MİT'ten çok çarpıcı ' Darbe Raporu '

MİT'ten çok çarpıcı ' Darbe Raporu '

TBMM Darbe Araştırma Komisyonunun ifade çağrısına uymayarak soruları yazılı olarak yanıtlayan Hulusi Akar'ın ardından MİT'in Darbe raporu da çok tartışılacak ayrıntılar içeriyor.

15 Temmuz Başarısız darbenin en çok konuşulan 2 ismi Hakan Fidan ve Hulusi Akar'ın çağrıldıkları TBMM Darbe Araştırma Komisyonuna gitmek yerine yazılı sorulara verdikleri yanıtlar kulislerin en çok tartışılan konuları haline geldi. Başta CHP'den olmak üzere Hulusi Akar'ın yazılı ifadesinin açıklanmasından sonra sert tepkiler gelmeye başladı.

İFADELERİN AÇIKLANMA TARİHLERİ MANİDAR

Açıklamanın ise Geçen hafta başlayan çatı davasında verilen ifadelerde Hulusi Akar'ın suçlanmasına denk gelmesi dikkat çekti. Bu günde gündemde MİT Müsteşarlığının verdiği rapor konuşuldu. Raporun en dikkat çeken kısmı ise çok tartışılacak cinsten. MİT raporunda TSK'nın kadrolarının oluşturulması ve personel seçiminde kendisine rol verilmediğinden şikayet ediyor.Kısaca Hakan Fidan yetki istiyor.

MİT, TBMM’ye gönderdiği raporda yeni darbeleri engellemek için TSK içerisinde istihbarat toplama yetkisi istedi. 

YENİ DARBELERİN OLMAMASI İÇİN

Raporda, yeni darbelerin olmaması için personel alımında liyakat esasına uygun davranılması uyarısı ise dikkat çekti.
MİT'in meclise gönderdiği FETÖ raporunun son bölümünde önümüzdeki dönemde yapılması tavsiye edilenler sıralandı. 

İLGİNÇ AYRINTILAR

Olası yeni darbe girişimine karşı yapılabileceklerin yazıldığı bu bölümde "Kamuya personel seçiminde liyakat esaslarına riayet edilmesi" öne çıkıyor. MİT, TSK içinde istihbarat toplama yetkisi de istiyor. CNN Türk’ten Alişer Delek’in haberine göre raporda FETÖ'nün hedefinde devlet kurumlarına atanacak yeni memurlar olduğu belirtilirken, bu sayede yeni propaganda ve provokasyonların gündeme gelme ihtimaline dikkat çekildi.

LİYAKAT VURGUSU

MİT olası yeni darbe girişimlerinin ve Cemaat benzeri yapılanmaların önüne geçmek için şu maddeleri sıraladı:

- Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Adalet Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kuruluşların personeliyle ilgili güvenlik tahkikatlarının titizlikle sürdürülmeli
- Kamu kurumlarına personel seçme ve yerleştirme aşamalarında liyakat esaslarına riayet edilmesine özen gösterilmeli
- Güvenlik birimleri içerisindeki olası hareketliliğin tespiti amacıyla kontrol mekanizmaları güçlendirilmeli
- Kurum - kuruluşların bünyesinde, personelin güvenilirliğinin kontrolü açısından iç güvenlik birimleri oluşturmalı
- Devlet memurlarının, yabancılarla ilişkileri kayıt altına alınmasına yönelik yasal düzenlemeye gidilmeli
- MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, TSK içinde istihbarat toplamasına izin vermeyen yönetmelik değiştirilmeli.

İlgili Haberler