi ardından savaşa NATO'nun dahil olması konusuna açıklık geldi. Bild am Sonntag gazetesine konuşan Stoltenberg, NATO’nun "Suriye’ye neden müdahale etmediğine" ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamanın halep'te meydana gelen gelişmenin ardından yapılması ise manidar bulundu. Türkiye'nin sınır güvenliği konusunda öteden beri nato desteği beklyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beklentisine net bir yanıt niteliği taşıyan açıklamanın ayrıntıları şöyle.

ERDOĞAN'A YANIT MI ?

Geçtiğimiz Temmuz ayında Polanya'da düzenlenen Nato zirvesine Erdoğan'da katılmış ve toplantı öncesi baş konularının Suriye ve Türkiye'nin sınır güvenliği olması gerektiğini açıklamıştı. Zirve’ye gidişi öncesi açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “NATO’nun yeni tehditler karşısında kendini güncellemesi gerekiyor” demiş ve Türkiye’nin güvenliği konusunda NATO’dan daha fazla çaba beklediğini de ifade etmişti. 

AÇIKLAMANIN ZAMANLAMASI MANİDAR

Suriye'de meydan gelen son gelişmlerede ise Halep Türkiye'nin de desteklediği muhalif unsurların kontrolünden çıkaraj Esad ve destekçisi güçlerin eline geçmiş durumda. Genel Sekreter Stoltenberg'in açıklamasının tamda bu döneme denk gelmesi diplomatik kaynaklara göre manidar.

SURİYE'DE BİNLERCE SİVİL ÖLÜYOR NATO NE YAPIYOR ?

Gazetenin “Suriye’de binlerce sivil ölüyor, dünyanın en önemli askeri ittifakı izlemekle yetiniyor” şeklindeki sorusuna yanıt veren Stoltenberg,”Suriye’de korkunç bir insani felaket yaşıyoruz. Bazen Afganistan’da olduğu gibi asker konuşlandırmak doğru karardır. 

FAYDADAN ÇOK ZARAR VERİR

Ancak bazen askeri yöntemler faydadan çok zarar verir. Suriye konusunda NATO üyeleri askeri bir müdahalenin kötü olan durumu daha da kötüleştireceğine karar verdi” dedi.

ANAHTAR ÜLKE RUSYA'MI

Stoltenberg, Suriye sorununun çözümünde Rusya’nın anahtar ülke olup olmadığı konusunda ise,” Burada rolü olan birçok ülke var, durumu bu karmaşık hale getiriyor. 

ALMANYA DESTEK VERİYOR

Moskova tarafından desteklenen Esad rejimi, İran, farklı bölgesel güçler, IŞİD. Bizim görevimiz IŞİD ile mücadele etmek. Almanya Tornado uçaklarıyla ve hava yakıt ikmali ile bu konuya katkı veriyor. 

BİZ ESAD'A KARŞI OPERASYONUN PARÇASI DEĞİLİZ

Biz Esad'a karşı askeri operasyonun parçası değiliz” karşılığını verdi.

Stoltenberg, Halep’in Esad güçleri tarafından alınmasının Suriye’de savaşın otomatik olarak sona ereceği anlamına gelmediğini de iddia etti.

Kaynak:Haber Kaynağı